Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SIOL po branosti zgrmel na tretje mesto, RTVSLO pod Šolakov N1

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th marec 2024, 03:57 pop

Spletni portal državnega Telekoma Siol.net februarja po dosegu ni več drugi med spletnimi portali v državi. To je bilo običajno zadnja leta. Na lestvici dosega (števila bralcev) ga je prehitel Zurnal24.si. To je pokazala včeraj objavljena meritev oglaševalske zbornice MOSS za februar 2024. Nazadnje je bil Siol.net po dosegu na tretjem mestu marca 2020. V začetku aprila 2020 sem kot odgovorni urednik prevzel vodenje tega portala in po tem je bil ves čas na drugem mestu za portalom POP TV 24ur.com. Nenavadno nizko je po dosegu tudi portal RTVSLO.si, prehitel ga je celo N1, ki ga vodi nekdanja odgovorna urednica Večera Katja Šeruga. N1 izdaja Telemach, ki je v lasti skupine United Group, za katero je srbski poslovnež Dragan Šolak, ki ima podobne portale v številnih balkanskih državah.

Posledice čistk je manj bralcev

Kako je zgrmela RTVSLO, pokaže tudi podatek, da je bil marca 2020 najbolj bran z dosegom 999.115 portal POP TV 24ur.com, na drugem mestu je bil s 808.833 RTVSLO.si in na tretjem Siol.net s 808.655. Aprila 2020, ko sem prevzel vodenje Siol.net, ki pred tem odgovornega urednika dalj časa ni imel, se je ta po dosegu vrnil na drugo mesto in ga tam do letos nihče ni resno ogrožal. Zdaj ga je prehitel Žurnal24.si, skoraj pa tudi Metropolitan.si. Portal RTVSLO.si je, čeprav je državno financiran, od leta 2020 le tonil in še tone. Februarja letos je bil na sedmem mestu.

Ob podatkih za februar Oglaševalska zbornica ob objavi spremenjenega vrstnega reda dosega portalov opozarja, da spletno mesto Siol.net v februarju 2024 občasno ni bilo dosegljivo zaradi prenove spletne strani, zaradi katere se promet ni izmeril v celoti. Da je slabo izvedena prenova lahko vplivala na zmanjšan doseg, je mogoče. Opozorilo je objavljeno tako:

Kakšen je bil bolj dolgoročen vpliv sprememb, pa se bo pokazalo prihodnji mesec. Prikaz dosega po raziskavi MOSS v daljšem časovnem obdobju, ki kaže vzpon POP TV lanskem letu in precej dramatičen upad Siol.net v februarju letos, je takšen.:

Na RTVSLO in Siol.net je vlada Roberta Goloba s čistko predčasno zamenjala poslovni in uredniški vrh. In s tem dokazala, da se oblast požvižga na avtonomijo in neodvisnost medijev. Z njimi ravna kot s svojo transmisijo, torej na način kot oblastniki v prejšnjem režimu, ki je bil diktatura. Na Telekomu je novi šef uprave, ki so ga vladajoči nastavili po zamenjavi vodstva slovenskega državnega holdinga pred tem, Boštjan Košak, za odgovornega urednika oktobra 2022 nastavil Mihaela Šuštaršiča, podpisnika peticije 571 novinarskih aktivistov proti Janezu Janši (SDS). Šuštaršič je prišel iz državne STA, kjer je pred tem politično precej aktivistično branil nekdanjega direktorja Bojana Veselinoviča (tudi podpisnika peticije 571), ki je po podobnem politični čistki z leve zamenjal odgovornega urednika STA Boruta Meška, potem pa ga še krivdno odpustil. Vrgel na cesto. Meško se na sodišču ni mogel ubraniti pred tem maltretiranjem, ker je kmalu za tem umrl zaradi rakastega obolenja. Po prihodu na SIOL.net se je Šuštaršič v zgodovino vpisal s cenzuriranjem mojih kolumn iz časov, ko še ni bil urednik in z ukinitvijo možnosti komentiranja bralcev. Posegi, da po menjavi na vrhu izginejo do oblasti kritični komentarji prejšnjega odgovornega urednika, so se zgodili prvič, kar imamo samostojno državo. Poseg je pokazal, da je Roberta Goloba in Vesno Vuković, ki je vodila projekt menjav na Siol.net, precej strah. Besede.

V primerjavi s prejšnjim mesecem je doseg februarja precej upadel tudi portalu POP TV 24ur.com,  ki je v lasti češkega podjetja, ki mu zaradi protestov SDS, da vlada razprodaja podporo športu in invalidom, še ni uspelo vstopiti na trg športnih stav z nakupom Športne loterije.

Drugačno sliko, ko gre za POP TV, pokaže povprečen čas branosti, kar je ob dosegu drugi pomemben podatek o spletnem portalu. Po tem kriteriju se je portal POP TV tokrat precej popravil v primerjavi z zadnjimi meseci, ko je padal, a je na lestvici na drugem mestu za portalom RTVSLO.

Primerjava povprečnega časa branosti s februarjem lani tudi po vzponu februarja za portal 24ur.com in za veliko večino vseh drugih spletnih portalov ostaja precej depresivna. Pri vseh, z izjemo N1 in Svet24, ki sta pa bolj pri dnu, se je povprečen čas branosti februarja s tistim pred letom zmanjšal.

Svet24 je v lasti družine Martina Odlazka, ki je s številnimi mediji, ki jih obvladuje, s propagando proti prejšnji vladi Janeza Janše (SDS) močno pomagala, da je zavladal Robert Golob. Del konglomerata medijev, ki ga obvladuje Odlazek, je tudi portal Necenzurirano, ki ga je v preteklosti pod mizo preko vzporednega podjetja Vesne Vuković financiral GEN-I Roberta Goloba. Pozornost so Odlazkovi pritegnili že v preteklosti, ko so nezakonito z velikanskimi popusti financirali kampanjo Marjanu Šarcu, kar so ugotovili revizorji računskega sodišča.

V veliko manjši meri so “Odlazkovi” mediji “pomagali” tudi Borutu Pahorju in Romani Tomc.

Vsi podatki v članku so povzeti po merjenju obiskanosti spletnih strani MOSS, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) od leta 2006 in rezultatih, ki jih o dosegu in povprečnem dnevnem času spremljanja obiskovalca javno objavlja oglaševalska zbornica. Še podrobnejše rezultate in podatke za daljše časovno obdobje si lahko ogledate tukaj: https://www.moss-soz.si/rezultati/.

V raziskavo so vključeni le mediji, ki so se za to sami odločili in za meritev tudi plačajo. Ti mediji prejmejo tudi veliko podrobnejše vsakodnevne podatke o branosti portalov.

Spletni časopis ni med temi mediji, ker si dodatnih stroškov kot majhen igralec na trgu ne more privoščiti. Kot urednik več večjih medijev pa sem v preteklosti imel dostop do podrobnejših dnevnih podatkov.

Obdelava javno objavljenih podatkov in grafični prikaz je delo Spletnega časopisa. V preteklosti je oglaševalska zbornica objavljala tudi podatke o prodanih nakladah dnevnega časopisja, a so to ukinili konec leta 2017 po hudem upadu prodanih naklad, ki je doletel večino vseh dnevnikov.

Podatki o branosti Spletnega časopisa po meritvi Google analytics za zadnje tri mesece so takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu