Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd marec 2024, 09:32 dop

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in v celoti tudi prevzemaš odgovornost za potencialno ustavno spornost.” Tako osebno je nekdanji šef LDS (in državnega zbora) Jožef Školč ta teden pritiskal na predsednika državnega sveta Marka Lotriča, da bi preprečil preiskavo, zakaj je Robert Golob iz GEN-I pod mizo nakazal 103.000 evrov na podjetje takrat novinarke državnega Siol.net Vesne Vuković, kako Golob z državo biznisira s Star Solarjem in ali si je z velikimi nakazili iz GEN-I na Balkan financiral volilno kampanjo.

Dvoživke, ki ob državnih službah še dodatno vlečejo, so zaščitni znak vlade. Največji sta Robert Golob in Vesna Vuković.

Da preiskovanje njegovih poslov ni pametno, je s hitro dvakratno menjavo celotnega vodstva policije in čistkami že prej pokazal tudi Golob sam. V državnem zboru pa NSi Mateja Tonina za preiskovanje Goloba dve leti ni pripravljena primakniti treh podpisov, ki manjkajo sedemindvajset poslancem SDS Janeza Janše. Je pa NSi od vladajočih na račun SDS takoj po volitvah dobila vodenje obeh nadzornih komisij: za nadzor javnih financ in za nadzor obveščevalcev. Po rezultatu volitev jim nobeno ni pripadalo. Kdo jih bo iz opozicije nadzoroval, določajo vladajoči. Da ne bi bilo resnega nadzora, seveda.

Za kaj v politiki zares gre, pa je v Tarči Eriki Žnidaršič, ki ima višjo plačo od šefa uprave RTVS Zvezdana Martiča, pokazal kolesarski aktivist proti vladi Janeza Janše Jaša Jenull, ki je predstavljal primere zdravnikov, ki veliko zaslužijo z dodatnim delom in s tem poskušal diskreditirati Fides in zdravnike, ki ne stavkajo za te z najvišjimi zaslužki. Podtaknil jim je. Še bolje zna to Školč. Stavka Fidesa je za večino zdravnikov, ki je po plačah veliko nižje. Tam, kjer so sodniki in tožilci, ki tudi zahtevajo več in jim Golob namerava več tudi dati. Jim je že poskušal. Za več za sodnike je tudi ustavno sodišče. Zakaj bi bili zdravniki manj vredni od tožilcev in sodnikov? Deloma je Jenulla k realnosti usmeril šef Golobovega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki ga je vprašal, kdaj je svoj s.p. odprl njihov Dušan Keber. Jenull se je razhudil, da je to osebno in gostilniško. A Brecelj je povedal premalo. O dodatnih delih in zaslužkih odločajo direktorji največjih medicinskih ustanov, te pa je vse s serijo predčasnih menjav nastavila Golobova vlada. O plačilih odloča državna zavarovalnica, ki jo tudi v celoti obvladuje oblast. Vlada pa tudi sicer določa pravila. Nič Fides. Nič zdravniki. Problem, če prihaja do zlorab javnega denarja, je vlada, ki jo je Jenull pomagal spraviti na oblast in jo je z uperjanjem prsta v Fides in zdravnike v Tarči “reševal”. Za vsak slučaj Žnidaršičeva pred kamere ni povabila nikogar iz opozicijskih SDS in NSI, saj bi ti lahko opozorili, v čem vse je manipulacija. Tarča je bila boljša v prejšnjem mandatu, ko so si še upali vabiti in predstavljati tudi poglede opozicije. In ne le vladajočih in njihovih kolesarskih podizvajalcev.

Podobna podizvajalca, a veliko večjega formata kot Jenull, sta bila v državnem svetu ta teden Školč in nekdanji notranji minister in generalni sekretar vlade LDS Mirko Bandelj, katerega pravna pisarna je v imenu vodstva GEN-I, ki ga je nastavil Golob, ostro protestirala proti možnosti, da bi parlament preiskoval posle tega podjetja, ko ga je vodil še Golob, ki je bil nekoč v vladi tudi funkcionar LDS. Protestirala sta proti preiskovanju velikih nakazil dvoživki Vesni Vuković, takrat novinarki, danes pa generalni sekretarki Svobode, ki je potegnila več kot tisti, ki jih na križ pribija Jenull v Tarči. Njenemu vzporednemu podjetju je Golobov GEN-I pod mizo (tajno) po pogodbi, ki je bila sklenjena 22. 7. 2019, pozneje je bilo še več aneksov, nakazalo 103.000 evrov. Podjetje SEEM M. & C je financiral tudi današnji finančni minister Klemen Boštjančič, ki je prek svojega svetovalnega centra Brio nakazal 34.000 evrov, 60.000 evrov Gorenje, še 73.000 pa podjetje  Adventure Investments. Skupaj 270.000 evrov. Več kot četrt milijona evrov. Podjetje je na koncu likvidiral urednik Necenzuriranih Primož Cirman. In nam s tem pokazal dodatno ozadje. Če je kdo dvomil.

Še veliko večja dvoživka pa je seveda Robert Golob sam, ki je ob vodenju državnega trgovca z električno energijo GEN-I, kjer je v štirih letih kot direktor dobil za kakšen milijon evrov več kot je zakon največ dovoljeval direktorjem državnih podjetij, odrekel pa se je že kot šef vlade še par milijonom dodatne nagrade, vzporedno biznisiral še z lastnim vzporednim zasebnim podjetjem s sončnimi elektrarnami. S Star Solarjem. Proti Golobu so tudi najbolje plačani zdravniki popolni amaterji. Še bolj kot Jenull proti Školču.

Za problem pa nam razglašajo svetnike, ki menda kršijo ustavo, če so za preiskavo zasebnih poslov Goloba in generalne sekretarke njegove stranke. In to v položaju, ko vladajoči v parlamentu na vso moč preiskujejo povsem zasebna medijska podjetja, denimo Novo24TV, Demokracijo, Bojana Požarja in podobne, ki ne prodajajo več kot devetdeset odstotkov elektrike državne nuklearke in ki nikoli niso bili v državni lasti. Kot je bil in je GEN-I. Ali kot je državni Siol.net, kjer so še pred petimi leti imeli pogodbo za svoje zasebno podjetje Necenzurirani. Greh medijev, ki jih v DZ celo preiskuje novinar Necenzurirano Tomaž Modic, je, da so na strani opozicijske SDS. Kot da smo spet v prejšnjem sistemu, ker je oblast preganjala opozicijo in medije, ki niso bili podrejeni edini dovoljeni partiji, ki jo je nazadnje, pred razpadom diktature vodil Milan Kučan. Modicu so kot novinarju dvoživki iz državnega zbora za pomoč Svobodi pri preganjanju opoziciji naklonjenih medijev na njegov s. p. doslej nakazali 27.999 evrov.

Ni pa bil pritisk Goloba, Školča in Bandlja razlog, da se je v državnem svetu dvakrat zlomil govorniški pult. Tega so obrtniki slabo naredili ob prenovi dvorane. Pritiske svetnikov bi moral zdržati. Izkušen Školč pa je med razpadanjem govornice preigral politike iz desne. Precej sta zamočila mlad svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen in župan občine Sveta trojica David Klobasa iz vrst NSi, ki sta pomotoma glasovala za Školčev predlog prestavitve, s katerim je Školč testiral, kdo ime večino. Kot so z napačnim glasovanjem zaradi kozmičnega dežja lani zamočili in se še bolj osramotili poslanci Svobode, ki niso nič testirali.

Izkušnje so v politiki pomembna stvar.

Prvi polčas je Školč dobil tudi s pomočjo dopisa odvetniške pisarne Mirka Bandlja, ki zastopa šefa uprave GEN-I Maks Helbla, katerega soproga je generalna sekretarka sedanje vlade. Vsi sami politični profesionalci. Spopada pa še ni konec in razplet nikakor ni gotov. Če bo preiskavo Golobovih poslov državni svet izglasoval, bo to veliko presenečenje in pričakovati je ostre pritiske na poslance takoj za tem.

Hujše od Jenullovih v Tarči proti večini zdravnikov, ki predano opravljajo svoje delo za nič izjemne plače in nam rešujejo zdravje in življenja.

Storili bodo vse, da se Roberta Goloba in Vesne Vuković ne bo nadzorovalo in preiskovalo. Da bodo oči zaprte. Le ona lahko druge.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (14)

https-spletnicasopis-eu