Print Friendly, PDF & Email

Od novembra 2022 Spletni časopis spet polno deluje po predčasni menjavah, ki jih vlada Roberta Goloba izvaja na vrhu več medijev, da bi te medije “depolitizirala”. Najprej so “depolitizirali” Siol.net, ki sem ga vodil kot odgovorni urednik. Da so me lahko “depolitizirali”, so na hitro predčasno zamenjali nadzorni svet in upravo SDH in nadzorni svet in upravo Telekoma. Depolitizirani mediji se mi zdijo sramota za demokratično skupnost. Spletni časopis ni “depolitiziran” in kritično piše o oblasti in politiki. Ljudje imajo pravico vedeti.

O delovanju in cenah 

Delovanje omogočam iz lastnih prihrankov in vložka ustanovitelja Zavoda. Pomemben vir za delovanje so donacije. Delo portala omogočajo tudi objave oglasnih vsebin. Portal ne temelji na naročninah in je ves čas dostopen vsem, tudi tistim, ki finančno morda ne bi zmogli prispevka.

Za delovanje portala je mogoče prispevati s pomočjo PayPala tukaj:

Ali neposredno na bančni račun pri NLB.

Donacijo lahko nakažete tudi na račun Zavoda za svobodo izražanja na račun:  SI56 0201 9026 2282 287, SWIFT: LJBASI2X

Naslov je:  Zavod za svobodo izražanja, Clevelandska 23, Ljubljana.

Obrazec je treba izpolniti tako:

Nakazilo donacije s telefonom olajša koda (slikaj in plačaj). Če jo uporabite, morate le še vpisati znesek, ki ga želite donirati.

Spletnemu časopisu ni mogoče nameniti dela dohodnine, ker je vlada odločila, da delo tega medija “ni v javnem interesu”. Ni “depolitiziran”.

Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A le, če to sporočite. Sicer se varuje zasebnost. Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor z izdajateljem. Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela je 100 evrov. Cena za po objavo nedeljske kolumne urednika je 250 evrov. V primeru, če se odločite za objavo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: [email protected]. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Brezplačno je dovoljena uporaba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.

Spletni časopis objavlja oglasne vsebine, ki jih jasno ločuje od uredniških. Če želite uporabiti avtorske vsebine, oglaševati ali finančno pomagati, lahko pošljete sporočilo na naslov [email protected] ali po telefonu: 041672453.

Podatki o časopisu: 

Spletni časopis je začel nastajati 2. februarja 2017.

Obiskanost spletne strani se po zamenjavah na vrhu Siol.net, kar Spletni časopis začenja delovati, viša in je že nad obiskom, ki ga je pred leti že dosegal. Tako to kaže analitika, ki temelji na meritvah googla:

Tako pa meritev vtičnika Jetpack:

Spletni naslov: spletnicasopis.eu. Za tiste, ki so bolj vajeni domačih, pa lahko tudi: spletnicasopis.si

Ime: Spletni časopis Novice o medijih in politiki

Izdajatelj: Zavod za svobodo izražanja Ljubljana (Zasiz).

Odgovorna oseba Spletnega časopisa in direktor izdajatelja: Peter Jančič.

V razvid medijev je Spletni časopis vpisan pod zaporedno številko: 2054.

Davčna številka izdajatelja: 31837158.

Matična številka izdajatelja: 7261438000.

Duns številka Izdajatelja je: 507403560

Transakciji račun izdajatelja: SI56 0201 9026 2282 287, SWIFT: LJBASI2X

Odprt je pri NLB.

Izdajatelj ni zavezanec za plačilo DDV.

Telefon: 041 672 453 

Mail:  [email protected], [email protected] ali  [email protected]

twitter.com/peterjancic

facebook.com/peter.jancic

Spletni časopis v letu 2019 sofinancira MK

Nastajanje vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinancira država, ki je za projekt prispevala 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo posledica prijave na leta 2018 objavljen javni razpis ministrstva za kulturo za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2019, na katerega se je prijavil Zavod za svobodo izražanja Ljubljana (ZASIZ), ki Spletni časopis izdaja. Po pogodbi je država povrnila del stroškov za plače, potne stroške in del drugih materialnih obveznosti.

Podatki o uredniku časopisa:

Zagovor diplome o novinarski etiki in kodeksih časti na takrat še FSPN sem opravil med vojno za osamosvojitev leta 1991. Danes je kratica fakultete FDV.

Novinar in urednik sem bil 15 let na Večeru, desetletje odgovorni urednik, pozneje pa komentator na Delu, dve leti in pol sem bil odgovorni urednik portala Siol.net. Od začetka leta 2017 sem urednik Spletnega časopisa.  V novinarski karieri sem nekaj let delal v častnem razsodišču Društva novinarjev in v društvu novinarjev tudi vodil postopek nastajanja in potrjevanja kodeksa etike, ki pozneje nekoliko dopolnjen (pokvarjen) še vedno velja.

Odgovorni urednik Dela sem bil v letih 2006 in 2007, ko je časopis vsak dan prodal več izvodov kot jih danes prodajo Delo, Dnevnik in Večer v seštevku. Bil je lep čas. Dolga leta sem bil član Sveta RTV in pozneje član Programskega sveta RTV. Sem eden od ustanoviteljev in prvi predsednik Združenja novinarjev in publicistov. Ker me to pogosto sprašujejo: nikoli nisem bil član nobene politične stranke. Sem pa bil četrt stoletja član Društva novinarjev in, precej manj,  Združenja novinarjev in publicistov.

Vedno sem vesel vsake informacije. Še posebej, če opazite napako na tej spletni strani. Zgodijo se. Le človek sem. Jih pa poskušam popraviti.

Spletni časopis je liberalen pri objavi komentarjev k tekstom. Prosim pa za spodobnost pri tem, da bi razprava ostala odprta. Nimam veliko časa preverjati vseh komentarjev, ker vse to delam sam.

Pravila v času pred referendumom in volitvami

Spletni časopis organizatorjem kampanj za predstavitve ali propagando ne zagotavlja brezplačnega prostora. Poročevalski in mnenjski zapisi se objavljajo po običajnih kriterijih. V oglasnem delu spletnega časopisa lahko vsak – če plača – predstavi, kar želi. Popuste pri tem zakon prepoveduje. Oglasna sporočila morajo biti znotraj meja dostojnosti.

Pravilnik o zasebnosti (GDPR)

Pravilnik o zasebnosti si lahko preberete tukaj: https://spletnicasopis.eu/pravilnik-o-zasebnosti/

Knjiga o medijih

Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi “Fake news”. Dostopna je tudi digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana, kar je najbrž kazalo, da ljudi zanimalo dogajanje v medijih v letu pred volitvami 2018.

Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  posnetku: