Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

“Korupcija” SD in krivda Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th marec 2024, 07:48 dop

Največji vladni stranki se pretepata, ko državo pretresajo stavke, ki sta jih sprožili z napovedmi velikih dvigov državnih plač, za katere ni denarja. Jezo ljudi sproža tudi delitev milijonov evrov zasebnim zavodom za družinske biznise vladajočih, kar je odneslo nekdanjo ministrico za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (Svoboda) in za povsem nepotrebne stvari, ta teden, denimo so milijone delili za vzpostavljanje infrastrukture za dodatna črpanja državnega denarja privatnih zavodov za vplivanje na politiko in medije. A stepli se največji vladni stranki nista zaradi tega. Udarili sta se ob nakupih stavbe za sodnike in prenosnikov za revne. Za propadajočo stavbo so z Robertom Golobom (Svoboda) povezani portali, denimo Necenzurirano, precej naravnost očitali korupcijo SD. Razkrili so nam, da starša generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta že dolgo kupujeta nepremičnine z vsotami, ki daleč presegajo njune zaslužke. To so ravno zdaj odkrili. Zanesljivo je bil namen prisiliti Žiberta, da odstopi. Kar se je tudi zgodilo. Iz opozicijske SDS pa je Janez Janša opozorili na to, da si je SD, kjer je posle vodil Žibert, omislila novo centralo stranke, čeprav je bila že pred tem nepremičninski kapitalist med strankami, bilančno pa je daleč največji bolnik in da sta vse čudne nakupe požegnala finančni minister Klemen Boštjančič (Svoboda) in premier Golob. Dvakrat.

Ko so z Golobom povezani mediji odstopili generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, je premier napovedal, da bo sam začasno prevzel vodenje pravosodja. Tako sta se dogovorila s Tanjo Fajon, da bi še z odstopom Švarc Pipanove razbremenila koalicijo in vlado. Nekdo mora biti kriv. Ker se teorija, da so vsega krivi nižji uradniki, snažilke in Janez Janša, ni najbolj prijela, preostane le, da je kriv kdo višje. Ne sme pa to iti previsoko. Ne čisto na vrh.

Zadnji del tega reševanja koalicije in vrha vlade se še dogaja. Ni še znano, ali je Golobu Švarc Pipanova že predala podpisano odstopno izjavo in kdaj bi jo lahko poslal parlamentu, da odstop obvelja.

Če se razplete tako, bo to za Roberta Goloba dober rezultat. Nekaj manj pa za Fajonovo in državo. Nakup stavbe bo obveljal za greh SD. Iz njihovih vrst je ministrica Švarc Pipan, pa tudi Klemen Žibert, ki bi naj delal mimo nje in jo z zaposlenimi ogoljufal, da je podpisal osem milijonov težko pogodbo.

Tak razplet bo celo slab za državo.

Ni namreč res, da sta problem Žibert in Švarc Pipanova. Z njuno menjavo noben problem ne bo rešen. Za to, da se možnost korupcijskih ravnanj in neumnega tratenja državnega denarja zmanjša, imajo države pravila poslovanja. Procedure. Značilnost vlade in koalicije, ki nam vlada, pa je, da že ves čas sistematično kršijo procedure in pravila, da bi si zagotovili ugodnosti. Požvižgajo se na pravila. Javno najbolj razvpito se je to pokazalo pri predčasnem odstavljanju celotnega vrha RTVS z zakonom sprejetim po proceduri za vojne. In sramotnimi čistkami med uredniki in novinarji pozneje. Pomemben je vpliv na medije, interesi države nepomembni.

Pa nismo sredi vojne ali epidemije, ki bi ustavila cel svet. Tudi sodno stavbo je vlada kupila s kršenjem pravil. Mimo proračuna, ki ga potrdi parlament. Pod mizo. Finančni minister se je strinjal, da bo tik pred novim letom dal denar iz državnih rezerv in rezervacij. Ker nakupa stavbe za sodnike menda ni bilo mogoče načrtovati. Pretežko bi bilo. Vlada pa je na dopisnih sejah, ki jih je Robert Golob sklical na vrat na nos, potrdila takšno “biznisiranje”. Ministri in premier, tako je povedal premier v parlamentu, še preveriti niso mogli, za kaj gre. Ničesar ni bilo v gradivih. Strahovito se jim je mudilo, ker bi sicer denarja več ne mogli potrošiti, ker se bi proračunsko leto končalo. Kar je traparija. Denar ne izgine. Le da bi prihodnje leto nakup morali morda izvesti na način, ki je bolj normalen za državo in bi lahko kdo opazil, da morda ni vse čisto in najboljše.

Kako široko se je razpaslo vodenje države po domače, pa kaže tudi primer 13.000 računalnikov, ki jih je ministrica za digitalno prihodnost Emilija Stojmenova Duh kupila, da bi jih posojala socialno šibkim po zakonu, ki je bil sprejet po skrajšanem postopku in ob katerem je zakonodajno pravna služba opozorila, da 2. člen ustave pravi, da morajo biti zakonske norme jasne in razumljive, tako da je mogoče nedvoumno ugotoviti njihovo vsebino in namen in da jih je mogoče izvajati.

Požvižgali so se na opozorila pravnikov. Digitalna ministrica je ugovarjala, da je vse super in da je problem prejšnja vlada, ki je bila slaba. In dobili smo 13.000 prenosnikov v skladišču in najnovejši predlog spremembe zakona, ki ga vlada že spet predlaga po skrajšanem postopku, da bi zdaj rešili probleme, na katere so jih pravniki opozorili že prvič. Pa jih niso rešili. In so v parlamentu koalicijski poslanci uzakonili neumnost Stojmenove Duh.

Ali gre v teh poslih za korupcijo ali le zanič vodenje, je težko reči. So pa posledice za državo v obeh primerih enako slabe: državni denar izpari. Denar vseh državljanov.

Denarja za zdravnike, sodnike in vse druge servise pa ni. No, razen za zasebne zavode in poslovneže povezane z vladajočimi, za katere se vedno najdejo milijončki, da vse to medijsko pokrijejo.

P.S. Hvala vsem bralcem, ki ste včeraj sliko, ki so mi jo iz RTVS poslali o izobrazbi njihovih novinarjev, predelali v obliko, da lahko podatke sortiram in obdelam. Je pa prav, da dokument v odprtem formatu pošlje RTVS.

P.S.S. Fotografija tedna, ko se največji vladni stranki pretepata, pa je bila iz Dunaja, kjer je bil šef največje opozicijske stranke:

Janez Janša s soprogo na Dunaju Foto: X

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu