Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Fajonova z minusom SD potolkla rekord LDS Kresalove iz leta 2010

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd maj 2023, 07:50 dop

S kar 1.347.038 evrov minusa na koncu bilance je lansko leto končala SD Tanje Fajon. To je v zgodovini države doslej največji minus politične stranke sploh. Doslej je rekord imela LDS, ki je leto 2010, stranko je takrat vodila Katarina Kresal, končala z 1.335.085 evrov minusa. SD je finančno podoben bolnik kot LDS, v rdečih številka je že krepko več kot desetletje, a uspeva se ji obdržati v parlamentu. Najbolj v minusu je bila SD doslej leta 2010 s 1,2 milijona evra. Takrat jo je vodil Borut Pahor. Fajonova je, ko je stranko leta 2020 prevzela od Dejana Židana, podedovala 856.603 evrov minusa. Vsoto ji je uspelo v treh letih dramatično povišati. Za slabega pol milijona. Rezultat stranke na volitvah pa ji je uspelo poslabšati. Kako je stranka tonila zadnjih 12 let, kaže grafika:

Bilance strank, SD, minusi

Dolga leta v SD, ker niso imeli denarja, niso plačali sto tisoč evrov računov davnih lokalnih volilnih kampanj. Zdaj so vsaj tisto že odplačali.

S skoraj milijonom minusa na koncu bilance je lansko leto končalo tudi Gibanje Svoboda Roberta Goloba. To je tudi eden večjih minusov v zgodovini države, a položaj Svobode ni tako katastrofalen kot SD. Obratno. Zaradi dobrega rezultata na volitvah poslancev in občinskih svetnikov bo Golob prihodnja štiri leta prejemal visoke mesečne dotacije, s katerimi se skoraj milijonskega minusa lahko znebi že letos.

Vsi podatki so iz letnih poročil strank. Za lansko leto so bila na portalu Ajpes objavljena ta mesec.

SD pa se bodo, ker na volitvah ni bila uspešna, mesečne dotacije celo znižale. Težave pa s tem povečale. Dotacije so odvisne od števila volivcev in so glavni vir denarja vseh strank. SD iz enih volitev v druge upa, da se bo z dobrim rezultatom volitev rešila minusov, a vsakič jo pokopljejo novi obrazi: Zoran JankovićMiro Cerar, Marjan Šarec. Tokrat jih je Golob.

V volilnem letu 2022 so vse stranke porabile več kot zbrale, a le vladne stranke so leto tudi s končnim bilančnim rezultatom končale v rdečih številkah, ker so vanj vstopile s premalo prihranki.

NSi in SDS pa nista potonili

Z minusom na koncu bilance je lansko leto končala tudi Levica Luke Meseca: s 76.748 minusa. Drugače pa je pri obeh opozicijskih strankah, NSi Mateja Tonina ima na koncu bilance 586.858 evrov presežka, SDS Janeza Janše pa 1.294.488 evrov presežka. Lani, ko je bila cela serija volitev, so vse parlamentarne stranke na letni ravni sicer porabile krepko več kot so zbrale. To je za volilna leta običajno. Končni bilančni rezultat pa pokaže še, koliko je imela stranka v bilancah rezerve iz preteklosti. Le SDS in NSi, sta imeli dovolj rezerv, da nista potonili v rdeče.

Posebnost poročil za lansko leto je, da sta izginili dve stranki: LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek sta se združili z Gibanjem svoboda in ju več ni. Podrobni poročili o finančnem poslovanju teh dveh strank za lani nista objavljeni. Je le kratko poročilo ob združitvi. Iz teh pa je mogoče razbrati, da sta v poroko obe manjši stranki prinesli bilančni minus. LMŠ 64.317 minusa, SAB pa 50.103 evrov minusa. A ker bo Svoboda po teh dveh strankah štiri leta prejemala mesečne dotacije, pri delitvi tega denarja pa so manjše stranke nekoliko privilegirane, se bo to združevanje Golobu dolgoročno finančno močno splačalo. Prineslo mu bo, če dotacije vsa leta ostanejo na današnji ravni, 863.553 evrov. Za ta slab milijon sta Bratuškova in Šarec, ki na volitvah nista bila izvoljena za poslanca, dobila ministrska položaja.

Grafika kaže tudi, da Svobodi bilančnega minusa ne bo težko odpraviti. Znebili bi se ga lahko že v letošnjem letu. Ob dotacijah na državni ravni, dobijo še dodatne iz občin. Je pa v bilancah Svobode nekaj nenavadnosti. Denimo v postavki »zunajbilančne obveznosti«. Kar dober milijon evrov jih je. SDS in SD imata tam nulo. Kaj to prikazuje, ne znam pojasniti. Pojasnila poskušam dobiti iz stranke.

Iz bilanca stanja na dan 31.12.2022 Gibanja svoboda

V letnem poročilu pa ta stranka tudi navaja, da so imeli 1.398.178 prihodkov in 2.266.856 evrov odhodkov, kar na letni ravni pomeni 868.679 evrov minusa. V bilanci stanja, v kateri je milijon zunajbilančih obveznosti, pa kot primanjkljaj poslovnega leta navajajo 967.797 evrov. Kako so do te vsote prišli, ni jasno. Tudi to poskušam iz stranke še izvedeti.

Celotno poročilo SD, ki je najbolj v minusu, je takšno:

 

Poročilo Svobode pa takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu