Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladi zgrmela sanacija 13.000 prenosnikov: Bo Golobu še žal za Pašek Šetinčevo?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:24 dop

“Zmanjkal je en glas, en sam in ugotavljam, da sklep ni sprejet.” Tako je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) na kolegiju vodij poslanskih skupin včeraj ugotovila, da je večina poslanskih skupin zavrnila predlog vlade, da bi po skrajšanem postopku popravili zakon o spodbujanju digitalne vključenosti in tako na hitro reševali problem 13.000 prenosnikov, ki so ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh (Svoboda) obstali v skladišču, ker svojih idej digitalizacije države vladajoči niso nič premislili.

Glavni razlog, da je naglica reševanja sramote vladi propadla, je bila odločitev vodje poslanske skupine SD Janija Prednika, da šlamastike ministrice Stojmenove Duh s 13.000 prenosnike za šest milijonov evrov ni pripravljen reševati na vrat na nos. Dejal je: “Ne gre samo za šlamastiko, ampak tudi za površnost. Z javnim denarjem moramo vsi, ponavljam vsi, ravnati skrbno. In predlagan je skrajšani postopek. Mi ministrici ne zaupamo več, da je zakon napisan tako kot je potrebno. Zato predlagamo reden postopek. Zakon mora biti takšen, da bodo ti računalniki razdeljeni in da bodo prišli do tistih, ki jih dejansko potrebujejo. Naj bi jih potreboval 80 tisoč socialno ogroženih po besedah ministrice, računalnikov pa je samo 13 tisoč. In toliko površnosti kot je v tej zgodbi, ki terjajo odgovore… Predlagamo reden postopek zato, da se dejansko zakon napiše tako kot je potrebno in da nam marsikaj ministrica tudi razloži.”

Iz vlade so nakup 13.000 prenosnikov, ki bi jih država posojala ljudem, predstavljali kot reševanje problema digitalne izključenosti, kar je bizarno, saj bi po tej logiki država morala nakupiti še vsaj toliko pametnih telefonov, tablic, stacionarnih računalnikov in podobnih digitalnih dobrin in jih posojati “digitalno deprivilegiranim”. Po domače: nekaj so arbitrarno nakupili in zdaj ne vedo, kaj bi s tem.

Skrajšan postopek je, ker je Prednik glasoval proti, propadel, ker ima Svoboda po tem, ko so po sporu z Robertom Golobom iz poslanske skupine nagnali Mojco Pašek Šetinc le še 40 poslancev, Levica pa pet. Skupaj torej manj kot 46 glasov. Večina vseh poslancev (46) je nujnih za skrajšani postopek.

Janez Cigler Kralj (NSi), Jani Prednik (SD) in Tomaž Lisec (SDS) so preglasovali Boruta Sajovica (Svoboda) in Mateja Tašner Vatovca (Levica) ob tem, kako hitro reševati 13.000 prenosnikov Emilije Stojmenove Duh Foto: DZ/Matija Sušnik

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu