Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ali Golob in Bobinac lastnikom POP TV iz Češke že spet prodajata Športno loterijo?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th februar 2024, 12:45 pop

Država češkim lastnikom POP TV že spet prodaja Športno loterijo danes poroča Portal Necenzurirano. Avtorja Primož Cirman, njegova soproga Petra Bezjak je šefica vladnega Ukoma, in Tomaž Modic, ki ga Svobodo v parlamentu plačuje za preiskovanje desnih medijev, poročata, da je postopek prodaje obujen. Ključna oseba, tega ne povesta, je Franjo Bobinac. Tega nekdanjega direktorja Gorenja je vladna koalicija po prevzemu oblasti z naglimi predčasnimi menjavami nastavila za nadzornika SDH, po tem pa je konec leta 2022 postal šef olimpijskega komiteja in tam takoj začel prodajo Športne loterije. Nenavadne povezave pokaže, ker je v preteklosti Bobinčevo Gorenje ob GEN-I premiera Roberta Goloba in podjetju finančnega ministra Klemna Boštjančiča financiralo vzporedno podjetje novinarke Siol.net in pozneje Necenzurirano Vesne Vuković SEE M. & C. To podjetje je na koncu likvidiral Primož Cirman kot zadnji lastnik. Vukovićeva je danes generalna sekretarka Svobode.

Prodaja Športne loterije je lani padla v vodo po tem, ko je premiera Roberta Goloba maja poslanec Zvonko Černač (SDS) vprašal, zakaj tega ne prepreči, saj bo škodilo slovenskemu športu in invalidom, ki jih loterija financira.

V skupini, ki bi ji Bobinac in šef smučarske zveze Enzo Smrekar, soglasje pa mora dati Boštjančič, že lani skoraj prodala Športno loterijo, je bilo tudi podjetje Emma Kapital, ki ga vodi Jiři Šmejc, sicer direktor češke družbe PPF, ki je preko PRO PLUS lastnik najbolj gledane televizije POP TV. Prodajanje je Bobinac začel po tem, ko se je decembra 2022 premier Golob srečal s Šmejcem, a tega ni prijavil KPK. Zdaj bi naj bil Šmejc še bolj kupec, trdi portal, ki velja za glasnika vladnih strank.

Podjetja iz skupine PRO PLUS so, kot je objavila borza, po srečanju Goloba s Šmejcem umaknila skoraj šestdeset milijonov težko tožbo proti državnemu Telekomu, ker jim je ta znižal leta 2016 za dvanajst krat povišano nadomestilo za predvajanje (petih) programov in vložil tudi tožbo za vrnitev dobrih dvanajst milijonov preveč plačanih nadomestil od leta 2017. 

Prodaja Športne loterije je lani padla v vodo po tem, ko je premiera Roberta Goloba maja poslanec Zvonko Černač (SDS) vprašal, zakaj tega ne prepreči, saj bo škodilo slovenskemu športu in invalidom, ki jih loterija financira. Premier, ki tega vprašanja ni pričakoval in je bil nekoliko presenečen, je odgovoril: “Prodajalci niso državna podjetja, še manj država sama. Gre za združenja in zveze in olimpijski komite. Tudi sam sem bil presenečen, takrat, ko sem za to izvedel, da se taka prodaja pripravlja in moram reči, da si je ne želim. To, da si jaz osebno tega ne želim, to ne pomeni, da ima vlada na tem področju posebne pristojnosti, žal, pa vendar ni še nič izgubljeno. Izkušnje, ki jih imamo s tem, ko smo prodajali tujim skladom, ko so prejšnje vlade prodajali naše premoženje tujim skladom, so brez izjeme slabe.”

Do umika nakupa pa je pozneje prišlo, ko je bilo v parlamentu že zelo vroče in je predsednik fundacije za financiranje športnih organizacij Branko Zorman opozoril, da šefa olimpijskega komiteja Franjo Bobinac in šef smučarske zveze Enzo Smrekar sploh nimata nobenih mandatov svojih organizacij za prodajanje Športne loterije tujcem in da sta Bobinac in Smrekar kot športna funkcionarja tudi povezana.

Zdaj bi naj bil postopek obujen, poročata Cirman in Modic. Zainteresirani bi lahko v roku nekaj mesecev oddali nezavezujoče ponudbe. Cirman in Modic v članku sicer na vso moč napadata odvetnico Nina Zidar Klemenčič, ki bi naj pomagala konzorciju podjetij iz Češke, ki je po novem glavni kupec. Zidarjeva je sodelovala že v prodaji sanjske stavbe za sodišča, ki jih ta nočejo, Dominiki Švarc Pipan (SD), vlada pa je za nakup na predlog finančnega ministra Boštjančiča denar dodelila mimo državnega proračuna tik pred novim letom in osem milijonov so tudi skrajno naglo izplačali. Kot pri sanjski stavbi tudi zdaj Necenzurirani širijo namige, da bi naj bila v ozadju Bobinčevega in vladnega biznisa morda tudi posamezniki, ki so bili nekoč blizu SDS.

Po informacijah Necenzurirano pa naj bi pri prodaji Čehom pomagal celo Matija Sevšek, nekdanji tesen sodelavec nekdanje predsednice LDS Katarine Kresal, pozneje pa državni sekretar v kabinetu nekdanje premierke Alenke Bratušek.

Prodaja je mogoča le, če bo s tem soglašalo finančno ministrstvo Klemna Boštjančiča (Svoboda), ki je lani tako sporočilo, da so vloge za nakup umaknjene:

Ob tem pojasnjujemo še, kakšna je sicer vloga ministra za finance v samem postopku odločanja:
– Minister za finance ne sprejema odločitev o tem, ali bodo lastniki Športne loterije prodali svoje deleže, temveč je to odločitev, ki jo sprejme lastnik sam.
– Ministrstvo za finance oziroma minister je v postopek odločanja vključen kot izdajatelj soglasja k nameravanemu poslu. Minister ima na podlagi določil Zakona o igrah na srečo torej pristojnost odločanja le o vlogi pridobitelja, ki si prizadeva za pridobitev soglasja k nameravanemu poslu nakupa deleža.

V tem postopku se o predloženi vlogi odloča na podlagi kriterijev, določenih v 3. členu Zakona o igrah na srečo.

Ti kriteriji so:

  1. Zasičenost ponudbe iger na srečo v državi oziroma lokalni skupnosti;
  2. zagotavljanje usklajenega, optimalnega in trajnostnega razvoja dejavnosti;
  3. vpliv na socialno, kulturno in naravno okolje ter posameznika;
  4. obseg prirejanja iger na srečo z vidika dopolnjevanja turistične ponudbe;
  5. izkušnje in priporočila za prirejanje iger na srečo;
  6. dejavnost, dosedanje ravnanje in finančna boniteta pravne osebe oziroma z njo povezanih oseb;
  7. izpolnjevanje davčnih, koncesijskih in drugih javnofinančnih obveznosti, ki jih imajo pravne osebe in njeni lastniki;
  8. strateške razvojne dokumente za prirejanje iger na srečo;
  9. druge okoliščine, povezane z odločanjem o zadevi.

Pri tem odločanju pa je časovna omejitev določena z zakonskim rokom 30 dni od popolnosti vloge. V kolikor v tem času odločitev ne bi bila sprejeta, bi štelo, da z nameravanim poslom soglaša.

Zaradi umika obeh vlog za soglasje je ministrstvo tako v skladu s 135. členom Zakona o splošnem upravnem postopku izdalo sklepa o ustavitvi postopkov izdaje soglasja k pridobitvi deleža v Športni loteriji d.d.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu