Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Osupla Klakočar Zupančičeva in odstop kralja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:34 pop

Hudo osupla je bila predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (Svoboda), ko je poslanec SDS Zvone Černač ocenil, da v normalni pravni državi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD) ne bi bila v Tarči, ker bi kriminalisti izvedli hišne preiskave na ministrstvu in za nekaj dni priprli odgovorne. Podobno osupli pa so bili v Svobodi še, ker je po Anžetu Logarju (SDS) zdaj še predsednica Nataša Pirc Musar ocenila, da bi moral Golob odstopiti, če KPK ugotovi, da je zlorabil položaj z zahtevami, ki jih je postavljal Tatjani Bobnar. Kralji redko odstopajo. Sončni pa sploh. Švarc Pipanova je prejšnji mesec za 7,7 milijona evrov sodnikom kupila poslovno stavbo na Litijski cesti od koprskega poslovneža Sebastjana Vežnaverja, ta je konec leta 2019 za isto stavbo plačal vsega 1,7 milijona. V štirih letih je zaslužil šest milijonov evrov. “Imel sem veliko srečo,” je za Tarčo sanjski posel z vlado Roberta Goloba ocenil Vežnaver. Golob pa ima še veliko drugih razlogov za skrb, njegova težava nikakor niso le čistke v policiji in medijih, s katerimi se je osramotil kot vladar in ideje Logarja in Pirc Musarja, ki bi pomenile padec celotne vlade.

Zasebni posli premiera z državnimi pomočmi

Ob zamisli, da bi bila v normalni državi pravosodna ministrica zaradi preiskave začasno v priporu, je bil obraz Klakočar Zupančičeve takšen:

Podobno, a vendarle z manj osuplosti, je Černača z druge strani pogledala tudi Dominika Švarc Pipan:

To se je dogajalo v tednu, ko je državo pretresalo, da je lani naš premier Robert Golob postal sto odstoten lastnik podjetja Star Solar, v katerem je bila prej dolgo večinska lastnica njegova bivša soproga Jana Nemec Golob, Golob pa manjšinski lastnik. Od Jane Nemec se je premier ločil in se z mlajšo partnerko Tino Gaber preselil v 229 metrov veliko stanovanje z dvema garažama v novi stavbi ob Trnovski cerkvi v Ljubljani, to je tudi naslov podružnice podjetja Star Solar, ki ga od nedavno vodi 19 letna premierova hči Luna. Podjetje, ki ima centralo v Novi Gorici, ima le enega zaposlenega. Posluje pa odlično zaradi vladne pomoči za proizvodnjo električne energije preko Borzena, ki ga direktno obvladuje vlada in kjer je Golob po prevzemu oblasti takoj tudi izvedel čistko in nastavil svoje nadzornike in direktorico iz GEN-I.

Černač je Klakočar Zupančičevo pretresel z besedami: “Če bi živeli v neki urejeni demokratično pravni državi, potem gospa ministrica danes tega ne bi razlagala, ampak bi že pred dnevi na vrata ministrstva in še na katera druga, potrkali ustrezni organi, opravili 48 urna pridržanja, zbrali ves dokazni material in potem javnosti predstavili ugotovitve.”

Propagandni aparat vladajočih, tudi predstavnice vladnih strani v Tarči Urška Klakočar Zupančič, Dominika Švarc Pipan in Asta Vrečko (Levica), je poskušal, kot je to običajno, krivdo za preplačan nakup stavbe za sodišča ta teden že podtakniti opozicijski SDS. A so se tokrat znašli v resnih težavah.

Objemi z Jankovićem

Švarc Pipanova je v kampanji pred volitvami leta 2022 pritegnila veliko pozornost s tem, da je zavrnila rokovanje s takratnim premierom Janezom Janšo, ki vodi SDS. Lani pa je potem padla v zelo intimen objem Zoranu Jankoviću, ki je kot direktor Mercatorja nekoč omogočal posle njenemu očetu in s tem družini zagotovil premožnost. Janković se v številnih postopkih pred sodišči pogosto izvleče zaradi neverjetnih napak pravosodja, ki ga kot ministrica danes pokriva Švarc Pipanova, torej tožilcev in sodnikov, ki, kot v primeru farmacevtke Katarine Ravnikar, pozabijo sprožiti postopke in zaradi lastne pozabljivosti po tem sami uničujejo dokaze, ki jih je kriminalistom v preteklosti uspelo zbrali proti Jankoviću, ker še niso bili depolitizirani. So pa že depolitizirani številni mediji in celo častno razsodišče društva novinarjev, ki je ocenilo, da sem ravnal neetično, ker sem razkril ime in priimek Jankovičeve farmacevtke Ravnikarjeve. Spor je sprožil zavod 8. marec aktivistke Levice Nike Kovač. Janković jo je v preteklosti zaposlil na vrhu občinskega zavoda. Pohvala častnega razsodišča, da sem razkril ime in priimek, je bila profesionalno globoko nepoštena, ker so ime, priimek in fotografijo Ravnikarjeve davno prej razkrili in objavili Bojan Požar in Slovenske Novice, ko Ravnikarjeva še ni izgubila sodnega spora proti kriminalistoma, ki ju je tožila, ker sta spisala uradni zaznamek o seksu za redno zaposlitev z Jankovićem. O tem sodnem sporu Ravnikarjeve sem pa res edini poročal.

Da sta za preplačanim nakupom Švarc Pipanove SDS in Janez Janša, pa bo ljudi še težje prepričati kot v popolno nedolžnost Jankovića in farmacevtke, saj bi to pomenilo, da leto in pol po volitvah Švarc Pipanovi ni uspelo prevzeti oblasti na ministrstvu, ki ga pred njo ni vodil minister iz SDS. Vodila sta ga Liljana Kozlović in Marjan Dikaučič, oba iz SMC, ki jo je ustanovil levo sredinski Miro Cerar. Del te stranke je danes v Svobodi. Najbolj znan podedovan kader je predsednica mandatno volilne komisije parlamenta Janja Sluga (Svoboda).

Da je resnica kvečjemu obratna, je opozoril portal Nove24TV z zanimivo podrobnostjo. Sodno zaprisežena cenilka Breda Zorko, ki je Švarc Pipanovi v štirih letih povečala kvadraturo za sodnike kupljene stavbe iz 2.761 na 4.603 kvadratnih metrov, čeprav se dejansko stavba ni spremenila, ocenjeno vrednost pa iz slabih treh milijonov na skoraj osem milijonov, je ocenjevala tudi vrednost nekdanje nepremičnine Janše v Trenti, zaradi katere Janeza Janšo levi mediji že dolga leta diskreditirajo, da bi naj preveč zaslužil. Posest je kupil ob nastanku države leta 1992, prodal pa leta 2005. Pri Janševi nepremičnini je vrednost Zorkova ocenjevala veliko bolj skopuško in o Trenti je ves čas krožilo, da je ocenjena vrednost odvisna od tega, kateri stranki pripada cenilec, poročanje od strankarske pripadnosti novinarjev, sodba pa od tega, v kateri stranki je trenutno sodnik. Sodni izvedenec in cenilec gradbene stroke Franc Nahtigal je za potrebe sodišča vrednost nepremičnin ob Soči v letu 2005 ocenil na 110 tisoč evrov, Breda Zorko pa v istem času vrednost iste nepremičnine na 17.655 evrov. Zorkova je bila v bolj daljni preteklosti članica SDS, a je iz stranke že pred ocenjevanji vrednosti Trente izstopila.

Janša se je med tednom na Golobov Star Solar in napovedi vladajočih o dodatnih omejtivah kurjenja na drva, odzval tako:

Povrhu je bilo to, da je drugo cenitev stavbe, ki jo je kupilo pravosodno ministrstvo, naredila prav ta Zorkova, v uradnih dokumentih skrito. Uradno za cenitvijo stoji sodni cenilec Anton Rigler, a novinarji so s preverjanjem hitro izbrskali, da je pravi “ekspert” v ozadju Zorkova. Ministrstvu pa to menda ni uspelo ugotoviti.

Dominiko Švarc Pipan je svojo nevednost pojasnila tako: “Prvič sem zdaj slišala, da cenitve ni opravil Anton Rigler. To je nekaj, kar mi ne moremo ugotoviti, če se nekdo podpiše pod dokument, ki ni njegov. Če drži, da je to poneverjen dokument, pa res zvonijo vsi alarmi, Tega sami nismo odkrili. Tudi ne vem, kako bi lahko.”

Pa še Šarec, Ajanović Hovnikova in Stojmenov Duhova

A še bolj neverjetno je bilo, da ministrica s svojimi sodelavci ni odkrila, koliko je bila stavba vredna vsega štiri leta prej in da je bila takrat po kvadraturi veliko manjša. Država z vsem svojim aparatom ne zmore ugotoviti in preveriti preprostih dejstev, ko gre za milijone evrov. In nihče ni nič kriv.

Čudenje Klakočar Zupančičeve in Švarc Pipanove, ko je Černač omenjal, da bi moral nacionalni preiskovalni urad izvesti hišne preiskave in začasno pripreti koga, pa je bilo zanimivo še zaradi tega, ker je premier Robert Golob, da bi si zagotovil popolno lojalnost NPU in policije, že dvakrat izvedel “depolitizacijo”. Torej menjave šefov in odpuščanja tistih, ki “niso naši”. Černač je ocenil, da bo zaradi načina preiskovanja NPU na koncu epilog nakupa sodne palače enak kot pri aferi “vojak v akciji”, torej pri nakazilu dveh milijonov evrov obrambnega ministra Marjana Šarca (Svoboda) proti POP TV za resničnostni šov za reklamiranje dela v vojski. Ker je zaradi te pomoči vlade POP TV Mojca Šetinc Pašek javno protestirala, jo je iz Svobode takoj zabrisal Robert Golob . Šarec pa je, ker je bil škandal prevelik, nakazilo proti POP TV preklical. Takrat je odstopala tudi ministrica za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik (Svoboda), ker so jo mediji ujeli, da je na podjetja svojih bližnjih in sodelavcev kanalizirala sto tisočer evrov za spodbujanje dela nevladnih organizacij. Nič ne slišimo o hišnih preiskavah pri vseh vpletenih zaradi suma kraje javnega denarja in zlorab položajev.

Zdaj, ko ne gre za Šarca ali Ajanović Hovnikovo iz Svobode, ampak za ministrico Švarc Pipan iz vrst SD, o aferi presenetljivo obsežno poročajo celo mediji, ki jih je v preteklosti pod mizo neposredno plačeval Robert Golob iz GEN-I. Denimo Necenzurirano. To kaže na spor v koaliciji. Morda pa tudi na preusmerjanje pozornosti iz Golobovih zasebnih biznisov z državo in sramotnih čistk v policiji in medijih na posle Švarc Pipanove, ki je potrošni material. Figura, ki jo lahko tudi žrtvujejo za obrambo kralja. Preiskavi “svobodnega” NPU pa seveda ne moremo zaupati. Podobno kot ne medijskim poročanjem, ko so novinarji in mediji “depolitizirani” in na RTVS novinarje in urednike še te dni mečejo na cesto, da bi premier z nadzorom vseh podsistemov zaščitil sebe in svoje stare družinske biznise z državo.

Ko gre za dosežke vlade pa je tu še Emilija Stojmenov Duh, ki ji je koalicija ustanovila posebno ministrstvo za nakup13.000 rabljenih prenosnikov brez operacijskih sistemov, ki je uspela v poplavah prizadetim občinam razdeliti že 39 teh naprav. Kar je velik uspeh te vlade. Kje je preostalih 12.961 uspehov digitalizacije, pa je še skrivnost Svobode, SD in Levice in njihovega na novo ustanovljenega ministrstva.

Te naprave so stale šest milijonov evrov, kar je enako preplačilu Švarc Pipanove, s katero je dobila stavbo v Ljubljani, ki je brez prenove za sodstvo enako neuporabna kot so prenosniki, ki jih drugod po normalnem svetu preprodajajo podjetja in ne ministri.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (12)

https-spletnicasopis-eu