Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odgovornemu uredniku Geriču preprečili vstop v stavbo TVS po že drugi odredbi o čakanju

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th januar 2024, 01:23 pop

Odgovorni urednik drugega programa RTVS Rajko Gerič je včeraj, ko je prišel na delo na RTVS, dobil še drugo odredbo, da mora domov in da ne sme opravljati svojega uredniškega dela. Danes pa so mu, s še 14 zaposlenimi, onemogočili vstop v stavbo z blokado službenih kartic. To je prvič v zgodovini, da odgovornega uradnika, ki je to tudi po uradnem kolofonu medija, ne spustijo v stavbo, za katere programe je odgovoren. O blokadi kartic, da bi odgovornemu uredniku in novinarjem preprečili prihod v službo, je prvi poročal Bojan Požar.

Požar danes opozarja tudi, da novi vrh RTVS na pomembne uredniške položaje na TVS postavlja posameznike z zgolj srednješolsko izobrazbo. Čeprav je formalni pogoj za novinarsko delo visokošolska izobrazba. Ravnajo po znanem načelu, da ni važno, če je človek pismen, važno je, da je naš. Požar kot o pomanjkljivo izobraženem piše o Gregorju Drnovšku, ki je tudi član novega sveta RTVS, ki so si ga s spremembo zakona RTVS, sprejetega po postopku za vojne, postavili vladajoči.

Geriču in še štirinajst novinarjem, ki so po uredbi o čakanju še vedno zaposleni, pa so danes blokirali službene kartice in jim onemogočili dostop do njihovih delovnih mest, kjer imajo svoje stvari. Odpuščajo takšne, ki imajo izobrazbo in vse kvalifikacije, ker “niso naši”.

Martićeva uprava: Hišni red ne dovoli vstopa

Pravilnik o hišnem redu prepoveduje vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTV Slovenija in v njihovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, so iz uprave RTVS pojasnili, zakaj so onemogočili vstop v stavbo petnajst novinarjem, ki so jih poslali na čakanje med 3.1. in 31.1. Na čakanje so jih poslali, ker so v programsko poslovnem načrtu njihove oddaje ukinili. Zapisali so še: “RTV Slovenija delavcem v času veljavnosti Odredbe ne more zagotavljati dela. Vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTV Slovenija in v njegovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, ni dovoljeno oz. je prepovedano (2. odstavek 4. člena Pravilnika o hišnem redu). Zaposlenim bo omogočen dostop do prostorov, kjer morebiti hranijo svoje osebne stvari in jih želijo iz prostorov RTV Slovenija odnesti v obdobju veljavnosti Odredbe.”

Kdo je pristojen, da odgovornega urednika pošlje domov?

Prvo odredbo, da je na čakanju, z enako vsebino, je Geriču med božičnimi in novoletnimi prazniki v imenu direktorice Televizije Ksenije Horvat poslal Rok Smolej. Na čakanje je Smolej, češ da zanje ni dela, ker je novo vodstvo RTVS tako odločilo, poslal še petnajst novinarjev in sicer zaposlenih v Panorami. Vsi so zdaj dobili nove odredbe. Pošiljanje Geriča na čakanje je obakrat kršitev zakona o RTVS, ki ga je sprejela sedanja vladna koalicija in je bil potrjen na referendumu, ker odgovornih urednikov tako ni mogoče odstaviti. Pred koncem mandata lahko po zakonu o RTVS odgovornega urednika odstavi le uprava in še to le, če urednik nima večinske podpore v uredništvu. In ob soglasju Sveta RTVS. Postopka za to niti sprožili niso.

Zdaj so “odstavljanje” Geriča vsaj nekoliko popravili, ker ga je na čakanje v drugo poslala uprava Zvezdana Martića in ne nek pooblaščenec za program direktorice televizije. V upravi RTVS so le še trije člani. Iz uprave je namreč pred novim letom odstopil Simon Kardum. Iz nove odredbe je razvidno, da se delavski direktor Franci Pavšer s pošiljanjem na čakanje v zdaj tričlanski upravi ni strinjal. Odredba je takšna:

Odredba za čakanje, druga

Razlog, da Pavšer ni strinjal, je najbrž, ker se zaveda, da bodo na delovno pravnem sodišču precej verjetno izgubili, ker hkrati s pošiljanjem na čakanje zaposlujejo in najemajo dodatne sile, hkrati pa je sporen tudi poslovni razlog teh odpuščanj, ki je v politični zahtevi vladajoči, da je treba počistiti “janšiste”. Javnosti je znano, da je ta odpuščanja javno zahteval premier Robert Golob osebno, ki pričakuje tudi, da bo pred kamerami ponovno Marcel Štefančič iz Mladine. Celo v odmevih RTVS je Golob Tanji Starič priznal, da čisti na policiji in RTVS, zaradi česar ga je takrat Gerič ovadil. Premier je voditeljico Staričevo celo opozoril, da tudi ona točne ve, za kaj gre, ker so se vsi skupaj, z njo vred torej, zavezali k čiščenju janšizma na RTVS. Pogovarjala pa sta se o pričanju nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je povedala, da ji je Golob ponudil, da si lahko spet pridobi njegovo zaupanje z odpuščanji konkretnih posameznikov, ki jih je določil premier.

Na sodiščih izgubljen spor bo pomenil, da bodo morali nezakonito odpuščenim izplačati odškodnine, nezakonito odpuščene pa vrniti v delovni proces. Škoda bo dvojna. Čeprav so Geriča kot odgovornega urednika drugega (in tretjega) programa TVS z odredbo poslali domov na čakanje in od njega s tem zahtevajo, da ne sme opravljati svojega dela, pa je v kolofonu zavoda še naveden kot odgovorni urednik:

Zakon o medijih zahteva, da mora imeti medij odgovornega urednika, določa pa tudi, da je ta odgovoren za vse objavljene informacije v mediju, torej ne le za novinarske. Po zakonu je ta odgovornost določena tudi z obveznostmi v sodnih postopkih.

Pošiljanje odgovornega urednika na čakanje, ko program še obstaja in je ta odgovoren zanj, je z zakonskega vidika čista norost.

Kako je z državnimi evidencami in pametjo države pa dodatno pokaže pogled v razvid medijev ministrstva za kulturo Aste Vrečko (Levica), po katerem je uradno direktor RTVS še vedno Andrej Grah Whatmouhg, odgovorna urednica TVS pa Jadranka Rebernik. V pol leta niso uspeli vpisati pravih podatkov o šefih in to iz največjega državnega medijskega zavoda, ki mu letno namenimo sto milijonov evrov prispevka.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu