Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kučanov Katalonec Šiško

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:20 pop

Sodišče je iz pripora po pol leta izpustilo Andreja Šiška. To pomeni, da ne bomo ena redkih evropskih držav, ki ima priprtega nosilca liste za evropski parlament. Kot mi je včeraj povedala sopredsednica Gibanja zedinjena Slovenija Anica Bidar so doslej za kandidaturo zbrali 750 podpisov. Računajo, da jih bodo ta teden še zadnjih 250. Nikakor pa nismo edina država v Evropi, kjer vladajoči preganjajo konkurente zaradi rušenja ustavnega reda. To počne vsaj še Španija, zaradi upiranja Kataloncev, ki hočejo lastno državo. A tam oblasti ukrepajo proti pomembnim voditeljem, pri nas pa proti na volitvah neuspešnemu odpadniku, nekdanjemu sopotniku Zmaga Jelinčiča (SNS), ki so mu s priporom politiki in sodniki iz leve sredine naredili predvsem reklamo. Eden politikov, ki je imel moč v času odločanj, je bil Miro Cerar (SMC), med sodniki, ki so Šiška stlačili v pripor, pa je soodločal nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Cerar in Masleša sta bila, preden sta prevzela najvišjo sodno in izvršno funkcijo, predsednik in podpredsednik sodnega sveta.

Puč proti vladi, ki je ni

Šiška so priprli septembra lani, nekaj mesecev po parlamentarnih volitvah, na katerih je njegovo gibanje Zedinjena Slovenija volilo le 0,57 odstotka volivcev ali 5.287 volivcev. Priprli so ga, ker naj bi pripravljal državni udar, strmoglavljenje oblasti in ustavnega reda. To naj bi zagrešili s partizanskim paradiranjem zakrinkanih mož po oddaljenih gozdovih Pomurja. Dogajalo se je v dneh, ko je v Ljubljani oblast prevzemal Marjan Šarec, ki s svojo stranko ni dobil relativne večine na volitvah. Krepko je zaostal za SDS Janeza Janše. Šiško se je v priporu znašel, ker bi naj rušil oblast, ki je sploh ni bilo. Prejšnji premier Miro Cerar je odstopil že veliko prej. Šiško je bil pozneje iz pripora kandidat na lokalnih volitvah v Mariboru, a v kampanji ni mogel enakopravno sodelovati. To so mu onemogočili sodniki. Vrhovno sodišče je pritrdilo nižjim, da mora ostati v priporu, da ne bi strmoglavil najvišjih državnih organov in ogrozil ustavnega reda. V senatu, ki ga je vodil nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki je zavrnil zahtevo Šiškovega odvetnika za varstvo zakonitosti in odpravo pripora, sta bili še Marjeta Švab Širok, ki je bila poročevalka, in Barbara Zobec. Odločitev senata ni bila soglasna. Glede na simpatije Šiška do jugoslovanskega socializma, lahko sklepamo, da bi šlo rušenje ustavnega reda v smer preteklosti, a zatrdil kaj takega ni nihče. Razlaga sodbe še ni napisana in tudi pravnomočna ta sodna odločitev še ni, kar se bosta Šiško in najbrž tudi tožilec še pritožila. Ima pa sodba že pomemben učinek: Šiško je na prostosti.

Kje pometa Kučan?

V Evropi tudi v Španiji zapirajo politike, da rušijo ustavni red, a izvoljene predstavnike Kataloncev in ne volilne poražence brez posebnega vpliva in moči, čemur smo priča v Sloveniji. Je pa podobnost nerodna, ker del slovenske javnosti in politike, celo nekdanji predsednik republike in voditelj edine partije v času socializma, Milan Kučan, javno simpatizirajo s Katalonijo in kritizirajo španske oblasti, ko poskušajo tam z represijo in sodišči razrešiti politične konflikte. Na posnetku nekdanja predsednika Danilo Türk in Milan Kučan in donedavna varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer:

Danilo Türk, Milan Kučan in Vlasta Nussdorfer Foto: DZ

Ko naša država ravna podobno kot Španija, v sicer veliko bolj bizarnem primeru, pa te moralne avtoritete molčijo, kar jim, ker ne pometejo najprej pred lastnim pragom, jemlje prepričljivost in verodostojnost. Dogajanje ima še dodatno nerodno prvino. Odločitev sodišča, ki je Šiška izpustilo, pokaže, da je bil ali neupravičeno priprt ali pa nas mora biti zdaj strah. Šiško danes ni nič drugačen in nič manj nevaren kot je bil takrat, ko je Marjan Šarec prevzemal vlado in je senat vrhovnega sodišča, ki ga je vodil Masleša, zavrnil zahtevo za varstvo zakonitosti. Takrat so ocenili, da mora biti Šiško med lokalno volilno kampanjo priprt, da bi zaščitili državo. Zakaj torej zdaj nenadoma kot nosilec liste kandidatov na evropskih volitvah ni več nevaren, ne ogroža več vlade in ustavnega reda in se lahko prosto sprehaja po državi?

Je to zato, ker se tako ne bomo osramotili pred Evropo. Ali, ker v politiki ni naključij, ker bodo glasovi, ki jih bo dobil, verjetno bolj od naivnih volivcev desnice kot levosredinskih strank, kar je del političnega računa vladajočih?

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu