Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nika Kovač ni ustavila upada branosti Siol.net

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th december 2023, 03:22 pop

Kolumne Nike Kovač in celo poseben intervju, ki jo je s to politično aktivistko vladajočih naredil odgovorni urednik Siol.net Mihael Šuštaršič, ne pomagajo. Drugemu najbolj branemu spletnemu portalu v državi, ki je v lasti državnega Telekoma, še naprej upada tako število bralcev kot čas, ki ga bralci posvetijo temu mediju. To kaže raziskava oglaševalske zbornice MOSS, ki je bila za november javno objavljena včeraj. Sta pa v primerjavi z novembrom lani dodatne bralce pridobila spletni portal POP TV 24ur.com, za katerim je češka skupina PPF, in portal N1, za katerim je srbski poslovnež Dragan Šolak, ki ima podobne medije tudi drugod na Balkanu.

Trend upada Siol.net in predvsem rast 24ur.com kaže tudi grafika, v kateri je prikazano mesečno nihanje števila bralcev v daljšem obdobju.

Sprememba se je zgodila po tem, ko sta premier Robert Golob in generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković s predčasno zamenjavo nadzornikov in uprave SDH, nadzornikov in upravo Telekoma, dosegla zamenjavo vrha Siol.net oktobra lani. Telekom je velik medijski oglaševalec, za proračune televizij je dodatno pomemben, ker plačuje nadomestila za predvajanje programov. Posledica zamenjave oblasti je bila tudi, da je priškrnil oglaševanja in nadomestila medijem, ki so do vladajočih kritični, denimo, Novi24TV. Podatek, ali so povečali financiranje PRO PLUS, ki izdaja POP TV, pa javnosti ni dostopen. Je pa za dramatično povečanje po prevzemu oblasti že prej poskrbela vlada Mira Cerarja. Ceno za paket petih programov (POP TV, KANAL A, OTO, BRIO in KINO) so dramatično povišali. Leta 2014 je bila mesečna cena 30.000 evrov, 2015 34.000 evrov, 2016 38.000 evrov. Po spremembi v letu 2017 pa 240.000 mesečno, o začetka leta 2018 pa že 480.000 evrov mesečno. To se je zrcalilo tudi v poslovanju podjetja PRO PLUS, ki je nenadoma poslovalo z dobičkom.

Prejšnja uprava Telekoma, ki jo je vodil Cvetko Seršen, je nenavaden dvig poskušala razveljaviti in zahtevala celo povrnitev preveč plačanega, iz PRO PLUS so sprožili sodni spor, po menjavi uprave, ki jo je dosegel Golob, pa se je sodno pravdanje naglo končalo, ni čisto jasno, kak dogovor je bil dosežen v ozadju.

Se je pa Golob srečal z vrhom tega podjetja in s predsednikom uprave PPF Jiříjem Šmejcem, a tega ni prijavil KPK, češ da ni šlo za lobiranje za najvplivnejšo medijsko hišo v državi. Je pa takšno srečanje, ko je bil premier, KPK prijavil Janša. V začetku letošnjega leta smo izvedeli še, da država prodaja športno loterijo in da je med kupci tudi Šmejc. Posel je padel v vodo, ko je završalo v medijih in je opozicijska SDS zahtevala pojasnila Goloba, saj bi to lahko prizadelo športne organizacije in poslabšalo financiranje invalidov.

Podobno sliko upadanja Siol.net kažejo podatki o času, ki ga bralci posvetijo branju portalov, tudi tu Siol.net močno izgublja. Je pa, nekoliko presenetljivo zadnji mesec pridobil portal RTVSLO, ki je po času, ki mu ga bralci namenjajo, tradicionalno na vrhu. K temu verjetno prispeva, ker ponuja tudi veliko video in avdio vsebin in obsežen arhiv.

RTVSLO je v lasti države in tam zaposlene, ki imajo, ko gre za plače, status državnih uradnikov, država tudi plačuje s prispevkom vseh državljanov in še z dodatnimi proračunskimi nakazili. Zadnji teden so iz vlade napovedali, da jim bodo za letos in prihodnje leto poslali dodatnih petnajst milijonov evrov.

Spletni časopis ni med mediji, ki jih meri raziskava oglaševalske zbornice MOSS, ker si dodatnih stroškov kot majhen igralec na trgu ne more privoščiti. Na trgu nastopam z lastnimi vložki in s pomočjo bralcev, številni konkurenti pa z državnim denarjem in proračunskimi nakazili. Pa še možnost, da bi k delovanju lahko prispevali bralci z donacijo dela svoje dohodnine, je Spletnemu časopisu s precej arbitrarnim odločanjem sedanja vlada onemogočila. Do sebe kritičnih medijev ne marajo. Pomagajo pa “necenzuriranim”, “oštrim” in “depolitiziranim”.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu