Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Leto depolitizacije: bralci veliko manj na 24UR, Siol.net in RTVSLO

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2023, 08:43 pop

V letu dni se je dramatično skrajšal čas, ki ga ljudje povprečno namenjajo za prebiranje največjih državnih in paradržavnih novičarskih portalov v državi, kaže meritev oglaševalske zbornice (MOSS). Krepko je upadel čas branosti portalov, ki jim država financira dejavnost ali so v lasti države, denimo, depolitizirane RTV Slovenija, ko jo po predčasnih političnih menjavah vodi Zvezdan Martić, pa tudi čas branosti Siol.net v lasti državnega Telekoma, ki ga po predčasnih menjavah direktorja in urednika, za katerimi sta bila Robert Golob in Vesna Vuković, leto dni vodi Mihael Šuštaršič. Krepko se je skrajšal tudi povprečen čas dnevne branosti spletnega portala POP TV, ki je v lasti češke korporacije. Srečanje s predsednikom uprave PPF Jiříjem Šmejcem je naš premier Robert Golob (Svoboda) lani prikril KPK, češ da ni šlo za lobiranje. Enako srečanje je prejšnji premier Janez Janša (SDS) prijavil KPK. Nekaj časa, dokler niso izvrtali novinarji, je bilo Golobovo srečanje s Šmejcem in direktorjem PRO PLUS Brankom Čakarmišem prikrito tudi javnosti. Med večjimi novičarskimi mediji, ki jih meri raziskava oglaševalske zbornice, je čas branosti v zadnjem letu porasel le novemu portalu N1, ki ga financira manjši telekomunikacijski ponudnik na trgu Telemach, ki je v lasti tuje skupine United Group, za katero je srbski poslovnež Dragan Šolak, ki ima podobne medije tudi v drugih državah na Balkanu.

Meritev oglaševalske zbornice prikazuje le del medijev, ki finančno prispevajo za raziskavo. Med temi ni portala Nove24TV, Demokracije in še vrste do vlade kritičnih medijev, ki ne dobivajo velikih vsot državnega denarja, so pa v času vlade Roberta Goloba v nemilost in jih vladajoči politiki poskušajo finančno onemogočiti, jih preiskujejo s posebnimi političnimi komisijami v parlamentu in javno diskreditirajo z obtožbami o za vladajoče spornih plačilih za oglase, ki bi jih morali, če bi šlo res za zlorabe, dokazati na sodiščih.

Sodišča edina v tej državi lahko sodijo. Mojca Pašek Šetinc (za zdaj še Svoboda) in vladni poslanci zanesljivo niso sodna oblast. Koalicija sicer poskuša doseči, da bi namesto Pašek Šetinčeve propagandno dejavnost proti manjšemu delu medijev, ki ne napadajo pretežno le SDS in Janše, prevzela Tamara Vonta (Svoboda), ker je Pašek Šetinčevo Golob vrgel iz stranke. Prevzem sodniških pristojnosti je Mojca Pašek Šetinc v parlamentu poskušala doseči že, ko je poskušala doseči odstavitve nekdanjih članov programskega sveta RTVS, da bi Svoboda hitreje pridobila vpliv na RTVS, kjer jim je nekaj časa težave povzročalo ustavno sodišče, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) pa je dolgo prikrivala mnenje zakonodajno pravne službe parlamenta, da gre za zlorabo ustavne ureditve in rušenje načel delitve oblasti, ko poskušajo poslanci opravljati delo sodišč in sodnikov.

Urška Klakočar Zupančič je včeraj razglasila, da bo medijem in podjetnikom onemogočila obrambo na sodiščih proti diskreditacijam Pašek Šetinčeve in ostalih vladnih poslancev. Predsednica meni, da ljudje, ki nimajo oblasti in medijska podjetja, ki so blizu opoziciji, proti vladajočim politikom nimajo pravice do sodnega varstva, če jih ti preiskujejo v parlamentu in jih javno obsojajo za goljufe.

V četrtek je “sodbe” vladnih preiskovalcev medijev, “ki niso naši”, o domnevno spornem oglaševanju zasebnih podjetij v zasebnih medijskih podjetjih v Tarči TVS širil Primož Cirman iz skupine novinarjev Necenzirirano. Vesni Vuković, ko so Necenzurirani še delali za državni Siol.net, je Robert Golob iz državnega GEN-I začel na vzporedno podjetje nakazovati denar. V nekaj letih je poletelo 103.000 evrov. Za kaj je bilo plačano, nočejo pojasniti. Financirano podjetje, ki so ga vmes preimenovali in je zamenjalo več lastnikov, je na koncu ukinil Cirman osebno. Po logiki obtožb, ki jih Šetinc Paškova in Cirman širijo, bi tudi za Necenzurirano lahko rekli, da so, ker prikrivajo razloge financiranja, morda dobili denar, ki bi moral biti za zaščito pred poplavami. Pač po logiki političnih “preiskovalcev”, da je državni GEN-I prodajal elektriko tudi iz državnih hidroelektrarn, dobičke, ki jih je ustvarjal, pa je namesto v zaščito ljudi ob vodotokih, usmerjal v milijonske nagrade Golobu in za financiranje zasebnih biznisov novinarke državnega Siol.net Vukovićeve, pozneje pa Necenzuriranih.

Vpliv na medije so si vladajoči lani povečali, ko so predčasno zamenjala nadzornike in upravo SDH, potem pa še nadzornike in upravo Telekoma, nadzornike po novem vodi Žiga Debeljak, upravo pa Boštjan Košak. Telekom je velik medijski oglaševalec, za proračune televizij je pomemben tudi, ker plačuje nadomestilo za predvajanje programov. Izdaja pa tudi drugi najbolj bran novičarski spletni portal Siol.net, ki pa se mu je povprečen čas branosti v zadnjem letu močno zmanjšal.

Ko gre za število bralcev (uporabnikov) mesečno na vrhu z veliko prednostjo ostaja portal POP TV 24ur.com, sledi Siol.net. Število bralcev največjih portalov se je močno povečalo avgusta, verjetno je to bila posledica katastrofalnih poplav, ki so pritegnile veliko pozornost javnosti.

Skok števila bralcev avgusta kaže tudi dolgoročnejša primerjava, iz katere je razvidno še, da je v zadnjem letu 24ur.com krepko povečal svojo prednost pred Siol.net po številu bralcev.

Spletni časopis ni med mediji, ki jih meri raziskava oglaševalske zbornice MOSS, ker si dodatnih stroškov kot majhen igralec na trgu ne more privoščiti. Kot urednik več večjih medijev (Večer, Delo, Siol.net) pa sem v preteklosti imel dostop do podrobnejših dnevnih podatkov. Podatkov o branosti Spletnega časopisa ne skrivam. Po analitiki Googla so bili podatki včeraj dopoldan za letošnje leto takšni:

Obdelava javno objavljenih podatkov raziskave MOSS in grafični prikaz je delo Spletnega časopisa. V preteklosti je oglaševalska zbornica objavljala tudi podatke o prodanih nakladah dnevnega časopisja, a so to ukinili konec leta 2017 po hudem upadu prodanih naklad, ki je doletel večino vseh dnevnikov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu