Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada Martiću interventno pošilja petnajst milijonov, lobiral celo 8. marec

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th november 2023, 10:21 dop

Uprava RTVS Zvezdana Martiča je v petek programskemu svetu odgovorila, koliko bi bilo mogoče privarčevati z znižanjem plač vsem zaposlenim in ukinjanjem različnih delov RTVS. A javnosti vsebino odgovora prikrivajo. Za dokumente sem prosil, a mi iz RTVS niso nič odgovorili. Je pa vlada sinoči sporočila, da bo po več sestankih z vodstvom RTVS za letošnje in prihodnje leto upravi RTVS poslala dodaten denar. Iz vlade v sporočilu za javnost ne navajajo vsot. Znano pa je, da je uprava RTVS “interventno” pričakovala vsaj deset milijonov evrov za letos, še več pa prihodnje leto.

Iz vlade so zapisali, da vladne pošiljke denarja niso dolgoročna rešitev in da “vlada pričakuje, da bo k reševanju zatečenega stanja aktivno pristopilo tudi vodstvo zavoda in našlo ustrezen način, ki bo omogočil delovanje RTV Slovenija kot sodobnega medijskega servisa.”

O interventni vladni pomoči je predsednik sveta RTVS Goran Forbici v oddaji Arena TVS sinoči povedal: “Drži, pet milijonov bo namenjenih za letošnje leto, tukaj gre v resnici za plačilo programa, ki je večinoma že bil ustvarjen, deset milijonov pa bo namenjenih v naslednjem letu in, kot pravim, seveda tudi teh deset milijonov gre v program.”

Kakšne preračune je prejšnji teden zahteval Svet RTVS, ki pa jih javnosti iz RTVS prikrivajo, kaže uradni dokument:

Varčevalne izračune je Forbici a Areni, ki je bila precej propagandna, saj so jo vodili in so bili vanjo povabljeni povabili le “depolitizirani kadri”, sinoči pojasnil tako: “Te izračune je uprava pripravila v roku, pokazali so, da bi v primeru ukinjanja, pri čemer poudarjam ukinjanje ni na mizi, trenutno so na mizi samo različni scenariji, prišlo do nekaj prihrankov. S tem smo tudi dobili sliko nenazadnje, koliko so težke določene enote. Samo če ilustriram: TV Maribor s povprečno sedemsto gledalci letno stane okrog 2,5 milijona evrov, podobno velja za TV Koper s štiristo gledalci, Radio Maribor, ki ga dnevno posluša v povprečju pet tisoč poslušalcev, stane dva milijona evrov, orkestri zbori pet milijonov.” Podatki, ki jih je navedel, so bili znani že prej.”

Po pogovorih med RTVS in vlado zadnje mesece sem od obeh institucij zahteval pisno dokumentacijo, da bi javnost izvedela, koliko javnega denarja in za kaj zahteva nova uprava, ki so si jo spremembo zakona poleti nastavili poslanci vladne koalicije. Iz vlade so mi sčasoma poslali pismo, ki so ga premieru Robertu Golobu podpisali vsi člani nove uprave, v katerem je zapisano, da bo letos deset milijonov evrov minusa, v pismu pa je tudi predlog, da bi toliko država dodatno namenil za programe za narodnosti in slovenske narodne manjšine v sosednjih državah, za kar nameravajo letos porabiti dvanajst milijonov evrov. Okoli dva milijona pa vlada daje že zdaj. Iz vlade so včeraj sporočili, da bo vlada “zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti in s tem povečala financiranje s strani države. Generalni sekretariat vlade in urad za narodnosti bosta o nadaljnjih korakih v zvezi s financiranjem in višino sredstev obvestila RTV Slovenija.”

Iz RTVS mi na zahtevo po podrobnejši dokumentaciji o pogovorih z vlado, ki sem jo poslal pred mesecem in pol, niso odgovorili z dokumenti, zaradi tega sem včeraj sprožil spor pred informacijsko pooblaščenko zaradi kršenja zakona s krnjenjem pravice javnosti do obveščenosti in dostopa do podatkov, ki so javnega značaja. Od kod bo vlada vzela ta denar, ki ga poslanci v proračunu, tako se vsaj zdi, niso načrtovali, še ni jasno.

Z javno zahtevo od uprave, da naj jim izračunajo, koliko bi stalo ukinjanje programov in nižanje plač, je svet RTVS prejšnji teden predvsem pritiskal na vlado, naj jim že pošlje dodatne milijona. Zaradi tega je nenavadno, da preračune, koliko bi lahko privarčevali, zdaj prikrivajo. Forbicijeve splošne ocene, koliko stanejo programi, niso ocene prihrankov. Če vsi zaposleni in stavbe ostanejo, so prihranki precej manjši.

Da je šlo predvsem za politično dejavnost pritiska na vlado, naj že pošlje dodaten denar, pa kaže, ker se je včeraj oglasil tudi zasebni zavod 8. marec, ki je skupaj s Svobodo investiral največ denarja v referendum o čistki na RTVS, s katero niso rešili finančnih in organizacijskih problemov in so zaradi tega zdaj težave.

Zasebni zavod lobira za dodaten denar, krivdo za slabo vodenje države, v katerem so sodelovali, pa poskušajo na druge prevaliti tako:

Past te trditve je, da če je za težave kriv le prejšnje vodstvo, potem za prihodnje leto dodaten denar ni potreben. Saj zdaj vodi drugo vodstvo. A uprava Zvezdana Martića načrtuje velik minus tudi prihodnje leto. Podatki o tem, koliko je kdo investiral v spremembo zakona, ki je omogočila politično čistko na RTVS, ni pa rešila nobenega problema, kar je običajno delo oblasti, so takšni:

Referendum, kampanje, RTVS, Gibanje svoboda, 8. marec

Zasebni zavod 8. marec Nike Kovač je finančno eden večjih zmagovalcev spremembe oblasti v državi, prihodki iz neznanih virov (subvencije, dotacije, regresi, kompenzacije…), ki so jih “za stroške storitev”, v manjšem delu pa materiala, nakazali na neznane račune, so jim v letu volitev in referendumov dramatično poskočili iz skoraj nič na slabega pol milijona evrov. Ob nič zaposlenih.

Ob dodatnem denarju pa se je oglasila tudi Asta Vrečko, ki vodi Levico in ministrstvo za kulturo, ki je vodilo spreminjanje zakonodaje, s katero so vladajoči s čistko nastavili svoj vrh RTVS, problemov organizacije in financ pa niso reševali. Zdaj pa nalivajo denar in to po dostopnih podatkih mimo finančnih načrtov države:


--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu