Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Škandalozna prodaja športne loterije tujcem ustavljena

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st julij 2023, 09:29 dop

“Ministrstvo za finance je prejelo obvestilo o umiku obeh vlog za soglasje k pridobitvi deleža v Športni loteriji. Zato o vlogah ministrstvo ne bo odločalo.” To so danes sporočili iz ministrstva za finance. Finančni minister Klemen Boštjančič bi lahko prodajo deležev v športni loteriji v mesecu dni po prejemu vlog zavrnil. Če ne bi nič odločil, bi obveljalo, da je prodajo dovolil. Nič od tega se ni zgodilo, ker je ministrstvo zaradi umika vlog ustavilo postopka odločanja o izdaji soglasij za pridobitev deleža v Športni loteriji. Kdo točno je postopka sprožil, iz ministrstva niso bili pripravljeni razkriti.

Ministri Luka Mesec, Klemen Boštjančič, Asta Vrečko, Alenka Bratušek, Simon Maljevac… Foto: DZ/Matija Sušnik

Golob Černaču: Tega si ne želim

Da športne organizacije prodajajo svoje deleže v športni loteriji tujcem, je začelo močno odmevati, ko je premiera Roberta Goloba maja poslanec Zvonko Černač (SDS) vprašal, zakaj tega ne prepreči. Premier, ki tega vprašanja ni pričakoval in je bil nekoliko presenečen, je odgovoril: “Prodajalci niso državna podjetja, še manj država sama. Gre za združenja in zveze in olimpijski komite. Tudi sam sem bil presenečen, takrat, ko sem za to izvedel, da se taka prodaja pripravlja in moram reči, da si je ne želim. To, da si jaz osebno tega ne želim, to ne pomeni, da ima vlada na tem področju posebne pristojnosti, žal, pa vendar ni še nič izgubljeno. Izkušnje, ki jih imamo s tem, ko smo prodajali tujim skladom, ko so prejšnje vlade prodajali naše premoženje tujim skladom, so brez izjeme slabe.”

Deleže so nameravali prodaji Smučarska zveza, Olimpijski komite in Nogometna zveza. Skupaj bi prodali večinski 57,3 odstotni delež. Lani je Športna loterija obrnila več kot sto milijonov, poslovala s tremi milijoni dobička, za invalidske in športne organizacije prispeva okoli deset milijonov, v državni proračun dvanajst milijonov letno.

Do umika vlog za soglasje za prodajo je prišlo po tem, ko je poslance na seji odbora, ki jo je zahtevala SDS, predsednik fundacije za financiranje športnih organizacij Branko Zorman opozoril, da šefa olimpijskega komiteja Franjo Bobinac in šef smučarske zveze Enzo Smrekar sploh nimata nobenih mandatov svojih organizacij za prodajanje športne loterije tujcem. Bobinac in Smrekar sta kot športna funkcionarja povezana, je še opozoril Zorman.

So pa še druge zanimive povezave. Bobinac je nekdanji direktor Gorenja, ki je lani za vlado postal nadzornik SDH in konec leta šef olimpijskega komiteja, kjer takoj začel postopke prodaje športne loterije. Na dodatne zanimive povezave pa kaže, ker je v preteklosti Bobinčevo Gorenje ob GEN-I premiera Roberta Goloba in podjetju finančnega ministra Boštjančiča financiralo vzporedno podjetje novinarke Siol.net in pozneje necenzurirane Vesne Vuković SEE M. & C. Vukovićeva je danes generalna sekretarka Svobode. V skupini, ki bi ji Bobinac in Smrekar prodala športno loterijo, je tudi podjetje Emma Kapital, ki ga vodi Jiři Šmejc, sicer direktor češke družbe PPF, ki je preko PRO PLUS lastnik najbolj gledane televizije POP TV. Prodajanje je Bobinac začel po tem, ko se je lani decembra premier Golob srečal s Šmejcem, a tega ni prijavil KPK. Podjetja iz skupine PRO PLUS so, kot je objavila borza, po tem srečanju umaknila skoraj šestdeset milijonov težko tožbo proti državnemu Telekomu, ker jim je ta znižal leta 2016 za dvanajst krat povišano nadomestilo za predvajanje (petih) programov in vložil tudi tožbo za vrnitev dobrih dvanajst milijonov preveč plačanih nadomestil od leta 2017. 

Iz ministrstva za finance so o umiku vlog za prodajo športne loterije sporočili še:

Ob tem pojasnjujemo še, kakšna je sicer vloga ministra za finance v samem postopku odločanja:
– Minister za finance ne sprejema odločitev o tem, ali bodo lastniki Športne loterije prodali svoje deleže, temveč je to odločitev, ki jo sprejme lastnik sam.
– Ministrstvo za finance oziroma minister je v postopek odločanja vključen kot izdajatelj soglasja k nameravanemu poslu. Minister ima na podlagi določil Zakona o igrah na srečo torej pristojnost odločanja le o vlogi pridobitelja, ki si prizadeva za pridobitev soglasja k nameravanemu poslu nakupa deleža.

V tem postopku se o predloženi vlogi odloča na podlagi kriterijev, določenih v 3. členu Zakona o igrah na srečo.

Ti kriteriji so:

  1. Zasičenost ponudbe iger na srečo v državi oziroma lokalni skupnosti;
  2. zagotavljanje usklajenega, optimalnega in trajnostnega razvoja dejavnosti;
  3. vpliv na socialno, kulturno in naravno okolje ter posameznika;
  4. obseg prirejanja iger na srečo z vidika dopolnjevanja turistične ponudbe;
  5. izkušnje in priporočila za prirejanje iger na srečo;
  6. dejavnost, dosedanje ravnanje in finančna boniteta pravne osebe oziroma z njo povezanih oseb;
  7. izpolnjevanje davčnih, koncesijskih in drugih javnofinančnih obveznosti, ki jih imajo pravne osebe in njeni lastniki;
  8. strateške razvojne dokumente za prirejanje iger na srečo;
  9. druge okoliščine, povezane z odločanjem o zadevi.

Pri tem odločanju pa je časovna omejitev določena z zakonskim rokom 30 dni od popolnosti vloge. V kolikor v tem času odločitev ne bi bila sprejeta, bi štelo, da z nameravanim poslom soglaša.

Zaradi umika obeh vlog za soglasje je ministrstvo tako v skladu s 135. členom Zakona o splošnem upravnem postopku izdalo sklepa o ustavitvi postopkov izdaje soglasja k pridobitvi deleža v Športni loteriji d.d.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu