Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada znova podražila vsa goriva, dvig tudi na Hrvaškem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st junij 2023, 08:31 dop

Od jutri bodo na bencinskih črpalkah izven avtocest dražja vsa goriva. Podražili se bodo navaden bencin, dizel in kurilno olje. Pri 50 litrih bencina boste jutri plačali 0,6 evrov več, pri enaki količini dizla pa 1,45 evra več. Najvišje dovoljene cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo od jutri do ponedeljka 3. julija 2023 1,424 evra za liter bencina, 1,461 evra za liter dizelskega goriva in 1,040 evra za liter kurilnega olja. Kako so se cene že drugič zapored povišale, kaže grafika:

Gorivo se bo podražilo tudi na Hrvaškem, kjer bo liter bencina od torka 1,4 (prej 1,38) evra, liter dizla pa 1,3 (prej 1,28) evra. Največja razlika med ceno pri nas in na Hrvaškem bo še naprej pri ceni dizla, pri nakupu 50 litrov boste na Hrvaškem prihranili dobrih osem evrov. Še cenejši je dizel, ki ga na Hrvaškem lahko kupujejo kmetje in upravljavci plovil (plavi dizel), ki stane 0,8 evra liter.

Povišanje cen je posledica rasti na svetovnih trgih, različne cene po državah pa so posledica razlik v davkih in prispevkih.

Cene pogonskih goriv se na avtocestnem križu v Sloveniji oblikujejo prosto in so zaradi višjih marž prodajalcev praviloma krepko višje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu