Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ni bilo lobiranje: Tudi šef PRO PLUS Čakarmiš pri Golobu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:19 pop

“Predsednik vlade dr. Robert Golob se je 8. 12. 2022 srečal z vodstvom naložbene skupine PPF Group, in sicer z Jiřijem Šmejcem, predsednikom uprave PPF in Janom Ruzicko (PPF) ter s Stelo Litou (CEO CME Adria) in Brankom Čakarmišem, generalnim direktorjem PRO PLUS.”

Tako so iz vlade prejšnji teden odgovorili na decembra postavljeno poslansko vprašanje Jelke Godec (SDS) o pogovorih, ki jih po razkritju časopisa Delo lani predsednik vlade Robert Golob ni prijavil komisiji za preprečevanje korupcije. Doslej se je poročalo le, da je bilo srečanje s Šmejcem, da je bil zraven še glavni šef PRO PLUS, pa ni bilo znano.

Srečanje je zanimivo, ker je ljubljanska borza prejšnji teden objavila obvestilo, da so iz POP TV in kanala A umaknili tožbo, s katero so od Telekoma zahtevali 58 milijonov evrov. Tožbo za tako velikansko vsoto so lani vložili, ker je prejšnji predsednik uprave Telekoma Cveto Sršen PRO PLUS, ki je izdajatelj programov POP TV in Kanal A, znižal leta 2016 za dvanajst krat povišano nadomestilo za predvajanje (petih) programov in vložil tudi tožbo za vrnitev 12.346.378 evrov preveč plačanih nadomestil od leta 2017. To je storil z oceno, da je bilo povišanje nadomestila nesorazmerno s plačili drugim in da je šlo za oškodovanje Telekoma, ki je v večinsko državni lasti. Celotno obvestilo o umiku tožbe težke 58 milijonov evrov, ki kaže na veliko spremembo politike novega vrha Telekoma, vodi ga Boštjan Košak, ki ga je s hitro politično zamenjavo nastavila nova oblast Roberta Goloba, je takšno:

Za še dodatno ozadje pa smo izvedeli včeraj, ko je direktor Nove24TV Boris Tomšič na TV Slovenija v pogovoru z novinarjem Jožetom Možino razkril, da pa tej televiziji nova uprava Telekoma ni le znižala (veliko nižjega) plačil. Ukinila jih je. Tako je medijsko politiki Roberta Goloba opisal Tomašič: “No, ko je prišel na oblast, je bila ena od prvih nalog, ki jih je dal svojim podložnikom, da je treba vse naredi, da bo Nova24TV prenehala delovat. Recimo, ena od takih potez je prekinitev pogodbe… Telekom je prekinil pogodbo z inštitutom, ki zastopa več televizij. Zgolj zato, ker je Nova24TV ena izmed njih.”

Iz vlade so uradno decembrsko srečanje z lastniki in upravo PRO PLUS vodji poslanske skupine SDS Godčevi pojasnili še tako:

“Do srečanja je prišlo na njihovo pobudo v okviru njihovega siceršnjega obiska v Sloveniji. Na izključno predstavitvenem srečanju so predstavniki skupine PPF Group predstavili dejavnosti Skupine PPF, predsednik vlade pa je predstavil ključne prioritete Vlade Republike Slovenije v prihajajočem obdobju. V pogovoru ni bilo izpostavljenih nobenih konkretnih predlogov, pobud ali interesov, ki bi kakor koli vplivali na njihovo morebitno nadaljnjo investicijsko ali uredniško politiko, niti niso bila izražena nobena pričakovanja do vlade. Ker srečanje ni imelo nobenih elementov lobiranja, zapisa o stiku z lobistom nismo posredovali Komisiji za preprečevanje korupcije.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu