Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odletel Reznikov, ne pa Šojgu, je ruski dron padel v Romunijo?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th september 2023, 07:19 pop

Iz Romunije so zanikali, da bi iz Irana uvoženi ruski dron eksplodiral na področju Romunije v bližini meje z Ukrajino, ko so Rusi več ur napadali ukrajinsko pristanišče na Donavi. Mogoče je, da si v Romuniji ne želijo zaostrovanja, ker zaradi drona ni bilo posebne škode. Iz romunskega obrambnega ministrstva so ocenili, da ni šlo za neposredno vojaško ogroženost nacionalnega ozemlja ali voda Romunije. A v Ukrajini vztrajajo, da je dogodek dejstvo.

V Ukrajini medtem menjujejo obrambnega ministra. Video posnetek eksplozije drona, ki bi naj Rusom zašel, je takšen:

Demanti iz Romunije, da njihov teritorij ni bil ogrožen, pa je bil takšen:

Zamenjava ukrajinskega obrambnega ministra Olekseja Reznikova ni veliko presenečenje. Da bi ga lahko odstavili, se je govorilo že dalj časa. Močno, denimo, februarja, ko se je za kandidata za obrambnega ministra omenjalo šefa vojaške obveščevalne službe Kirila Budanova. Na posnetku je slovenski obrambni minister Marjan Šarec (Svoboda), ko je bil na obisku v Kijevu pri zdaj že bivšem obrambnem ministru Ukrajine Reznikovu:

Marjan Šarec in Oleksii Reznikov Foto: vlada Ukrajine

Včeraj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da obrambni resor potrebuje nov pristop in da za novega obrambnega ministra predlaga Rustema Umerova. Gre za leta 1982 rojenega poslovneža in politika tatarskega izvora, katerega družino so v času Sovjetske zveze izgnali iz Krima v Uzbekistan, tam je bil v Samarkandu Rustem rojen. Po razpadu Sovjetske zveze se je družina vrnili v Ukrajino, Rustem pa je med drugim leto dni študiral v ZDA s pomočjo programa izmenjav za bodoče voditelje.

Za Reznikova je bilo slišati, da bi lahko postal ambasador Ukrajine v Veliki Britaniji, kjer so tudi pravkar zamenjali obrambnega ministra. Do zamenjave na vrhu obrambnega ministrstva pa ni prišlo v Rusiji, čeprav so bili tudi tam močni pritiski za zamenjavo šefa obrambnega resorja Sergeja Šojguja. Zamenjavo Šojguja je, denimo, poskušal zaradi slabega vodenja pred dobrima dvema mesecema doseči Jevgenij Prigožin, ki je zaradi tega s svojo zasebno vojsko Wagner celo odkorakal iz bojišč v Ukrajini proti Moskvi, na poti so ruski vojski sestrelili kup helikopterjev in celo letalo. A so se ustavili pred Moskvo. Končalo se je točno dva meseca pozneje s strmoglavljenjem Prigožinovega poslovnega reaktivca, ki je letel med Moskvo in Petrogradom in pogrebom Prigožina, Šojgu pa je ostal na vrhu.

So pa, s precej manj drame, zdaj zamenjali obrambnega ministra v Ukrajini. Reznikov je po dvaindvajsetih mesecih vodenja resorja, večinoma med vojno, ukrajinskemu parlamentu poslal odstopno izjavo. Da bi lahko bil zamenjan, tudi zaradi korupcijskih škandalov pri nabavah in poslih obrambnega ministrstva, ki so v času vojne tudi kaotični, se je govorilo že dolgo. Bo pa v Ukrajini, čeprav je tam vojna, hitreje imenovan naslednik kot v Sloveniji po odstopu ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana (Svoboda), kjer novega ministra naš premier Robert Golob (Svoboda) išče že več mesecev in ta čas sam opravlja tudi vlogo ministra. S te funkcije je med drugim razglasil, da si je pozdravil težave z dihanjem. In to tako, da je prenehal jesti meso.

Že prej pa je naš premier zaslovel z izjavo, da imamo srečo, ker Covid zdravita sonce in morska voda.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu