Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ruski T-90S na minah, kanadski Leopard v letalu, in težave ministra, ki (še) ni dobil reaktivcev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2023, 06:16 pop

Ukrajinci so v precejšnjih težavah v spopadih, ko se bliža prva obletnica ruskega poskusa okupacije Ukrajine, ki bi se moral po prvotnih ruskih načrtih končati v nekaj dneh. Rusi z novimi vojaki, ki jih pošiljajo v spopade, pritiskajo na skoraj celotni frontni črti na vzhodu države. Večjih ozemelj doslej sicer niso zavzeli, je pa veliko žrtev na obeh straneh. Zdi se, da veliko večje na ruski. Ni čisto jasno, ali je ta pritisk morebiti začetek večje ruske ofenzive. Najbolj krvavo je, tako se zdi po poročilih obeh strani, še naprej v okolici Bakhmuta, za katerega se že nekaj časa govori, da bi se Ukrajinci lahko od tam umaknili, ker mesto ruska vojska vse bolj obkroža. A se to doslej ni zgodilo. Okolica Vuhledarja pa se še naprej spreminja v pokopališče ruskih tankov in oklepnikov. Posnetek, ki je bil objavljen na spletu, prikazuje dva uničena tanka, verjetno gre za T-90S, ki sta, tako se zdi, naleteli na mine, na posnetku so tudi bežeči tankisti.

Gre za izvozno različico tanka T-90, ki so jo Rusi po letu 2000 najprej prodajali Indiji, pozneje pa še številnim državam. Leta 2016 so v Rusiji v tankih T-90 začeli testirati tudi sistem za nočno opazovanje, kar je te ruske tanke po sposobnostih približalo zahodnim. Takšni in tudi sicer močno nadgrajeni tanki T-90 so znani kot T-90M.

So pa v Ukrajini v največji stranki napovedali zamenjavo obrambnega ministra Oleksiya Reznikova, nov minister bi naj postal Kyryl Budanov, ki je doslej vodil obveščevalno službo. Zamenjava bi bila del večje rekonstrukcije vlade v Kievu. Reznikov je pred obvestilom o možni zamenjavi sporočal, da v državo prihajajo novi zahodni obrambni sistemi in da verjame, da bodo dobili tudi vojaške lovce, vprašanje je le, kateri tip. Iz Ukrajine medtem prihajajo tudi informacije, da menjave Reznikova ne bo. Nekaj več o možnem ozadju, čeprav je razloge za prerivanja na vrhovih oblasti praviloma zapleteno najti, lahko najdete tukaj:

Preprosto povzeto je obrambnega ministra skoraj odnesla nabava hrane in podobnega za vojsko po previsokih cenah, ki so bile krepko višje od tistih v supermarketih.

Čez vikend je bil objavljen posnetek prvega kanadskega Leoparda 2, ki je na poti v Ukrajino, v Ukrajino Kanadčani pošiljajo štiri takšne tanke.

Iz ZDA pa so prišli posnetki 60 oklepnikov za pehoto, ki jih podobno pošiljajo v Ukrajino.

Ukrajinske statistike, o katerih je veliko pomislekov, da niso točne, da bi naj šlo za propagando, da ruska stran teh podatkov ni potrdila in ne objavlja podobnih, še naprej kažejo veliko srditost spopadov. Te številke pojasnijo, od kod velika potreba po dodatnih tankih in drugem orožju. Po ukrajinski oceni so Rusi doslej izgubili več kot 3200 tankov in še enkrat toliko drugih oklepnikov za prevažanje vojske. Tudi če ta števila prepolovimo, kar je bližje ocenam zahodnih analitikov, so to še vedno tisoči oklepnikov. Veliko so jih izgubili tudi na ukrajinski strani. Tristo ali štiristo modernih zahodnih tankov in še nekajkrat več drugih različnih modernih oklepnih vozil lahko okrepi ukrajinski položaj, a tanki so, če niso ob njih še vsi drugi sistemi, zelo ranljivi. To je razlog, zakaj poskuša Ukrajina pridobiti tudi lovska letala.

Kako so tanki ranljivi, če ni podpore, kaže posnetek dveh poškodovanih in verjetno uničenih ruskih tankov T-72B3 in pehotnega oklepnika BMP-2 IFV na področju Donecka. Gre za izboljšano verzijo tanka T-72B, ki je dobil nov motor, boljši sistem za opazovanje okolice, izboljšan nadzor streljanja in še vrsto nadgradenj. Ima tudi boljši oklep, ki je enak tistemu, ki ga ima T-90. Je bilo pa v Rusiji nekaj kritik, ker tudi v moderniziranem tanku ni satelitske navigacije. Prve takšne izboljšane tanke je ruska vojska dobila leta 2013, do leta 2020 pa so nadgradili že več kot 500 tankov T-72B. Ruski tank T-72 je bil osnova za pri nas bolj znanega jugoslovanskega M-84. Na posnetku posadka poskuša zbežati od poškodovanih vozil.

M-84 ima iz časov že bivše Jugoslavije tudi slovenska vojska. Vlada Janeza Janše (SDS) se je v okviru Nata dogovarjala, da bi te M-84 poslali v pomoč Ukrajini, v zameni pa bi Slovenija lahko dobila oklepne osem kolesnike Boxer, ki jih je takrat država kupovala od Nemčije, da bi izpolnila zaveze levosredinskih vlad v Natu v preteklosti. A je vlada Roberta Goloba, ko je prevzela oblast, nakup Boxerjev takoj odpovedala, v dogovoru z Nemci pa je pozneje v Ukrajino poslala starejšo verzijo tankov t-55, ki so pa bili pred desetletji nadgrajeni z nekoliko modernejšimi zahodnimi sistemi. Nakupe osemkolesnikov za sodelovanja v koalicijah že tradicionalno blokira Levica Luke Meseca, ki se zavzema tudi za izstop iz Nata.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu