Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Obsežno uničevanje radarskih sistemov. Kaj bo odločilno pri ofenzivi? Bodo tudi naši tanki M-55S?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th april 2023, 09:12 dop

Ukrajinci so zadnji mesec dramatično povečali število napadov na ruske radarske in druge elektronske sisteme, kar je zelo verjetno uvod v pomladno ofenzivo. Uničenih je bilo v mesecu dni več takšnih ruskih naprav in sistemov kot prej v pol leta. Prve ure ofenzive bodo najtežje in odločilne za razplet, je slišati med vojaškimi analitiki. Kdaj točno in kje se bo začelo, ni mogoče napovedati.

Pomen presenečenja, poveljevanja in morale

Pomembno bo na začetku namreč prav to, ali bo uspelo taktično presenečenje ruske vojske. Torej, da ne bodo vedeli, kdaj točno in kje se bo začelo. Ko se bo pa spopad začel, pa bo odločilno vodenje in morala. Ukrajinci so pridobili veliko število relativno modernih tankov, oklepnih vozil, protiletalskih sistemov, dobro bi naj bili opremljeni tudi z droni. A na drugi strani je ruska vojska, ki ob propadlem poskusu zimske ofenzive že več mesecev pripravlja obrambo, se vkopava, postavlja minska polja na obsežnih ozemljih, ki so jih okupirali v Ukrajini, pa tudi na mejnih območjih, ki so na ruski strani meje, kamor bi ukrajinska vojska lahko prodrla. Ni nujno, da se bo ruska vojska ob napadu zrušila in pognala v beg kot se je lani v podobnem položaju.

Ukrajinci bodo poskušali ponoviti lanske ofenzive, ko so povzročili paniko in pregnali okupatorje z obsežnih ozemelj in Rusom zaplenili tudi veliko orožja. Na področju Harkova so v desetih dnevih zasedli šest tisoč kvadratnih kilometrov. Ob lanskih ofenzivah je slišati tudi kritike, da jih niso izvedli najbolje, ker so ruski vojski, ko je bila že potolčena, omogočili umik in okupacijskih sil niso povsem uničili. A deloma je bila previdnost v spopadanju tudi razumljiva, žrtve ruskega poskusa okupacije in pokoritve Ukrajine so na obeh straneh strahovito visoke, državi sta izgubila cele generacije mladih moških. Ruska vojska bi naj, po zaupnostih, ki so ušle ameriškemu obrambnemu ministrstvu, ostala skoraj povsem brez posebnih enot. Ker so večinoma njihovi dobro izurjeni komandosi mrtvi ali resno poškodovani. Novih vrhunskih “specialcev” ni mogoče izuriti v nekaj letih. Ukrajinci uspešno ofenzivo, s katero bi dosegli umik ruskih sil iz ozemelj, ki so jim jih okupirali lani, že prej pa so jim Rusi »ukradli« Krim, nujno potrebujejo, ker se lahko sicer zmanjša podpora držav na Zahodu. Brez pomoči Zahoda proti veliko večji Rusiji dolgoročno nimajo možnosti. V posameznih državah, med te po zaupnih informacijah ZDA, ki so scurljale v javnost, že nekaj časa sodi tudi Slovenija, je vse manj interesa, da bi pomagale z orožjem. Kar koristi Moskvi.

Dal priprav tudi tanki iz Slovenije

Del priprav na ofenzivo so tudi vaje z orožjem, ki je v Ukrajino prišlo iz zahoda in tudi iz Slovenije. Posnetki kažejo ukrajinsko brigado, kako vadi s tanki iz Slovenije, ki so bili po osamosvojitvi posodobljeni v skladu z zahodnimi standardi in z ameriškimi oklepniki Bradley (BFV), ki jih ameriška vojska uporablja od leta 1981. To ameriško okoli trideset ton težko vozilo je bilo izdelano za prevoz pehote in boj proti tankom. Tanki M-55S sovjetskega izvora, ki smo jih v Sloveniji podedovali od nekdanje jugoslovanske vojske, so z okoli 36 tonami le malo težji. Bradley so se v vojni v Iraku spopadali z ruskimi tanki T-55S Sadama Huseina, a tudi z modernejšimi ruskimi tanki.

Med spopadi na bližnjem vzhodu, ko je Irak napadel Kuvajt, so oklepniki Bradley uničili več iraških oklepnikov, ki so bili večinoma ruskega izvora, kot tanki Abrams M1. Skupaj je bilo v spopadih za Kuvajt uničenih 20 Bradleyev, od tega so tri uničile iraške sile, 17 pa jih je bilo “žrtev” prijateljskega ognja. Še 12 je bilo poškodovanih. Strelec v enem od teh vozil je tudi umrl. Zaradi teh izkušenj, še posebej težav s prijateljskim ognjem, so pozneje poskrbeli za izboljšave pri identifikaciji vozil. V poznejši iraški vojni je bilo uničenih 150 oklepnikov Bradley. Kljub uničenju vozil so ti oklepniki praviloma zaščitili vojake v njih. Novejše verzije imajo izboljšan oklep, aluminijasti je bil šibka točka vozila, a zaradi boljšega oklepa najnovejše verzije tehtajo že 33 ton.

Z ukrajinske strani so objavili posnetke obsežne eksplozije ruskega sistema protizračne obrambe srednjega dosega BUK 9A310M1-2. Gre za sistem, ki bi naj bil podobno učinkovit kot ameriški Patriot sistem. Eksplozija raket protiletalskega sistema je velik ognjemet.

O uničenju tega sistema sem pred časom že poročal, a takrat s slabšimi posnetki dogajanja. Pri tem sistemu protizračne obrambe srednjega dosega sovjetskega izvora je imela Rusija veliko prednost, ker jih je imela več in modernejše verzije kot Ukrajina. Je pa medtem Ukrajina dobila veliko število zahodnih sistemov.

Članek v katerem je prvič opisano uničenje ruskega protizračnega sistema BUK.

Sistemi protizračne obramba so pomemben cilj obeh strani in uničuje jih tudi ruska vojska Ukrajini. Na posnetku je, kako so Rusi uničili sistem protizračne obrambe kratkega dosega Osa, ki izvira iz časov Sovjetske zveze, proizvajali so ga med leti 1970 in 1988. To je bil prvi protiletalski raketni sistem, ki je imel ob raketah tudi radar na enem samem šest kolesnem vozilu.

Vozilo, ki je temelj tega protizračnega sistema, je amfibijsko, ne cesti zmore najvišji hitrost 80 kilometrov na uro, v vodi desetino te hitrosti, uporabljata pa ta sistem obe strani, ruska in ukrajinska.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu