Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rusija ob vojsko, s katero je napadla Ukrajino. A se reorganizira za dolg spopad. Ne le z Ukrajino.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th december 2023, 10:12 pop

Več sto oklepnikov in več tisoč vojakov je Ruska vojska doslej stal poskus zavzetja Avdivke. Rusija pa je praktično že ob celotno vojsko, s katero je napadla Ukrajino. A uničeno Rusi nadomeščajo. A dobro izurjenih vojakov v kratkem času ni mogoče. V Avdivki so po dveh mesecih še naprej Ukrajinci, ki so objavili posnetke iz okolice, ki je posejana s trupli ruskih vojakov. Velikega števila trupel svojih vojakov ruska vojska niti ne poskuša več odpeljati. Ruska vojska, ki je slovela kot druga najmočnejša na svetu, ostaja druga najmočnejša v Ukrajini in je v težavah proti precej manjši, a boljše organizirani ukrajinski vojski, ki se brani pred okupatorji, ki še želijo zavzeti vse ali pa Ukrajino vsaj prisiliti, da se podredi Moskvi in ji prepusti svoja ozemlja. Z velikanskimi izgubami je Rusom uspelo zadnje tedne zavzeti nekaj polj in gozdičkov. Res velikih premikov pa ni na fronti, kjer je zadnje dni, ko gre za ozemlja, nekoliko uspešnejša ruska stran, je pa tudi nekaj ukrajinskih protinapadov.

https://twitter.com/NOELreports/status/1734689716379721956

Ruski in ukrajinski spletni portali so zadnje tedne objavili posnetke več kolon uničenih ruskih oklepnikov v okolici Avdivke, od katerih so ostala polja razstreljenih razvalin. Zdi se, da so na ruski strani računali, da bodo Avdivko osvojili z obsežnim napadom oklepnikov. Ko ni uspelo, so napade ponavljali. Ko jim je vozil zmanjkalo, so poskusili z velikim številom jurišnih enot, v katerih so številni kaznjenci iz ruskih zaporov. Ta način je bil lani uspešen pri napadih na Bahmut, kjer je bila v prvih vrstah skupina Wagner. A položaj je zdaj drugačen, ker imajo Ukrajinci, tako se zdi, tokrat več orožja in streliva za obrambo. So pa na obeh straneh težave z dobavami velikanskih količin streliva in orožja. Ukrajini je težave povzročil tudi palestinski Hamas, ki je z brutalnimi terorističnimi napadi sprožil vojno z Izraelom, kar je v Izrael preusmerilo del pošiljk topniškega streliva, ki je bilo iz Zahoda namenjeno proti Ukrajini. Ni mogoče izključiti, da je Moskva deloma za konfliktom. Kraj, kjer se lahko še zaplete, je tudi Balkan. Težave za Ukrajince pa so tudi drugačne vrste. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je bil te dni na obisku v ZDA, kjer pomoč ogrožajo notranji spori med demokrati in republikanci. Brez pomoči ZDA bi Ukrajina, ker bi naglo naraslo število žrtev med vojaki, ostala brez moških proti številčnejši in dobro oboroženi ruski vojski.

Inštitut za vojne študije iz ZDA je povzel ocene ameriških obveščevalcev, da je vojna že praktično uničila vojsko, ki jo je Rusija imela pred spopadom, da se pa ruska država reorganizira za dolgoročen vojaški spopad. Tudi z državami Nata.

Ob dveh sistemih Patriot, ki so v Ukrajini že dalj časa, eden iz Nemčije, drugi iz ZDA, ki varujeta predvsem glavno mesto Kijev, je v Ukrajini vsaj še en tak sistem. Ob številnih drugih sistemih protizračne obrambe. Da so poslali še drug tak kompleks, v kompletu je bilo tudi 60 izstrelkov, so potrdili v nemških zračnih silah.

Kako pomembna je zračna obramba, je pokazalo dogajanje včeraj, ko so Ukrajinci nad svojim glavnim mestom sestrelili deset balističnih raket in še deset dronov. Padajoči deli so poškodovali 53 ljudi, v bolnišnici sta zaradi posledic ruskega terorja tudi dva otroka.

Ni pa jasno, ali je bil z nemškim sistemom Patriot sestreljen reaktivec Su-24 nad Črnim morjem v bližini Kačjega otoka. Že govorice o tem imajo učinek, da so ruska letala in helikopterji bolj previdni, kar koristi ukrajinski vojski na bojiščih, kjer so Rusi zaradi premoči v zraku, ker imajo več letal in helikopterjev, v precejšnji prednosti. Po informacijah iz Rusije ta proizvaja in kupuje tudi veliko več dronov, a za zdaj poročila iz fronte kažejo, da so v spopadu dronov Ukrajinci uspešnejši in ruske premoči ni opaziti. Obratno.

Da zima povzroča posebne težave, pa kaže posnetek reaktivca Su-34, ki ga Rusi proizvajajo od leta 2006, doslej so jih proizvedli več kot 150, ki ga je ustavila višja sila. Zaledenela cesta.

Ti dvosedežni dvomotorni nadzvočni reaktivci, ki jih ruska vojska uporablja od leta 2014, bi morali sčasoma nadomestiti starejše Su-24. V Ukrajini so Rusi doslej priznali, da so izgubili že več kot deset takšnih reaktivcev. Po ukrajinskih ocenah dvakrat toliko. Posamezni Su-34 pa so padli z neba tudi zaradi tehničnih težav. Letalo na posnetku je, tako se zdi, s ceste padlo na poti na popravilo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu