Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prigožin pokopan: Ruska obramba se lomi, začenja se beg

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th avgust 2023, 08:32 dop

Novice o težavah ruske vojske na več delih fronte, o najbolj resnih pa iz Zaporožja, so zaznamovale dan, ko so v Rusiji pokopali Jevgenija Prigožina, ki je s skupino voditeljev zasebne vojske Wagner umrl v strmoglavljenju svojega poslovnega reaktivca na letu iz Moskve proti Petrogradu. Prigožin je s svojo vojsko plačancev, ki je slovela po okrutnosti in zločinih, čez zimo zasedel večji del Bahmuta, kar je bil edini uspeh ruske vojske. A od zime tudi tam ruska stran le izgublja, Ukrajinci nadzorujejo vzpetine, kakšna so razmerja sil tam danes, pa kaže posnetek:

Kako napeto je na fronti bolj proti zahodu po padcu naselja Robotine, pa kažejo informacije, da je Rusija začela umikati svojo okupatorsko oblast iz mesta Tokmak, ker bi se sicer ti lahko v kratkem znašli v hudih težavah. Proti krajem spopadov je ruska vojska poslala dodatne enote, a ni povsem jasno, ali še lahko ustavijo razpadanje ruske obrambe, ko so Ukrajinci prebili najtežji del in se lahko zdaj prebijejo v več smeri, kjer je manj minskih polj in močno utrjenih ovir. Minskih polj je za prebito frontno črto manj že zaradi tega, da je Rusija tam lahko oskrbovala svoje enote in da so te lahko zbežale.

Glavni možnosti Ukrajincev po zavzetju naselja Robotine je prodor proti mestu Tokmak, ki je pomembno prometno in infrastrukturno središče za oskrbo ruske vojske, ta smer bi odprla tudi pot proti Melitopolu in Krimu. A že dosedanje osvojitve omogočajo Ukrajincem, da lahko s topništvom dosežejo področja vse do Azovskega morja in otežujejo oskrbo in premike ruske vojske. Druga možna smer je proti pomembnemu pristaniškemu mestu Bredjansk, ki je drugo podobno pomembno prometno središče za oskrbo ruskih vojaških enot.

Ukrajinci med tem še naprej uničujejo veliko število ruskih topniških sistemov, pa tudi relativno dragih in zelo redkih sistemov protizračne obrambe, kakršen je 200 milijonov dolarjev vreden ruski sistem Predel – E. Da kaj takega obstaja, sem tudi sam prvič slišal, ko sem bral objave.

Bogatega ruskega oligarha in šefa zasebne vojske Wagner Javgenija Prigožina, ki je točno dva meseca po pohodu proti Moskvi, s katerim je protestiral proti po njegovi oceni povsem nesposobnemu vrhu obrambnega ministrstva in vojske, umrl v zasebnem reaktivcu, ki je padel z neba, so včeraj pokopali na pokopališču, kamor so prišli le svojci in najbližji. Pokopan je v Peterburgu zraven groba očeta. Pogrebnih slovesnosti se ni udeležil ruski predsednik Vladimir Putin, katerega tesni sodelavec je bil Prigožin dalj časa. Pohod proti Moskvi so številni razumeli kot izdajo. Putin pa je v enem od intervjujev povedal, da lahko kot politik odpusti karkoli, le izdaje ne.

V 13 tednih protiofenzive ukrajinske vojske bi naj ta izgubila pet tankov Leopard 2, še deset pa jih je bilo poškodovanih in jih popravljajo. Večinoma bi naj posadke preživele. Skupaj so Ukrajinci doslej dobili 71 teh zahodnih tankov. Pa še precej starejših Leopardov 1, ki pa so manj primerni za spopade, ker je zaščite manj. Podrobnejši podatki o usodi Leopardov 2 so dostopni tukaj:

Ruska vojska se je pohvalila, da so na fronti uničili tudi ameriške tanke Abrams, kar pa je malo verjetno, ker jih ZDA Ukrajini še niso uspele dobaviti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu