Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zagorel še en T-90M Proryv-3, kolone avtobusov za Wagner, ruska letala se bližajo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th februar 2023, 01:54 pop

V ognju je v Ukrajini končal še eden najmodernejših ruskih tankov T-90M, od katerih bi lahko bil bolj izpopolnjen le še T-14 Armata, a teh na bojiščih doslej ni bilo opaziti. Ukrajinske oblasti opozarjajo, da je Rusija veliko število letal, s katerimi bi lahko posegla v boje, preselila bliže Ukrajini, a so ostali na razdalji najmanj 200 kilometrov, da so izven dosega ukrajinskih napadov. Že nekaj časa pa iz ozemelj, ki jih je okupirala Rusija, prihajajo posnetki dolgih kolon avtobusov. Vsaj del teh avtobusov dovaža okrepitve za zasebno vojsko Wagner, ki je od začetka spopadov po ameriških ocenah izgubila 30.000 borcev, polovico od tega zadnje tri mesece, v tem času bi naj bila velika večina umrlih iz vrst kaznjencev iz ruskih zaporov, ki so na bojišča prišli brez posebnih usposabljanj in slabo oboroženi.

Posnetek uničenja T-90M si lahko ogledate na posnetku. Ali gre res za ta tank, si sam ne upam trditi. Nisem strokovnjak.

Prvi potrjen primer, ko je bil tak tank uničen, gre za močno nadgrajen tank T-90, ruska vojska jih dobiva šele zadnja leta, je iz 4. maja lani. Septembra je Ukrajincem uspelo prvi T-90M tudi zapleniti, kar je omogočilo, da so lahko zahodni strokovnjaki natančno proučili vse njegove sisteme in tehnologijo. Posadka je tank takrat nedotaknjen zapustila in zbežala.

V dolgih kolonah avtobusov, ki jih Rusi vozijo proti fronti, bi naj bile okrepitve za Putinovo zasebno vojsko Wagner, med njimi bi naj bili tudi zaporniki iz Krima.

Voditelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin zadnje čase trdi, da zapornikov več ne novačijo. Drugače, da ta zasebna vojska najetih plačancev še vedno v veliki meri temelji na zapornikih, ocenjujejo v ZDA. Z velikimi žrtvami je skupini Wagner uspelo v zadnjih mesecih zasesti rudarsko naselje Soledar, še nekaj ozemelj v okolici Bahmuta pa so zasedli tudi zadnje dni. Prigožin je javno kritiziral rusko obrambno ministrstvo z izjavo, da je njegovi skupini uspelo zasesti ta še dodatna ozemlja kljub blokadi dostave municije.

Ukrajinci poročajo, da bi naj Rusom sestrelili še en Su-25, a potrditev ali posnetkov dogodka ni. Je pa zanimiva informacija, da Rusija svoje reaktivce, s katerimi bi lahko posegla v boje, parkira na še varni razdalji.

To, kaj je varna razdalja, se lahko spremeni, ker je premier Velike Britanije Rishi Sunak, ki je prvi napovedal dostavo modernih težkih tankov Challenger 2 Ukrajini, zdaj napovedal še, da bodo tudi prvi, ki bodo zagotovili rakete dolgega dosega.

https://twitter.com/SmartUACat/status/1626982942558851074

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu