Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novinarji RTVS v »prekarni« službi Levice

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd julij 2023, 09:54 pop

“Vlada je na redni seji za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na Ministrstvu za kulturo imenovala Tonija Tovornika, in sicer od 1. septembra 2022 do imenovanja generalnega sekretarja po predhodno izvedenem javnem natečaju, vendar največ za šest mesecev, to je najdlje do 28. februarja 2023.” To je vlada sporočila javnosti 28. julija 2022. Pred skoraj že letom. Nekdanji novinar RTV Slovenija Toni Tovornik je na ministrstvu za kulturo še vedno le vršilec dolžnosti generalnega sekretariata ministrstva za kulturo Aste Vrečko. Le začasni šef. Ker je to nenavadno, sem vlado in ministrstvo zaprosil za pojasnilo razlogov, zakaj še niso izbrali pravega generalnega sekretarja. Ministrstvo sem prosil tudi za informacije, kako se je iztekel natečaj za izbiro pravega generalnega sekretarja, ki so ga napovedali pred letom.

Dolga začasnost Tonija Tovornika pri Asti Vrečko

To pa to ni edini nenavaden primer nekdanjih novinarjev RTV Slovenija, ki na položajih začasnih šefov služijo Levici. Tovornik je nekdanji novinar spletnega portala RTVS MMC. Za vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja za delo je Luka Mesec lani septembra postavil še Luka Lukića, ki je bil v preteklosti tudi novinar MMC, krajši čas pa tudi predsednik sindikata novinarjev. Lukiću je vlada marca letos mandat začasnega šefa inšpektorata podaljšala še za pol leta, sredi junija pa je odstopil, ker se je »zgodilo več nepričakovanih osebnih okoliščin, kar je vse bolj oteževalo usklajevanje med njegovim poklicnim in zasebnim življenjem«. Bojan Požar je poročal, da bi naj Lukiću že drugič spodletelo opraviti strokovni izpit za inšpektorja. Luka Mesec pravega šefa inšpektorata tudi po letu dni ni našel, za vršilko dolžnosti je imenoval Katjo Čoh Kragolnik. Nista pa Tovornik in Lukić nikakor edina nekdanja novinarja RTVS v službi politikov Levice in drugih vladnih strank. Vršilci dolžnosti so “prekarci” med funkcionarji. Politični šefi jih lahko kadarkoli zamenjajo in izberejo še bolj poslušne.

Na imenovanje Tovornika za vršilca dolžnosti sem pred letom postal pozoren, ker je po predčasnih političnih menjavah na vrhu Telekoma, TSmedie in Siol.net, ki jih je izvedel Robert Golob, novi odgovorni urednik Siol.net Mihael Šuštaršič takoj po prevzemu položaja cenzuriral članke in komentarje, ki smo jih pred njegovim prihodom objavili o prikrivanju povezav novinarjev in politikov Levice in s tem o neetičnem ravnanju na RTV Slovenija.

Cenzuriranje celotne moje uredniške kolumne je Šuštaršič pojasnil s tem, da bi naj v njej razkril spolno usmerjenost, ko sem pisal o povezavah televizijskega voditelja Saše Krajnca z generalnim sekretarjem ministrstva za kulturo Tonijem Tovornikom in z Levico Luke Meseca. Šuštaršič in Krajnc sta podpisnika znamenite peticije 571 proti Janezu Janši. Šuštaršič je na STA veljal tudi za politično zelo aktivnega bojevnika nekdanjega direktorja Bojana Veselinoviča. Veselinovič, ki je bil prej tudi novinar RTVS (in na Dnevniku), je po politični nastavitvi za direktorja STA zamenjal odgovornega urednika Boruta Meška in ga potem še vrgel na cesto. Meško je zaradi rakastega obolenja kmalu za tem umrl. Tudi Veselinoviča najdemo med podpisniki peticije 571. Danes pa je v posebni strokovni komisiji za medije ministrstva za kulturo, v katero ga je imenovala Asta Vrečko. Ta komisija pomaga pri presojah, kateri mediji so v javnem interesu in jih bo država podprla (Pod Črto, Oštro, Mladina, Delo, Dnevnik…) in kateri kritični do oblasti in jih bo država onemogočala (Nova24TV, Demokracija, Planet TV…).

Zaradi posegov v tekste brez soglasja avtorjev, kar kodeks novinarske etike prepoveduje, sem proti Šuštaršiču lani novembra sprožil spor pred častnim razsodiščem društva novinarjev. Doslej o tem, ali je cenzuriranje kolumne bivšega odgovornega urednika normalna praksa v času Svobode, še niso presodili.

Kranjc je bil pomemben akter protestov aktivističnih novinarjev na RTVS za predčasne zamenjave celotnega vodstva RTVS, da bi stranke sedanje vlade prevzele vodenje zavoda. V kampanji za vladne stranke je sodeloval tudi novinarski sindikat, ki ga je v preteklosti vodil Lukić. Krajnc se je celo javno zahvalil Inštitutu 8. marec za dobro sodelovanje v skupni politični propagandni kampanji pred referendumom za spremembo zakona o RTV Slovenija. Zavod 8. marec je ustanovil politik Levice Simon Maljevac, ki je bil v vladi najprej namestnik (državni sekretar) Luke Meseca na ministrstvu za delo, po reorganizaciji vlade pa je minister za solidarno prihodnost.

Krajnc in Tovornik sta bila nekoč sodelavca in sta se družila tudi izven dela. Po informacijah njunih sodelavcev sta bila tudi več kot le običajna sodelavca. Najmanj dobra prijatelja. V tekstih, ki so bili na Siol.net cenzurirani, nisem trdil, da sta Krajnc in Tovornik istospolna partnerja. In tega nisem razkril. Ker tega ne vem. Ne preverjam dogajanja v posteljah.

Veljajo za LGBT drugi standardi?

Se pa nisem strinjal in se ne strinjam, da za istospolne partnerje ne veljajo profesionalna pravila. Da se v tistih primerih sme prikrivati javnosti povezavo. Če bi bila Krajnc in Tovornik morebiti res istospolna partnerja, veljajo zanju povsem enaka pravila kot za partnerje različnih spolov, novinar ne sme poročati o politiki in delu svojega partnerja in njegove vlade ali pa mora, če ni mogoče drugače, svoj konflikt interesov razkriti. Sicer bi namreč krnil ugled javne RTVS in tudi kršil novinarski kodeks etike. Na javni RTVS Vesna Vuković ne sme poročati o vladi Roberta Goloba, pa tudi Primož Cirman ne, razen če se javnost opozori, da je njegova soproga Petra Bezjak, prej novinarka RTVS, šefica vladnega urada za informiranje. Intervjujev s premierom, ki se ločuje, za RTVS tudi ne sme delati premierova nova zasebna partnerka, kot ga je za POP TV pred časom naredila Tina Gaber.

Tovornik, kot lahko sklepamo po podatkih na Cobiss, veliko ve o lobiranju, s čemer se je v preteklosti ukvarjala Tina Gaber. Na Cobissu najdemo, da je Tovornik avtor dela: “Pravni vidiki lobiranja s poudarkom na spremembah po letu 2004 : (diplomska naloga)”.

Na vladi so o Tovorniku, ko je pred letom postal v.d., kar je še vedno, zapisali, da je “svojo poklicno pot začel na RTV Slovenija, kjer je skoraj deset let kot novinar, redaktor in urednik sodeloval pri številnih oddajah informativnega in izobraževalnega ter mladinskega in otroškega programa. Kot scenarist se je podpisal pod več dokumentarnih oddaj s področij znanosti in umetnosti. Poklicno pot je nadaljeval na pravnem področju, bil je dolgoletni odgovorni urednik osrednjega slovenskega pravnega portala IUS-INFO, kjer je oblikoval uredniško politiko, organizacijsko, operativno in vsebinsko vodil uredništvo, skrbel za uresničevanje programske zasnove portalov ter usklajeval delo z drugimi oddelki družbe. Med drugim je kot avtor več let sodeloval s časopisom za pravna vprašanja Pravna praksa.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu