Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za to vlado Spletni časopis ni “v javnem interesu”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th maj 2023, 01:15 pop

Ker je več bralcev Spletnega časopisa želelo podpreti Spletni časopis tudi z nakazilom dela svoje dohodnine, sem vlado preko ministrstvo za kulturo prosil za pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu za neprofitni Zavod za svobodo izražanja, ki izdaja Spletni časopis.

Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko (Levica) je zavrnilo to prošnjo. Posebna strokovna komisija za medije, ki jo je ministrica imenovala, je ocenila celo, da Spletni časopis “ne uspeva celovito in dosledno zagotavljati medijske in novinarske strokovnosti, objektivnosti in izvirnosti”.

Ker mnenje, da Spletni časopis ne zagotavlja strokovnosti, objektivnosti in izvirnosti, ni bilo z ničemer utemeljeno, sem prosil za podrobnejša pojasnila, s kakšno študijo in na kak način so to ugotovili, a mi nobenih utemeljitev za svoje mnenje iz ministrstva za kulturo zadnje mesece niso poslali.

To kaže, da je šlo za arbitrarno, politično motivirano odločanje. Mnenje je nenavadno, ker je ministrstvo za kulture zadnja leta dvakrat, ko so ga vodili ministri iz vrst SD, odločilo, da projekt Spletni časopis sofinancira in je s tem izrecno odločilo, da ta medij prispeva k pluralnosti medijskega prostora in da gre torej za delo “v javnem interesu”. Kar ministrstvo za kulturo vodi Levica, pa onemogočajo celo, da bi državljani sami prispevali del svoje dohodnine za sofinanciranje, ki ga je v preteklosti že izvajalo ministrstvo samo.

V postopku sem ministrstvo za kulturo opozoril, da je član “strokovne” komisije, ki je odločila, da bi naj Spletni časopis ne bil dovolj strokoven, objektiven in izviren medij, tudi nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič, ki ga Zavod za svobodo izražanja v s svojih stališčih o zlorabah in nepravilnostih v medijih kritizira, ker je po tem, ko je bil politično nastavljen za direktorja STA, odpustil Boruta Meška kot novinarja. Že pred tem ga je odstavil kot odgovornega urednika. Na sodišču se Meško ni mogel ubraniti pred tem ravnanjem, ker je hitro umrl zaradi raka. Iz ministrstva so potrdili, da je pri ocenjevanju Spletnega časopisa, ki ga niso pripravljeni podrobneje utemeljiti, Veselinovič sodeloval. Ob njem pa še Jernej Kaluža, Boštjan Špetič, Katja Lintenvalner in Jernej Amon Prodnik.

Vloga za pridobitev statusa nevladne organizacije posebnega pomena po mnenju ministrstva tudi sicer ni izpolnjevala dovolj pogojev po posebnem pravilniku, ki ga imajo za dodeljevanje statusa posebnega pomena nevladnim organizacijam na področju kulture.

Po večmesečnih neuspešnih prošnjah, da mi pojasnijo, kakšni so razlogi za nenavadno mnenje o nestrokovnosti, neobjektivnosti in neizvirnosti Spletnega časopisa, sem se odločil, da se na odločitev ministrstva za kulturo ne bom še enkrat pritoževal na vlado. To je namreč že nesmiselno. Očitno je, da poskušajo javni denar deliti le prav posebnim “strokovnim, objektivnim in izvirnim nevladnim organizacijam in medijem”. Torej svojim.

Sam nimam veliko sredstev za pravdanje z ministrstvom in vlado, ki ima veliko denarja in pravne pomoči. Je pa prav, da javnost ve.

Vsem, ki ste želeli prispevati del dohodnine, se opravičujem, ker to v času te vlade ne bo mogoče.

Je pa Spletni časopis na letni ravni že dosegel rekordno branost, prostovoljni prispevki velikega števila bralcev pa zadnjega pol leta pokrivajo stroške delovanja. Za to se vsem zahvaljujem. Branost je bila letos doslej višja kot kdajkoli v preteklosti v celotnem letu. V letu 2021 je bila zelo nizka, ker je bilo delo Spletnega časopisa takrat zamrznjeno zaradi vodenja uredništva Siol.net.

Sklep ministrstva, da ne dodeli statusa in s tem onemogoči, da bi delovanje lahko podprli z delom svoje dohodnine, je bil takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (10)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu