Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Iz Turčije je vlada sprejela 21 beguncev iz Sirije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th julij 2018, 01:42 pop

V državo je prišlo skupina 21 sirskih beguncev iz Turčije, ki jih je vlada sprejela po dogovoru na zasedanju Evropskega sveta junija 2015 in po dogovora EU Turčija iz aprila 2016, so danes sporočili iz notranjega ministrstva.

Vlada je v letu 2016 odločila, da bo sprejela 20 oseb iz tretjih držav, iz Turčije pa še 40 državljanov Sirije, ki lahko dobijo status begunca. Za te Sirce veljajo enaka pravila in naloge državnih organov kot za 567 oseb iz Italije in Grčije in trajne preselitve 20 oseb iz tretjih držav, kar že potekajo. Slovenska tiskovna agencija poroča, da so danes v Slovenijo prišle štiri družine, ki jih bodo nastanili v Mariboru.

Nosilec načrta in projekta preselitve migrantov iz Turčije je ministrstvo za notranje zadeve. Projekt je potekal v sodelovanju z visokom komisariatom Združenih narodov za begunce in mednarodno organizacijo za migracije (IOM), s katero je vlada sklenila okvirni sporazum, ki ureja obseg podpore, ki ga državi pri izvedbi trajne preselitve nudi Mednarodna organizacija za migracije in je del ustaljene prakse pri preselitvah iz Turčije. S predlagano vsebino okvirnega sporazuma med Slovenijo in IOM se je marca 2018 seznanila vlada. 14. aprila 2018 pa je bil okvirni sporazum obojestransko podpisan.

Predstavniki notranjega ministrstva, policije in urada za oskrbo in integracijo migrantov so bili maja v Turčiji, kjer so s kandidati za preselitev v Slovenijo opravili pogovore. Preverjali so, ali migranti izpolnjuje pogoje za priznanje statusa begunca in da se nahaja v državi, kjer so varni pred preganjanjem in kjer pogoji bivanja niso primerni za vključevanje v okolje. Ugotovljeno je bilo, da pogoje za trajno preselitev izpolnjuje 40 kandidatov.

Druga skupina 19 beguncev bo v Slovenijo prišla jeseni, so danes še sporočili iz MNZ.

S premestitvami, da bi pomagala Grčiji in Italiji, je vlada začela maja 2016, ko sta v Slovenijo prispeli prvi skupini prosilcev za mednarodno zaščito. Do februarja letos so iz omenjenih držav, kot je sporočilo notranje ministrstvo, skupaj prevzeli  253 oseb, od tega iz Italije 77 državljanov Eritreje, tri državljane Sirije in enega državljana Jemna, iz Grčije pa 149 državljanov Sirije, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva. Grafično tako:

Po številu sprejetih migrantov se je država februarja bližala izpolnitvi polovice kvote, ki jo je na ravni EU sprejela vlada.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu