Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novinarji za en burek. Bergant krši zakon, a ker propagira vlado, je vse tiho

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:03 dop

Zakon o medijih v 99. členu novinarjem in televizijskim voditeljem prepoveduje nastopanje v oglaševanju in določa, da to velja tudi za novinarje in voditelje poročil radijskih programov RTV Slovenija. Pred referendumom o RTV Slovenija smo priča nenavadnim posnetkom, za katere se zdi, da so jasna oblika oglaševanj in v katerih nastopajo znani televizijski novinarji in voditelji.

Se za levo vlado sme kršiti zakon?

Reklamna sporočila pred referendumi na spletnih omrežjih te dni objavlja Zavod 8. marec, ki je tudi uradno organizator kampanje pred referendumom za vladno spremembo zakona o RTVS, s katerim bi takoj odstavili celoten vrh RTVS. Posnetek je za Berganta dvojno neroden. Povsem jasno namreč vsebuje tudi oglasno vsebino za zasebnike, ki prodajajo hrano.

Zavod 8. Marec, ki ga vodi Nika Kovač, ki objavlja ta oglasna sporočila, je ustanovil kandidat Levice na volitvah v preteklosti, danes pa vladni funkcionar Levice Simon Maljevac. Kot namestnik ministra za delo Luke Meseca (Levica) je Maljevac ta mesec dobil 5.578 evrov bruto plače. Levica vodi tudi ministrstvo za kulturo, ki je pripravilo projekt spremembe zakona za hitre menjave na RTV Slovenija.

Ker Bergant, ko sodeluje v propagandnih sporočilih, zakon krši s provladno organizacijo in za cilje vlade, ga nihče niti ne opozori, da je to narobe in kršitev zakona.

Zakon o medijih določa tudi kazni, če novinarji ne spoštujejo pravil, ki jim prepovedujejo sodelovati v oglaševanjih. Tako pravi zakon:

Z globo od 400 do 1.300 eurov se kaznuje za prekršek novinar ali voditelj poročil iz 99. člena tega zakona, ki sodeluje pri oglaševanju (prvi odstavek 99. člena).

Prvi odstavek omenjenega 99. člena pravi:

Posebna omejitev za novinarje in voditelje poročil

99. člen

(1) Novinarji in voditelji televizijskih poročil ne smejo nastopati v oglaševanju.

(2) Prepoved iz prejšnjega odstavka velja tudi za novinarje in voditelje poročil radijskih programov RTV Slovenija.

Več o nenavadnem financiranju referendumskih kampanj Zavoda 8. marec iz tujine, kar zakon tudi prepoveduje, si lahko preberete tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu