Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob pozdravlja odločitev štirih ustavnih sodnikov, ki so dovolili menjavo vrha RTVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th maj 2023, 06:10 pop

Štirje ustavni sodniki Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar so razveljavili sklep o začasnem zadržanju odstavitve vrha RTV Slovenija, proti je glasoval Rok Svetlič, sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič pa nista glasovala. Za zadržanje so se ustavni sodniki odločili februarja, takrat je bilo glasovno razmerje 5:3. Novi svet RTV se po, tako so odločili štirje sodniki, sestal v sedmih dneh po objavi sklepa ustavnega sodišča v uradnem listu. Kot so zapisali so zadržanje odpravili, ker za nobeno presojo ni bilo mogoče doseči večine. V zadnjem tednu je za eno od možnih rešitev celo bila večina (pet sodnikov), a je bila predlagana revotacija (ponovno glasovanje) in stvar je padla v vodo.

Celoten sklep je takšen:

Iz kabineta predsednik vlade Robert Golob so o odločitvi sporočili: “Predsednik vlade dr. Robert Golob pozdravlja današnjo odločitev Ustavnega sodišča, ki je sklenilo, da začasno zadržanje izvajanja dela novele Zakona o RTV Slovenija preneha veljati. Z uveljavitvijo novele se politika umika iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija, zaposlenim pa se daje potrebno avtonomijo. Umik politike iz RTV Slovenija je nujna za izvajanje temeljnega poslanstva RTV Slovenija, poleg koalicije pa so se zanjo zavzeli tudi državljanke in državljani, ki so novelo zakona lani podprli na referendumu.” Helena Milinković, ki vodi sindikat bolj levega dela novinarjev na RTVS in je tudi vodja njihovega stavkovnega odbora, ki se skupaj s strankami, ki vladajo državi, zadnje leto trudi za odstavitev celotnega vrha javne RTVS, se je odzvala tako: “Če držijo neuradne informacije o odpravi zadržanja novele Zakona o RTV, potem to pomeni, da je Ustavno sodišče prepoznalo pomen javne RTV za uveljavljanje ustavne pravice javnosti do obveščenosti in svobode govora zaposlenih ter demokracijo v tej državi. Umik začasnega zadržanja pomeni tudi začetek depolitizacije javnega servisa in uveljavitev volje državljanov in državljank, izražene na novembrskem referendumu.”

Že, ko je zadržalo izvajanje zakona, je ustavno sodišče dovolilo, da se lahko nadaljuje postopek izbiranja novega sveta RTV SLO, ki bo nadomestil sedanji programski svet in nadzorni svet, le dejansko ta novi organ še ne bo smel delovati, tudi ne izbirati novih direktorjev, dokler ustavno sodišče ne presodi ustavnosti tega dogajanja. Zdaj so odločili, da se bo novi svet RTVS sestal, lahko zamenjal vodstvo in tudi urednike.

Za zadržanje so februarja glasovali Matej Accetto, Rok Svetlič, Marko Šorli, Klemen Jaklič in Rajko Knez, proti pa Katja Šugman Stubbs, Špelca Mežnar in Neža Kogovšek ŠalamonRoka Čeferina so iz odločanja izločili, ker prihaja iz odvetniške pisarne, ki je vpletena v dogajanje. Pozneje so izločili še sodnico Kogovšek Šalamon, ki je bila v preteklosti direktorica Mirovnega inštituta in zanj dodatno dela tudi kot ustavna sodnica.

Kot sem opozoril v Spletnem časopisu sta na referendumu lani daleč največ v kampanjo za predčasne menjave vodilnih na RTVS investirala Svoboda in inštitut 8. marec, ki ga je ustanovil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica).

Politični pritiski na ustavno sodišče, ker je depolitizacija RTV Slovenija eden glavnih ciljev Svobode Roberta Goloba so bili zadnje mesece precej ostri.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu