Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ustavni sodniki Golobu ustavili čistko vrha RTV Slovenija

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th februar 2023, 08:37 pop

Ustavno sodišče je objavilo sklep, da ne bo takojšnje odstavitve najpomembnejših direktorjev in vseh nadzornikov in programskih svetnikov na RTV Slovenija, dokler ne presodijo ustavnosti. Odstavitve so vladajoči uzakonili, da bi vladajoča koalicija Roberta Goloba lahko nastavila svoje kadre.

Sodišče pa je dovolilo, da se lahko nadaljuje postopek izbiranja novega sveta RTV SLO, ki bo nadomestil sedanji programski svet in nadzorni svet, le dejansko ta novi organ še ne bo smel delovati, tudi ne izbirati novih direktorjev, dokler ustavno sodišče ne presodi ustavnosti tega dogajanja.

Ustavno sodišče bo ustavnost načina menjave vodstva največjega medija, ki ga poskuša doseči koalicija GS, SD in Levice, obravnavalo absolutno prednostno in takoj nadaljevalo vsebinsko presojo.

Sodniki so odločili že prejšnji teden. Za zadržanje je bilo pet sodnikov, proti tri sodnice. V zadnjih dneh pa si nihče ni premislil, zato so sklep danes objavili.

Predsednik programskega sveta RTV SLO Peter Gregorčič, ki je spor sprožil in predlagal zadržanje, je odločitev ocenil tako:

Za zadržanje so, kot je bilo neuradno že znano, prejšnji teden glasovali Matej Accetto, Rok Svetlič, Marko Šorli, Klemen Jaklič in Rajko Knez, proti pa Katja Šugman Stubbs, Špelca Mežnar in Neža Kogovšek ŠalamonRoka Čeferina so iz odločanja izločili, ker prihaja iz odvetniške pisarne, ki je vpletena v dogajanje.

Objavljam sklep in vsa ločena mnenja:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu