Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladajoči za prevzem RTVS in več ministrstev z desetkrat več denarja kot SDS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th maj 2023, 06:18 dop

Kar 192.274 evrov je stranka Gibanje Svoboda lani investirala v kampanje, da bi lahko hitro zamenjala celoten vrh RTVS, ustanovila pet dodatnih ministrstev in zamaknila že uzakonjeno dodatno skrb za starostnike. Stranka Roberta Goloba je v kampanje investirala trikrat več denarja kot vsi drugi organizatorji referendumskih kampanj v seštevku. Investicija vladne strani v kampanje pa so bile več kot desetkrat večja od vložka nasprotnikov. Proti je bila le SDS Janeza Janše. NSi Mateja Tonina v spopadu ni sodelovala. Varčevali so denar in svoje sile. Vložki vladnih strank GS, SD in Levica za pet dodatnih ministrstev in dosežen rezultat v primerjavi z vložkom SDS, ki je bila proti in doseženim rezultatom, je bil takšen:

Kampanje, referendum, ministrstva

Pri petih dodatnih ministrstvih se je desetkrat večji vložek vladnim strankam splačal. Nekoliko že s tem, da so prepričali nekaj več volivcev kot SDS. Predvsem pa se jim je splačalo, ker so dodatna ministrstva že ustanovili, s tem pa pridobili številna nova delovna mesta za svoje kadre: nove ministre, državne sekretarje, direktorje direktoratov, piarovce, svetovalce. Manj se je jim je vložek doslej splačal pri nastavljanju svojih svetnikov, direktorjev in urednikov na RTVS. Zamenjavo celotnega vodstva je zaradi suma, da gre za kršenje ustavne ureditve, namreč ustavilo ustavno sodišče. Pri zakonu o RTV je bil finančno velik igralec Institut 8. marec, ki ga je ustanovil Simon Maljevac (Levica), ki je zaradi rezultata trojnega referenduma postal minister za solidarno prihodnost. Direktorica tega inštituta Nika Kovač je za kampanjo za referendum, ki bi vladajočim omogočil hitri prevzem RTVS, investirala več denarja kot SDS za kampanje za vse tri zakone, o katerih smo hkrati odločali na trojnem referendumu. Opozicijska NSi v kampanjah ni sodelovala. To je bilo nenavadno predvsem pri prestavljanju dodatne skrbi za starostnike, dodatna skrb je bila uzakonjena na predlog njihovega ministra. Po denarnih vložkih v prepričevanje ljudi je osamljena SDS s porazi pravzaprav dosegla še kar dober rezultat. Razlika med za in proti na referendumu ni bila desetkratna kot pri vložkih v kampanje. Koliko je kdo vložil, kaže preglednica, ki jo lahko s klikom povečate:

V preglednici prijavljenih stroškov kampanj so izpuščeni najmanjši organizatorji, ki niso porabili skoraj nič. Izjema je sindikat taksistov pri SDPZ, ki ga vodi Dejan Jefim, ker je ta prijavil, da za kampanjo niso porabili niti centa. To pa kaže, da so verjetno kršili zakon o referendumskih in volilnih kampanjah, saj ta zahteva, da mora organizator odpreti posebni volilni račun, kar pa nikakor ni zastonj. Globa za prekršek, če organizator ne odpre računa ali lažno poroča, je od 10.000 do 20.000 evrov, še od 1.500 do 3.000 evrov pa za odgovorno osebo. Tako to določa zakon:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu