Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Proračunska zloraba: Denar za veterane, ki jih ni

(Last Updated On: 06/05/2017)
image_pdfimage_print

Ali je prav,  da država deli denar veteranskim organizacijam, v katerih skoraj ni ali celo sploh ni nobenega veterana, ki bi se res kdaj borili, bo danes popoldan na zahtevo opozicijske SDS razpravljal odbor za obrambo.  Kar tretjino vsega denarja je letos država dodelila Zvezi borcev NOB.

Obrambna ministrica Andreja Katič (SD) je devetim veteranskim organizacijam februarja za letos skupaj razdelila 1,5 milijona evrov, od tega  533.717 evrov Zvezi borcev NOB.

Borcem manj, osamosvojiteljem več 

Med devetimi veteranskimi organizacijami, ki so dobile davkoplačevalski denar, po vsoti izstopa še Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki je dobila 432.249 evrov.

Zvezi borcev se je vsota v primerjavi z letom prej nekoliko znižala, veteranom vojne za Slovenijo pa nekoliko zvišala.

Podatki s primerjavo s prejšnjim letom so predstavljeni grafično:

Med organizacijami, ki so letos dobile več denarja kot lani, je tudi Zveza društev general Maister, ki deluje in dobiva denar, čeprav več ni niti enega živega veterana od tistih, ki so s pogumom po prvi svetovni vojni poskrbeli, da je Maribor, slovenski del Štajerske in del Koroške postal del Slovenije in ne Avstrije.

Mladoletni borci za NOB

Za letos je Zveza društev general Maister, v kateri ni nič veteranov, dobila 80.392 evrov, kar je krepko več kot lani, ko jim je na račun padlo 66.462 evrov.

Pravna ureditev ne zahteva, da bi za veteranski denar v organizaciji veteranov moral biti  kakšen veteran.

Podobno malo veteranov, po oceni SDS,  združuje zveza borcev NOB, ker je od konca druge svetovne vojne vojne minilo že krepko več kot sedem desetletij.

Da so tudi v vodstvu številni politiki iz SD, ki ji pripada tudi ministrica, ki pa so premladi, da bi bili res borci, kaže posnetek:

Zvezi borcev NOB članov, kot kaže, ne bo zmanjkalo: ustanavljajo celo  nacionalno mladinsko borčevsko organizacijo, katere namen je, kot so zapisali sami:

“Krepitev in prenos vrednot NOB na mlajšo generacijo. Organizacijo smo poimenovali Mladi borci za vrednote NOB Slovenije, vanjo pa se lahko vključijo osebe v starosti med 15 in 29 let, ki sprejemajo vrednote NOB in program delovanja borčevske organizacije”.

Vabilo v to organizacijo in logotip  sta videti tako:

V času socializma je bila Zveza borcev ob Zvezi komunistov ena od organizacij, ki je vladala državi.

Nove člane potrebujejo, ker zagotavljajo dotok državnega denarja.

Na pogovor o delitvi denarja veteranom so ob obrambni ministrici Andreji Katič (SD) in načelniku generalštaba Andreju Ostermanu danes povabljeni predstavniki vseh devetih veteranskih organizacij, ki jih letos financira država.

Brez preverjanja članstva

Celotna zahteva SDS za razpravo o delitvi denarja je dostopna na povezavi: http://imss.dz-rs.si/imis/262020c1f97dfa7f6e18.pdf

V zahtevi stranka opozarja, da ministrstvo, ki denar deli po številu članov, nima pravice članstva tudi preverjati, zato predlagajo spremembo ureditve, ki bi to omogočilo.

Še pred štirimi leti je veteranske organizacije plačevalo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, a so v zadnjih letih politiki stroške prenesli na obrambno ministrstvo. Podobno so z zunanjega ministrstva na obrambo prenesli plačilo obveznosti mednarodnim organizacijam.

Več podatkov o finančnih težavah obrambnega ministrstva in letošnjem denarju za veterna je dostopno na povezavi:

Za veterane je denar, za vojsko ne
(Visited 137 times, 1 visits today)
9 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: