Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nagrada za življenjsko delo sodniku, ki je nepošteno sodil

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th november 2022, 12:14 pop

Branko Masleša, ki so ga letos zaradi starosti upokojili kot vrhovnega sodnika, v zgodovino pa se vpisal z nepoštenim sojenjem v primeru Patria, kjer bi se, kot je soglasno odločilo ustavno sodišče, moral izločiti, a se ni, je dobil medaljo za življenjsko delo na področju pravosodja. Za delo sta se mu zahvalila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (SD) in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Florjančič je opozoril na problem prenizkih plač sodnikov.

Masleša, ki se je v zgodovino vpisal z nepoštenim sojenjem v primeru Patria, kjer bi se po soglasni sodbi ustavnega sodišča moral izločiti, a se ni, novinarjem pa je grozil, da jih bo tožil, ker opravljajo svoje delo, je dobil medaljo za življenjsko delo

Sodba ustavnega sodišča, ko je razveljavilo vse sodbe v primeru Patria, zaradi katerih je moral Janez Janša med volilno kampanjo v zapor, kar je vplivalo na razplet volitev in vladanje državi v korist levice, je v delu, ko je ustavno sodišče odločilo, da Masleša ni ravnal pošteno, takšna:

POPTV je novinarje obvestil, da jih Masleša le ne bo tožil za preverjanje

Nagrajeni upokojeni sodnik Branko Masleša je v intervjuju z Damjano Seme za POPTV ta teden tudi povedal, da ne bo tožil novinarjev, ki so vrhovno sodišče lani prosili za dokazila o njegovi izobrazbi na fakulteti v Sarajevu in o pravosodnem izpitu, ki ga je po diplomi v BiH opravil nenavadno hitro. Vrhovno sodišče je dostop do dokumentov novinarjem zavrnilo. Trdili so, da novinarji nimajo pravice preverjati dokumentov, ali sodniki izpolnjuje izobrazbene pogoje za svoje delo, ker so ti podatki zasebna stvar sodnikov in sodišč. Z vrhovnega sodišča so novinarjem, ki so želeli preveriti dejstva o izobrazbi sodnika Masleša, odgovorili z neposredno grožnjo Masleše s tožbami zaradi “neresnic”. Koga vse in za kakšne neresnice so nameravali tožiti, ni bilo mogoče razbrati. Tako so to sporočili:

Za tem sporočilom je bil vrhovni sodnik Branko Masleša, tak odgovor pa so tudi po elektronski pošti poslali portalu Siol.net, ki sem ga takrat vodil kot odgovorni urednik, ki je tudi prosil za dokumente o diplomi in opravljenem pravosodnem izpitu vrhovnega sodnika. Na Siol.net nobenih neresnic o Branku Masleši pred tem nismo objavljali. Vsaj, da bi vedel. Tudi nobene zahteve od Masleše ali vrhovnega sodišča, da bi morali kaj popravljati, ni bilo. Če bi bila, bi jo takoj objavili. Vedno smo.

Sodišče: Novinarji nimate pravice spraševati, tožili bomo

Odgovor vrhovnega sodišča je bil za moderno državo presunljiv. Balkanski. Sodišče je odgovorilo, da mediji nimamo pravice niti vprašati in prositi za dokumente, medijem pa je kar na splošno, brez konkretnih podatkov, kdo to počne in kako, vrhovno sodišče podtaknilo, da pišemo neresnice, in s tem “pojasnilom” zavrnilo preverjanje, kar je novinarsko delo. V ozadju je bilo vzhodnjaško totalitarno pojmovanje države: mi smo oblast in vi nimate nobenih pravic. Odveč ste. Masleša je bil v prejšnjem sistemu na sodišču v Kopru kot sodnik tudi sekretar Zveze komunistov. Funkcionar edine takrat dovoljene stranke.

Foto: Vrhovno sodišče, govor Branka Masleše na slavnostni seji ob dvajsetletnici osamosvojitve Republike Slovenije in dvajseti obletnici Vrhovnega sodišča

Ker smo mediji vztrajali, da je čudno, da bi sodstvo tako prikrivalo dokumente o izobrazbi in pravosodnem izpitu vrhovnega sodnika, vztrajanje sodstva, da javnost nima pravice vedeti, pa je močno odmevalo v javnosti, si je Branko Masleša, ki je bil v ozadju odgovora vrhovnega sodišča, sčasoma premislil. A medijem, ki so preverjali, ni odgovoril. To mu je bilo “pod častjo”. Namesto tega je že takrat uporabil Damjano Seme iz POPTV, ki pred tem vrhovnega sodišča ni vpraševala za te dokumente, je pa, ko ji je po dveh mesecih Masleša predstavil svojo diplomo, zapisala, da je “s tem odgovoril na vsa vprašanja”. Kar je bilo smešno. Kako pa Semetova ve, ali je tistim, ki so spraševali, kar ona ni, vse odgovoril?

Tistim, ki so res spraševali, Masleša ni odgovarjal. Na ta način se je izognil vprašanjem, ki jih Semetova ni postavila. Denimo, o dilemi, kako je opravil pravosodni izpit brez dveh let prakse po diplomi, kar je bil zakonski pogoj v Sloveniji, in to še ob služenju vojske. Ostale so tudi dileme o veljavnosti te izobrazbe v slovenskem pravosodnem sistemu. K razgrnitvi dokumentov je Maslešo že pred “odgovorom na vsa vprašanja” v pogovoru Semetove za POPTV, pozval sodni svet, od katerega smo novinarji tudi zahtevali podatke. Zaradi prikrivanja in groženj vrhovnega sodišča in Branka Masleše smo sprožili tudi spore pred etično komisije sodnega sveta.

Foto: DZ

Sodni svet je sčasoma sporočil, da o veljavnosti dokumentov o izobrazbi Masleše ne nameravajo presojati. Pri kandidiranju sodnikov za najvišje funkcije, bi jih sodni svet moral presojati. Državni zbor, ki potem glasuje o imenovanjih, se na njihovo delo zanaša. Do sodnega sveta je bil Masleša v začetku leta precej kritičen, češ da dokumentov o izobrazbi in pravosodnem izpitu od njega niso niti zahtevali, ko so sporočili, da tega ne bodo preverjali in ga hkrati pozvali, naj jih razgrne javnosti. Kar je deloma storil za Semetovo.

Kriv je Zobec, ker je bil kritičen do Masleše

Svet za sodniško etiko sodniškega društva pa je pozneje odločil, da je bil odgovor vrhovnega sodišča na prošnjo medijev za podatke, da so vsa vprašanja odveč in da bodo novinarje tožili, v skladu s sodniško etiko. Tako so med drugim odločili, ker bi naj novinarji neresnično poročali. A tudi ta etična komisija ni točno navedla, kje in kako so bile objavljene te neresnice in niso pojasnili, kakšno povezavo ima to z obveznostjo vrhovnega sodišča, da mora odgovarjati na vprašanja novinarjev o izpolnjevanju izobrazbenih pogojev vrhovnih sodnikov. Samoumevno je, da jih morajo izpolnjevati in da mora biti to tudi preverljivo. So pa v svetu za sodniško etiko za neetično ravnanje pozneje obsodili vrhovnega sodnika Jana Zobca, ki je Maslešo zaradi prikrivanja kritiziral in opozoril, da bi z razkritjem dokumentov in pojasnili lahko Masleša takoj ustavil širjenje dvomov o sebi. Zobec je opozoril tudi, da izobrazba in opravljen pravosodni izpit v BiH ni ustrezna kvalifikacija za opravljanje odvetniške vloge pred slovenskim sodiščem in da je nenavadno, da izobrazba, ki ne zadošča za zastopanje pred sodiščem, zadošča za sojenje. Vrhovni sodnik Zobec je proti odločitvi Sveta za sodniško etiko, da bi naj s kritiko ravnanja Masleše ravnal neetično, sprožil sodni spor. Več o odločitvi lahko preberite tukaj: Vrhovni sodnik Zobec kaznovan, ker je za Siol.net o Masleši povedal tole

Vrhovni sodnik Jan Zobec na seji odbora za pravosodje Foto: DZ/Matija Sušnik

Masleša, ki se je zaradi starosti letos kot sodnik upokojil, je v pogovoru s Semetovo za POPTV ta teden sporočil, da ne bo tožil novinarjev, ki so vrhovno sodišče spraševali o dokumentih, na tak način:

-Ko sva januarja delala intervju na to temo, v katerem ste razkrili tudi vse dokumente glede vaše izobrazbe, ste mi dejali, da boste o tožbah razmišljali po tem, ko se boste upokojili. Kakšno odločitev ste sprejeli? Boste tožili koga?

“Čeprav mi je bila z lažnimi objavami povzročena nepopravljiva škoda, sem se odločil, da bom svoj bivanjski čas, ki mi je še na voljo, raje posvetil stvarem, ki me izpolnjujejo in osrečujejo, zato se s tožbami ne nameravam ukvarjati. Samo vznemirjal bi se, tako pa bom ta čas raje posvetil ljudem, ki jih imam rad in s katerimi lahko kakovostno preživljam svoj čas.”

Vaša žena bo zagotovo vesela te odločitve, ker to pomeni, da boste več časa doma in se ne boste več ukvarjali s pravom …

“Verjetno imate prav. Z ženo se prav zdaj privajava v skupno upokojensko življenje, poročena sva že 44 let, zdaj sva oba doma in življenje nekoliko drugače teče. Sicer je tudi ona pravnica, bila je sodnica, še prej tožilka. Znova in znova spoznavam, da je topla in razumevajoča oseba, ki mi je vseskozi stala ob strani. Rada imava življenje na obali. Sva se pa po 17 letih morala posloviti od najinega kužka, tako da še vedno žalujeva za njim.”

Medalja za življenjsko delo Masleši

Ta teden je Branko Masleša prejel diplomo za svoje življenjsko delo. Na podelitvi sta se vsem nagrajencem in prejemnikom priznanj za delo v pravosodju za zavzeto, vestno in dolgoletno opravljanje dela v pravosodju zahvalila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (SD) in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ki je v nagovoru opozoril na problem prenizkih plač sodnikov. Sodnikov, katerih izpolnjevanja izobrazbenih pogojev se ne sme preverjati. Tako je opozoril na prenizke plače, ki so, ker se povišujejo vsem drugim v javnem sektorju, njim kot funkcionarjem pa ne, res lahko problem:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu