Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Proračunska zloraba: Denar za veterane, ki jih ni

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th maj 2017, 09:43 dop

Ali je prav,  da država deli denar veteranskim organizacijam, v katerih skoraj ni ali celo sploh ni nobenega veterana, ki bi se res kdaj borili, bo danes popoldan na zahtevo opozicijske SDS razpravljal odbor za obrambo.  Kar tretjino vsega denarja je letos država dodelila Zvezi borcev NOB.

Obrambna ministrica Andreja Katič (SD) je devetim veteranskim organizacijam februarja za letos skupaj razdelila 1,5 milijona evrov, od tega  533.717 evrov Zvezi borcev NOB.

Borcem manj, osamosvojiteljem več 

Med devetimi veteranskimi organizacijami, ki so dobile davkoplačevalski denar, po vsoti izstopa še Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki je dobila 432.249 evrov.

Zvezi borcev se je vsota v primerjavi z letom prej nekoliko znižala, veteranom vojne za Slovenijo pa nekoliko zvišala.

Podatki s primerjavo s prejšnjim letom so predstavljeni grafično:

Med organizacijami, ki so letos dobile več denarja kot lani, je tudi Zveza društev general Maister, ki deluje in dobiva denar, čeprav več ni niti enega živega veterana od tistih, ki so s pogumom po prvi svetovni vojni poskrbeli, da je Maribor, slovenski del Štajerske in del Koroške postal del Slovenije in ne Avstrije.

Mladoletni borci za NOB

Za letos je Zveza društev general Maister, v kateri ni nič veteranov, dobila 80.392 evrov, kar je krepko več kot lani, ko jim je na račun padlo 66.462 evrov.

Pravna ureditev ne zahteva, da bi za veteranski denar v organizaciji veteranov moral biti  kakšen veteran.

Podobno malo veteranov, po oceni SDS,  združuje zveza borcev NOB, ker je od konca druge svetovne vojne vojne minilo že krepko več kot sedem desetletij.

Da so tudi v vodstvu številni politiki iz SD, ki ji pripada tudi ministrica, ki pa so premladi, da bi bili res borci, kaže posnetek:

Zvezi borcev NOB članov, kot kaže, ne bo zmanjkalo: ustanavljajo celo  nacionalno mladinsko borčevsko organizacijo, katere namen je, kot so zapisali sami:

“Krepitev in prenos vrednot NOB na mlajšo generacijo. Organizacijo smo poimenovali Mladi borci za vrednote NOB Slovenije, vanjo pa se lahko vključijo osebe v starosti med 15 in 29 let, ki sprejemajo vrednote NOB in program delovanja borčevske organizacije”.

Vabilo v to organizacijo in logotip  sta videti tako:

[wp_ad_camp_1]

V času socializma je bila Zveza borcev ob Zvezi komunistov ena od organizacij, ki je vladala državi.

Nove člane potrebujejo, ker zagotavljajo dotok državnega denarja.

Na pogovor o delitvi denarja veteranom so ob obrambni ministrici Andreji Katič (SD) in načelniku generalštaba Andreju Ostermanu danes povabljeni predstavniki vseh devetih veteranskih organizacij, ki jih letos financira država.

Brez preverjanja članstva

Celotna zahteva SDS za razpravo o delitvi denarja je dostopna na povezavi: http://imss.dz-rs.si/imis/262020c1f97dfa7f6e18.pdf

V zahtevi stranka opozarja, da ministrstvo, ki denar deli po številu članov, nima pravice članstva tudi preverjati, zato predlagajo spremembo ureditve, ki bi to omogočilo.

Še pred štirimi leti je veteranske organizacije plačevalo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, a so v zadnjih letih politiki stroške prenesli na obrambno ministrstvo. Podobno so z zunanjega ministrstva na obrambo prenesli plačilo obveznosti mednarodnim organizacijam.

[wp_ad_camp_3]

Več podatkov o finančnih težavah obrambnega ministrstva in letošnjem denarju za veterna je dostopno na povezavi:

Za veterane je denar, za vojsko ne
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (10)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu