Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Gregorčič o šoku za vrh SLS: “Povedal sem jim, kar je res”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th julij 2024, 10:58 dop

SDS Janeza Janše ostaja daleč pred vsemi, Svoboda Roberta Goloba izgublja, a je še daleč pred SD Matjaža Hana, ki se po aferi sodna stavba in menjavi celotnega vodstva še ni povsem pobrala. To kaže raziskava Mediane, rezultate je včeraj objavil časopis Delo. Ko gre za majhne stranke je visoko Vesna, ki je bila na evropskih volitvah uspešna z Vladimirjem Prebiličem. So pred NSi Mateja Tonina in Levico Aste Vrečko. Slabše pa kaže SLS Marka Balažica, ki bi ostala daleč od praga za vstop v državni zbor. Kot kaže SLS ne koristi odločitev vodstva, da bodo medijsko udarili po nosilcu svoje evropske liste Petru Gregorčiču, s katerim so na evropskih volitvah dosegli rezultat, s katerim bi gladko prišli v državni zbor. Bolj ali manj je že jasno, da je predsednik Marko Balažic zamudil priložnost, da bi bil del spremembe, ker Gregorčiču ni takoj ponudil dogovora, da mu bo prepusti vodenje stranke. Sposobnega šefa, ki lahko stranko vrne v parlament, je težko najti. Namesto tega so iz SLS medijsko sprožili spor, v katerem poskušajo Gregorčiča prikazati kot igralca Janeza Janše, kar je način diskreditacije, ki je logičen za stranke z leve in deloma tudi a NSi, vse te namreč Gregorčič na vrhu SLS ogroža. Razmerja moči so po Mediani za Delo takšna:

Gregorčiču to, da je “Janšev”, očitajo z razlago, da je vodil programski svet RTVS v času, ko je vladal Janša. Enako so to podtikali tudi nekdanjemu generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu, kjer pa je bila pa lažnivost že komično očitna. Grah Whatmough je bil namreč za nadzornika RTVS, preden je postal generalni direktor, imenovan kot predstavnik SMC z glasovi levo sredinskih strank, ki so mu dodelile sedež, ki bi ga po zakonu morala dobiti SDS. SDS je zaradi te goljufije v parlamentu ostro protestirala. Goljufali so z leve sredine, da bi največji opozicijski stranki onemogočili nadzor, ki bi ga po prejšnjem zakonu morala imeti. S spremembo zakona v času sedanje vladajoče koalicije, s katero so izvedli največjo čisto vrha RTVS v zgodovini, da bi lahko sedanja koalicija tam hitro nastavila svoje kadre, so te prvine demokratičnosti, da mora imeti opozicija vsaj možnost nadzora, kaj počnejo vladajoči, ukinili.

V primerjavi z zadnjimi volitvami poslancev je po Mediani največji poraženec prav Svoboda. Podatki so brez upoštevanja deležev za LMŠ in SAB, ki sta se po volitvah zlili v Svobodo. Če bi upoštevali še to, bi bil upad podpore volivcev Svobodi še bolj katastrofičen.

Pod pragom, ki bi ga dosegla tudi Resni.ca Zorana Stevanovića, bi po tokratni meritvi Mediane ostala SLS, v kateri po evropskih volitvah Balažic Gregorčiča ni niti poklical. Da je bil Gregorčič povabljen na sejo glavnega odbora stranke, kjer so analizirali položaj, je dosegel dolgoletni župan občine Cerklje Franc Čebulj, ki je pred desetletjem iz SDS prestopil k SLS. Čebulj je tudi predlagal, da bi premislili o menjavi vodstva. Na seji glavnega odbora je Gregorčič predstavil matematično analizo rezultatov volitev, ob kateri se je vrh stranke precej razjezil, ker je analiza pokazala, da Balažic ne vleče kot predsednik in da to tudi ni edina stvar, ki kliče po spremembah. “Povedal sem jim, kar je res. S sedanjim vodstvom ni mogoče dobiti naslednjih volitev. ” To je o razburjenju v stranki Gregorčič povedal po tem, ko so podatki o njegovi analizi položaja in reakcijah vrha SLS scurljali v medije. Obširno, a ne preveč prijazno do Gregorčiča, je o tem poročala, denimo, revija Reporter. Podatki o dogajanju za zaprtimi vrati nikoli ne scurljajo slučajno.

V SLS so premislek, ali vendarle zamenjati vodstvo, prestavili na jesen.

Raziskavam javnega mnenja ne smemo preveč verjeti. Pred evropskimi volitvami so v Mediani dramatično zgrešili, ko so napovedali po tri sedeže za SDS in Svobodo.

SDS je dobila štiri, Svoboda dva. Kako niha popularnost večjih strank zadnje mesece po različnih raziskavah, kaže grafika

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse  preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu