Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ankete: V čas lokalnih volitev SDS daleč pred vsemi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st avgust 2018, 04:14 pop

V rekordne višave, ko je zanje že krepko več kot tretjina opredeljenih volivcev, se je SDS Janeza Janše povzpela po raziskavi Ninanmedije, ki jo je v nedeljo objavila javna televizija. Povzpela se je tudi SD Dejana Židana, ki dohiteva LMŠ mandatarja Marjana Šarca. Precej pa je strmoglavila celo v primerjavi z rezultati, ki jih je prejšnji mesec za POPTV izmerila Mediana, SMC Mira Cerarja, pa tudi SAB nekdanje premierke Alenke Bratušek. Raziskave posebej natančne niso, praviloma jih rezultati volitev precej demantirajo, a kažejo neko splošno sliko dogajanja. Ti izjemno visoki deleži za SDS razblinjajo taktiko njihovih nasprotnikov na levi in desni strani pred volitvami, ki so poskušala volivce prepričati, da gre za skrajno desno stranko.

Čudaško izpuščanje podatkov TVS

Temelj za to diskreditiranje, ki je bilo pred volitvami zaradi velikega vpliva vladnih strank v največjih medijih deloma uspešno, niso bili program ali mednarodne povezave te stranke, v velikih medijih so uporabljali taktiko napihovanja pomena sporočil posameznih kandidatov te zadnja leta opozicijske stranke na spletnih omrežjih in posameznih izjav predstavnikov in se izogibali razpravam o ravnanju oblasti. Iz raziskav, ki jih analiziram, sem kot običajno izločil strankarsko neopredeljene odgovore; torej ne vem, ne bom volil. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank preračunal strankam. To omogoča primerjavo med raziskavami in z volitvami. Slika dogajanja od volitev je po tem preračunu takšna:

Pomembno težo zadnje meritve javnega mnenja imajo, ker kažejo, s kakšno težo stranke vstopajo v volilni spopad, ko bomo 18. novembra izbirali občinske svetnike in župane po vsej državi. V četrtek bo državna volilna komisija za volitve, ki jih je predsednik državnega zbora Matej Tonin (NSi) že razpisal, določila rokovnik, po katerem bo podpise in druge pogoje za kandidature mogoče zbirati od začetka septembra. Rezultati merjenja moči strank, ki jih po Ninamediji objavlja javna televizija, imajo nenavadno značilnost: že nekaj časa ne objavljajo vsega in se seštevki odstotkov zato ne izidejo niti blizu sto. Predstavijo le podatke za največje stranke in koliko anketiranih je odgovorilo z: ne vem. Izpustijo pa deleže za druge stranke, tokrat je to bilo 2,3 odstotka in tiste, ki na volitve ne bi šli. Teh bi tokrat bilo 11,7 odstotka. Oba deleža sta precej nizka v primerjavi z volitvami, kjer so druge manjše stranke dobile krepko več, udeležba na volitvah pa je bila nekaj več kot polovična s 52,64 odstotki. Po anketi, če odštejemo tiste, ki so odgovorili z ne vem in ne bi šel na volitve, pa dvotretjinska. Javna televizija izpušča precej pomembne podatke, brez katerih je težko razumeti, kaj odstotki za stranke pomenijo.

Nižje praviloma Jelinčič, višje Židan

Je pa te podatke, ki jih pri poročanju javna televizija izpušča, mogoče pridobiti, ko rezultate dan pozneje objavi časopis Dnevnik in ko jih objavi agencija Ninamedia na svoji strani, kjer je dostopna obsežna zgodovina meritev. Pri POPTV in Novi24TV podobnega izpuščanja pomembnih podatkov, ki zanimajo predvsem gledalce in bralce, ki so nekoliko bolj zahtevni, zadnje leto nisem opazil.

Posebnost Ninamedije je, da po tej raziskavi praviloma nižje deleže kot po drugih zbere SNS Zmaga Jelinčiča, višje kot po drugih pa praviloma zadnje leto SD Dejana Židana. Kdo meri prav, kdo pa bolj ustvarja javno mnenje, pri javnomnenjskih raziskavah nikoli ni  povsem jasno.

Izvirne podatke, ki sem jih preračunal in uporabil v pregledu, lahko preberete na povezavi tukaj:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu