Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

POP TV: Kreganje o priznanju Palestine koristi vladajočim

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th maj 2024, 09:16 dop

“Zrasla pa je tudi podpora politikom, ki zagovarjajo samostojno Palestino,” je sinoči poročal POP TV o raziskavi Mediane, po kateri se je popularnost vlade znižala, rahlo je upadla podpora Svobodi, premieru Robertu Golobu, ki je na enajstem mestu lestvice, pa se je neznatno popravila iz 2,38 na 2,40. Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) se je na to poročanje odzval tako:

Zunanji ministrici Tanji Fajon (SD), s katero se je Golob doma in v tujini zadnje čase prepiral, kdo se je prvi spomnil priznanja Palestine in kdaj jo bodo vladajoči priznali, pa se je podpora iz 2,28 povišala na 2,44, s čemer je skoraj ujela Mateja Tašner Vatovca (Levica) na petnajstem mestu lestvice. Po padcu z vrha SD je v spodnjem delu lestvice. Čisto na vrhu je Nataši Pirc Musar popularnost upadla iz 3,11 na 3,03, čeprav velja za zagovornico priznanja Palestina. To ne kaže, da bi kreganje vladajočih, kdaj bi priznali Palestino, imelo učinkov, ki so jih predstavili na POP TV. Vsaj dramatično ne.

Dodatno to netočnost kaže, ker je stranko Levica Aste Vrečko, ki velja za največjega podpornika priznanja Palestine in zagovornika takojšnjega izstopa naše države iz zavezništva demokratičnih držav Nato, na lestvici strank prehitela Resni.ca in dohitela Vesna. Resni.ca, ki jo vodi nekdanji politik SNS Zoran Stevanović, je še bolj proruska kot Levica. To ni nekaj posebnega, po Evropi so takšne številne skrajne leve in desne stranke, za del se je pokazalo, da so tudi financirane iz Rusije.

Na dogajanje pred volitvami v EU parlament, tako se zdi, vpliva politika, ki nasprotuje politiki EU in Nata in to vladnih strank, kar izkoriščajo manjše stranke, ki so še bolj odločne.

Opomba Janše, da se je število neopredeljenih v času volilne kampanje po Mediani tik pred volitvami v primerjavi s prejšnjim mesecem nenadoma močno povečalo, je točna in to je nenavadno. Praviloma se pred volitvami za stranke opredeljuje več volivcev.

Dogajanje v daljšem obdobju za pet strank, ki so v parlamentu, kaže grafika:

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim (denimo, pet parlamentarnih) niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu