Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Polom SD, njihov sedež Vesni, na robu NSi, Resni.ca pred Levico

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st maj 2024, 09:46 pop

Hud polom za SD, listo vodi Matjaž Nemec, ki bo imel v evropskem parlamentu le še en sedež (doslej dva) in ponovni izpad Levice z Natašo Sukič na vrhu, kaže raziskave javnega mnenja Mediane, katere rezultate je včeraj objavil časnik Delo. SD bi se delež v primerjavi s prejšnjimi volitvami skoraj prepolovil. Na meji, ko ni povsem gotovo, ali bo v evropskem parlamentu, je tudi NSi Mateja Tonina, ki je doslej imela en mandat. Okrepitev pa raziskava kaže SDS, nosilka je Romana Tomc, ki bi dobila tri ali štiri sedeže, zdaj ima dva, pa tudi Svobodi, nosilka je Irena Joveva, ki bi ubranila oba sedeža LMŠ iz prejšnjih volitev, a z višjim deležem. V EU parlamentu bo, tako kaže meritev Mediane, ko so prihodnji teden v torek začnejo predčasne volitve, skoraj zanesljivo še Vladimir Prebilič za Vesno, morda pa tudi še kakšna od manjših strank, denimo Resni.ca z Zoranom Stevanovićem.

Ker so meritve pri majhnih strankah nenatančne, ni mogoče izključiti niti, da v EU parlament pride tudi še levica ali SLS z nosilcem liste Petrom Gregorčičem, ki ima tam danes Franca Bogoviča, ki je bil na prejšnjih volitvah izvoljen v koaliciji s SDS. Malo verjetno pa je, da bi preboj uspel Violeti Tomić z NOT, ki je propadla že na prejšnjih volitvah.

Primerjava opredeljenih za liste po Mediani za Delo v primerjavi s prejšnjimi volitvami je takšna:

Primerjava doslej objavljenih raziskav kaže, da sta ves čas precej stabilno na vrhu SDS in Svoboda, na tretjem mestu pa se izmenjujeta Vesna in SD. Sledi NSi, ki pa se ji vse bolj bliža kup majhnih konkurentov: Resni.ca, Levica in SLS. Raziskavam javnega mnenja ne smemo preveč verjeti, po vrhu pa se v zadnjih dneh lahko tudi še spremeni razpoloženje volivcev.

Primerjava meritve Mediane za Delo z zadnjo meritvijo Mediane za POPTV pred tednom pa pokaže vzpon treh največjih, to je SDS, Svobode in Vesne. Ko gre za manjše stranke pa se vzpenjata še SLS in DeSUS, vsi ostali padajo. Tudi Resni.ca.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu