Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Han s SD “krade” volivce Golobovi Svobodi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st maj 2024, 02:31 pop

Menjava Tanje Fajon z Matjažem Hanom je bila koristna za SD. Volivci, ki so zaradi afere sodna stavba od SD preselili k Svobodi, se vračajo. To s precejšnjo rastjo podpore SD Hana in upadom Svobode Roberta Goloba kaže včeraj v Dnevniku objavljena raziskava Ninamedie, če jo primerjamo z raziskavo Mediane za Delo teden prej. Pred afero sodna stavba je SD že začela ogrožati Svobodo na drugem mestu. Afero v času priprav na evropske volitve so močno napihnili mediji, na katere ima preko Necenzuriranih vpliv prav Svoboda, z objavo zgodb o nepremičninskih poslih stranke SD in staršev zdaj že nekdanjega generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta. A učinek je bil, se zdi, le kratkotrajen in je izginil po menjavi celotnega vrha SD. Dilema pa je, ali se bo do volitev v začetku junija SD uspelo še bolj približati Svobodi ali jo celo dohiteti.

Ninamedia anketiranim ponuja v izbiro le pet parlamentarnih strank, zaradi česar so deleži teh višji kot po Mediani, ki ponuja trinajst strank, to so vse, ki jih je volil vsaj odstotek volivcev. Upad podpore Svobodi po Ninamedii v primerjavi z Mediano zaradi tega še bolj kaže resnost izgubljanja volivcev tik pred evropskimi volitvami.

SD je po Ninamedii že drugi mesec zapored pred NSi Mateja Tonina. Po Mediani je vrstni red obraten. Zdi se, da se je del volivcev Svobode preselil še k izbiri druge stranke, ki jih pa morajo anketirani pri Dnevniku sami navesti. Delež teh je bil med vsemi opredeljenimi skoraj dvanajst odstotkov, kar je zelo visoko za raziskave Ninamedie. Zelo verjetno na to vplivajo evropske volitve. Največkrat je med 700 anketiranimi kot “drugo” izbiro petnajst vprašanih izbralo Vesno, trinajst SLS, šest Pirate, trije Resni.co, dva Anžeta Logarja iz SDS, dva SNS, eden Desus in še eden Pozitivno Slovenijo.

Upad Svobode in “vračanje” SD kaže tudi daljša primerjava različnih raziskav. Ko gre za čisti vrh pa je že od septembra lani stranka z največ podpore SDS Janeza Janše.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim (denimo, pet parlamentarnih) niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu