Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šok za Svobodo: niso več na vrhu, prehiteva jih SDS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 08:52 pop

Gibanje svoboda Roberta Goloba ni več stranka, ki bi na volitvah dosegla relativno večino, je pokazala raziskava javnega mnenja Mediane, rezultate je danes objavil časopis Delo. Prehitela jih je SDS Janeza Janše. Zamenjava na vrhu je posledica precej hudega izgubljanja podpore volivcev Svobode zadnje mesece ob hkratni rasti SDS. Po Barometru priljubljenosti Dela je Golob šele na sedmem mestu, prehitela ga je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki se je ravno vrnila iz Ugande in Ruande. Na Delovi lestvici ni evropske poslanke NSi Ljudmile Novak, povsem na vrhu je pred Anžetom Logarjem (SDS) Nataša Pirc Musar.

SDS močno navzgor tudi zaradi goljufanja koalicije in NSi

V primerjavi z volitvami pred slabim letom, če upoštevamo le za stranke opredeljene anketirance, kar omogoči primerjavo, podporo krepko izgublja le GS Roberta Goloba, ostale štiri stranke v parlamentu so jo pridobile. Med njimi močno SDS Janeza Janše.

Razlog za to, da se glasovi volivcev od Gibanja svoboda selijo k SDS je verjetno tudi, ker na volitvah drugi najuspešnejšo stranko vse ostale stranke poskušajo onemogočiti, da bi opravljala opozicijsko vlogo. Da bi onemogočili SDS, so vladne stranke vodenje obeh res pomembnih nadzornih komisij, za nadzor javnih financ in za nadzor obveščevalnih služb, dodelili veliko manjši NSi Mateja Tonina, ki je nenavadno kooperativna z vladajočimi, pozornost javnosti pa od škandaloznega ravnanja vladajočih poskuša odvrniti z izjavami, kako z Janšo v prihodnosti več ne bo sestavljala vlade. Sestavljanje vlade še kar nekaj časa ne bo dilema, prihodnje redne volitve bodo čez tri leta.

V javnem mnenju to, da vladajoči SDS poskušajo onemogočiti na nečastne načine, ki so v sramoto resni politiki, utrjuje to stranko kot edino resno alternativo. V parlamentu je bilo tudi ustanovljenih več preiskovalnih komisij, s katerimi vladne stranke poskušajo nadzorovati opozicijo, to je predvsem SDS. Preiskujejo denimo medije, ki so nazorsko blizu opoziciji in ravnanje SDS v preteklosti. Preiskav ravnanja oblasti, čemur so prvenstveno namenjene preiskovalne in nadzorne komisije, denimo nenavadnih nakazil Roberta Goloba podjetjem novinarjev ali nenavadnih kadrovskih čistk v policiji in drugod, pa ni, ker to onemogoča NSi. NSi po raziskavah javnega mnenja ravnanje, ko vladajočim strankam pomagajo pri goljufivem ravnanju, ne škoduje zelo.

Jelinčičeva SNS pred Resni.co Stevanovića

Kako letos že štiri mesece zapored pada podpora Golobovi stranki po raziskavah, ki jih objavlja Delo (druge kažejo podobno) prikazuje grafika, v kateri so upoštevani le za stranke opredeljeni anketiranci:

Med manjšimi strankami je morda zanimiv upad, da Resni.ce Zorana Stevanovića, ki jo po podpori prehiteva vrsta manjših strank, tudi SNS Zmaga Jelinčiča, v kateri je nekoč bil Stevanović.

Prikaz nihanja podpore parlamentarnim strankam po vseh raziskavah v letošnjem letu je takšen:

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Med te štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

Politika NSi, ki poskuša pozornost pritegniti s tem, da zahteva menjavo na vrhu druge stranke, torej SDS, da bi sama dosegla več, ni nekaj novega. Pred petimi leti smo bili že priča podobnemu ravnanju, ko je Janez Pogorelec branil celo kršenje ustave, ko so v parlamentu vladajoči zlorabili oblast in odvzeli poslanski mandat Janezu Janši, kar je kot zlorabo oblasti razveljavilo ustavno sodišče in zahtevalo, da morajo tudi popraviti poslanski zakon, ki Janši ni omogočal učinkovitega sodnega varstva. To, da v zakonu ni bilo učinkovitega sodnega varstva, so pozneje vladajoči skupaj s Pogorelcem predstavljali kot razlog, da je bilo ravnanje večine zakonito.

Zakona v tem delu, da bi poslancem otežili podobna goljufanja, večina še vedno ni popravila.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu