Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobova državna streha Golobovemu Star Solaru. Omejitev poslov kot Gabrovi.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2024, 08:12 pop

Iz komisija za preprečevanje korupcije so včeraj sporočili, da bodo preverili zasebne posle Roberta Goloba. Ureditev, ki najvišjim državnim funkcionarjem prepoveduje dodatne zasebne posle, pa razumejo tako, da podjetje v lasti predsednika vlade Roberta Goloba ne sme poslovati z vlado, lahko pa z ministrstvi ali s podjetji v državni lasti. Lahko, po tej razlagi, s podjetjem Borzen, kjer je Golob lani po volitvah takoj zamenjal nadzornike in za direktorica postavil Mojco Kert, pred tem zaposleni v GEN-I, ki je na volitvah poslancev kandidirala za Golobovo Svobodo, a v okraju Ravne na Koroškem ni bila izvoljena. Med ljudmi to odmeva tako:

Državni Borzen je bil zadnje desetletju daleč največje financer podjetja Star Solar, ki je od konca lanskega leta tudi uradno v popolni lasti premiera Goloba. Pred tem je bilo večinsko v lasti Jane Nemec Golob, od katere se premier ločuje.

Podjetje Star Solar je uradno na spisku tistih, za katere KPK objavlja, da z njimi kabinet premiera ne sme poslovati. Prepoved je bila že lani, ko je bilo to podjetje še v večinski lasti Jane Nemec Golob in je še dodatno od novembra, kar je v popolni lasti Goloba. Ob tem je med prepovedanimi za posle, a le kabineta, navedena še zanimiva zasebna podjetnica: Tina Gaber. Ni čisto jasno ali to pomeni, da jo pa ministrstva in državna podjetja, kjer je nadzornike in direktorje nastavil Golob, lahko plačujejo.

A posli s sončnimi elektrarnami Golobovega podjetja Star Solar niso le z državnim podjetjem Borzen, posli so tudi neposredno z vlado, ki jo Golob vodi. S samim kabinetom pa, tako se zdi, ne. Plačila iz Borzna v višini več kot dva milijona evrov na račun premierovega zasebnega podjetja, so prikazani na grafiki Erarja.

Vlada, ki jo vodi premier, pa je solastnik ene od streh, na katerih je Golobovo podjetje dobilo služnost, da je na njih postavilo sončne elektrarne, me je včeraj z izpisi iz zemljiške knjige opozorila ena od bralk Spletnega časopisa. Opozorila pa me je tudi, da imajo “navadni” ljudje velike težave, da bi svoje hišne panele, da bi bili samozadostni (in ne da bi služili) priključili na električna omrežja, katerih gradnjo so nekoč sami financirali, ker so vse kapacitete zasedli bogati in vplivni podjetniki. Razni Golobi.

Služnost je za eno od takšnih elektrarn Golobovo zasebno podjetje pridobilo, ko je bil Golob še direktor državnega GEN-I, ki je monopolni preprodajalec elektrike iz naše edine nuklearke, šef vlade pa je bil takrat Miro Cerar. Naš sedanji predsednik vlade ima podjetje s štirimi solarnimi elektrarnami, ki so postavljene na stavbah v lasti občine Ruše, Športnega društva Ruše, države Slovenije, Perutnine Ptuj…

Vlado, ki jo danes vodi Golob, kot solastnika najdemo pri športni dvorani v Rušah, na kateri je zasebnemu podjetju Goloba kot solastnik deleža omogočila služnost za postavitev solarnih panelov. Naslov Gregorčičevi 20 na izpisu je naslov vlade in premiera. Ta zastopa Republiko Slovenijo. Služnost še vedno velja, to pomeni, da premier Golob danes omogoča rabo vladne strehe zasebnemu podjetju Goloba.

Daleč največjo elektrarno ima Golobovo podjetje sicer na Ptuju, na halah Perutnine Ptuj. Sodna dokumentacija (zemljiška knjiga) to prikazuje tako:

Zemljevid Googla največjo Golobovo solarno elektrarno prikazuje tako:

Medijsko je dogajanje ob razkritju Golobovih zasebnih biznisov nenavadno. Pred časom je namreč veliko bolj odmevala zgodba, da soproga opozicijskega poslanca Branka Grimsa (SDS) oddaja hišo na Gorenjskem turistom. Grimsa so takrat iz Golobovih medijev, denimo Necenzurirano in POP TV, obtoževali, da zlorablja poslanski položaj, ker hišo turistom po oceni teh medijev oddaja on sam in da le fiktivno prikazuje, da to počne soproga in mu očitali, da mimo zakona opravlja prepovedano pridobitno dejavnost.

Pri Robertu Golobu, ki je poslovno dejavnost, ki lahko prinaša veliko večje dobičke, pred novim letom v celoti prevzel od (bivše) soproge, pa so vatli povsem drugačni. Pa čeprav gre tu za posle, ki niso na trgu, kot so družine Grims, Golobovi zasebni biznisi so z državnim energetskim sistemom in državo, kjer je Golob imel in ima privilegiran položaj, saj je nekdanji pomemben direktor državne energetske firme, danes pa šef vlade.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu