Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicija brez Pašek Šetinčeve v pregon korupcije na DARS po obračunu s Hajdinjakom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:41 pop

Po tem, ko je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič prepovedala, da bi policisti preganjali ali sicer zasliševali poslance, ki iz vladne koalicije javno preiskujejo in sodijo zasebnim podjetjem in medijem, da bi naj oglasne prihodke prejemali na sporne načine, so poslanci vladnih strank zahtevali še izredno sejo parlamenta, da bi vladi pomagali v boju proti korupciji. Urška Klakočar Zupančič je že sklicala svoj kolegij, da bila ta izredna seje parlamenta že v četrtek ta teden. Na koruptivne prakse vladajoči poslanci še posebej opozarjajo ob državnem DARSU, ki so ga do odstopa nekdanjega podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka obvladovali iz NSi in Golobove Svobode. Zahtevo za razpravo o korupciji, s katero bi vladi pomagali, da bi se ji lažje zoperstavila, je prvi podpisal vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic. Med podpisniki iz koalicije pa ni opaziti poslanke Svobode Mojce Pašek Šetinc, ki so jo iz stranke izključili, ker je kritizirala razpis za dva milijona evrov obrambnega ministra Marjana Šarca (Svoboda) in mu predlagala celo razmislek o odstopu.

Zaradi tega Šarčevega razpisa se je v težavah znašel še predsednik uprave DARS Valentin Hajdinjak, ko je NSi Mateja Tonina v komisiji za nadzor javnih financ zahtevala razpravo o dveh milijonih, ki jih je Šarec nameraval POP TV nakazati s sumljivim razpisom sumljivemu podjetju za reklamni šov za delo v slovenski vojski. Zdi se, da je NSi s tem prekršila tihi dogovor iz lanskega leta, da jim bodo vladne stranke s krajo položaja večji SDS dodelili vodenje komisije za nadzor javnih financ, v zameno pa bodo v NSi obdržali nekaj položajev na vrhu državnih podjetij in pomagali pri ustavnih spremembah. Ko so v NSi nadzor začeli preveč resno izvajati, se je POP TV Hajdinjaka lotila z zgodbo žvižgača, kako bi naj nekdanjemu intimnemu prijatelju premierove spremljevalke Tine Gaber Roku Snežiču že pred leti plačal pet tisoč evrov podkupnin za pridobitev poslov na DARS. Skupaj bi naj bilo plačanih, tako je trdila novinarka Nina Kunaver, 90.000 evrov podkupnin, da bi žvižgač POP TV na nepošten način dobil posel z DARS. A s pomočjo “podkupnine” posla po informacijah iz DARSA dejansko ni dobil in je s pomočjo POP TV žvižgač torej javno protestiral, da ga je Snežič ogoljufal v goljufiji. Smo pa izvedeli, da je bil večkrat na obisku pri članu uprave DARS iz Svobode Andreju Ribiču nekdanji poslanec Svobode Dejan Zavec. Ribič je v komisiji za nadzor javnih financ povedal, da mu je Zavec zanikal, da bi lobiral za Snežiča. Ob Snežiču, ki je registriran lobist in v prijateljskih odnosih z Zavcem, je bila lobistka v preteklosti tudi Tina Gaber. Iz registra lobistov se je naglo izpisala, ko se je januarja razvedelo, da je bila s premierom Robertom Golobom na novoletnem koncertu v Vatikanu, kjer so ju ujele kamere.

Ko se prva zgodba, s katero so ob NSi vladajoči poskušali diskreditirati tudi SDS, ki so jo že v preteklosti njihovi novinarji lažnivo povezovali s Snežičem, češ da je ta svetovalec prejšnje vlade ali celo premiera samega (oboje je bila lažniva propaganda z levico povezanih novinarjev), so poskusili z novo zgodbo, ki jo je prvi objavil propagandni portal Golobove Svobode Necenzurirano. Na nekoliko bolj korekten način pa tudi POP TV, kjer so Hajdinjaku ponudili možnost odgovora, kaj se je dogajalo po tem, ko je direktor Autocomerca  Rasto Oderlap pred kakšnega pol leta poklical Hajdinjaka in ga vprašal, ali Gašper Bedenčič dela zanj, saj mu je ta za provizijo ponujal, da mu bo uredil posel na razpisu DARS za vozila za košnjo. Tudi tega posla DARS do danes še ni dodelil nikomur in se torej dejansko ni zgodil. Hajdinjak je o tem Urošu Slaku na POP TV povedal: “Ko me je direktor Autocommerca poklical, me je vprašal, ali gospoda poznam, ali prihaja v mojem imenu. V imenu Darsa sem mu vse zanikal, kajti gospoda Bedenčiča ne poznam, ga še do danes nisem videl, hkrati sem mu pa predlagal, da ga postavi pred vrata in prijavi policiji. In direktor Autocommerca je dejal, da bo to storil. Še isti dan sem poklical vodjo službe za korporativno varnost na Darsu in to je služba, ki je imela edina pristojnosti, da izvede notranjo preiskavo in da v imenu Darsa podaja naznanitve kaznivih dejanj na policijo. Seznanil sem jo s celotnim pogovorom, ki sem ga imel z direktorjem in hkrati naročil naj izvede vse ukrepe, ki jih lahko v skladu s pravilnikom. Tako da jaz sem svoje dolžno ravnanje opravil. Res pa je, da je bila kmalu po tem ta služba ukinjena na zahtevo Andreja Ribiča.”

Direktor Autocomerca Oderlap, ki bi naj dobil nespodobno ponudbo in je edini imel tudi dokaze o tem, policije o dogodku pozneje, tako kaže, ni obvestil. Je pa, lahko sklepamo, predstavnike Svobode, ki so v pravem trenutku to potegnili na plan.

Ribič, ki je s Svobodo in Robertom Golobom povezan član uprave DARS, je za POP TV potrdil, da je res ukinil službo za notranje preiskave. Tako: “Zaradi tega, ker sem smatral, da gospa, ki je to dolžnost opravljala, ni sposobna tega delat, kar je dokazala tudi s tem, da ni – to je bilo ustno obvestilo, da ni bilo pisne sledi, da ni, če bi mene nekdo opozoril, da se take stvari v družbi dogajajo, bi vsaj vprašal, ali je ukrepala, kaj je, kako je ukrepala zaradi tega, ker tukaj je šlo sum za prirejanja razpisnih pogojev. Mene bi to zanimalo in jaz sem imel ta razpis potem na mizi in me nihče ni opozoril. Mene so delavci opozorili. To sem zameril in to mi je bilo, zaradi tega sem se počutil nekje prizadetega. To je bil edini spor, ki sva ga praktično imela.”

Hajdinjak pa je opozoril še, da mu direktor Autocommercea ni omenjal političnih strank, o katerih pišejo mediji in opozoril, “da notranja preiskava ni mogla biti izvedena, kajti po internih pravilnikih se notranja preiskava lahko izvaja samo, če so vpleteni zaposleni iz Darsa, da pa bi verjetno na koncu bila podana ovadba ali pa sum naznanitve kakšnega kaznivega dejanja, če bi ta služba še obstajala. Ampak je bila ukinjena.”

Zahteva za izredno sejo vladnih poslancev o korupciji je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu