Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo DZ za operacije src bolnih otrok mimo pravil?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th avgust 2018, 02:31 pop

Popoln kolaps otroške srčne kardiologije, ko so zaradi slabega vodenja ušli praktično vsi eksperti, bo poskusil nov državni zbor na zahtevo vlade na vrat na nos rešiti z zakonom, ki bo dovolil nagel uvoz srčnih kirurgov in podobnih strokovnjakov z Balkana in drugih držav izven EU, ki jim ne bo potrebno izpolniti pogojev znanja jezika in siceršnje strokovne usposobljenosti, ki jih zdaj zahteva zakon. Vladi Mira Cerarja, ki je zadnja leta s svojimi kadri obvladovala UKC, težav otroške kirurgije ni uspelo rešiti, obratno, sprožili so pravo razsulo. Pomagalo ni niti to, da je ustanovila javni zdravstveni zavod Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni in kot skrajni datum za začetka delovanja tega zavoda določila 1. julij. To je bilo včeraj. Težava je, da tak zavod ne reši problema, ko bi bilo treba operirati srce otroka, a ni kirurga in ekipe, ki bi to zdravljenje znala izpeljati. Težave niso nič novega, vlada pa je spremembo ureditve predlagala šele po volitvah, ker si pred volitvami razprave o velikih težavah, ni želela.

Kirurgija kot naravna nesreča in nacionalna varnost

Omogočanje uvoza tujih kirurgov mimo običajnih pravil, bo sploh prvi zakon, o katerem namerava v tem mandatu interventno ali kako drugače odločati državni zbor.  Predstavniki strank so na kolegiju predsednika Mateja Tonina prejšnji teden že odločili, da je izjemna naglica v tem primeru “nujna zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države”. Le v teh primerih vlada sme predlagati nujni postopek. Kot je vlada zapisala v razlagi, zakaj zahteva odločanje na vrat na nos, da bi mimo običajnih pravil kirurgom dovoljevali operiranje src otrok v primerih, “ko ni mogoče zagotovitvi izvajanja neprekinjenega zdravstvenega varstva in bi to lahko ogrozilo življenje ali povzročilo hudo okvaro zdravja ali smrt bolnikov in, kadar obstoji potreba po dodatnem zagotavljanju zdravnikov specialistov določene specialnosti”. Težava pa je, da zelo ekspresno parlament še ne more odločati o uvažanju kirurgov in drugih strokovnjakov, ki bi operirali srca majhnih otrok iz držav izven EU, ker še ni odbora, ki bi o tem lahko razpravljal pred odločanjem zbora. To zagato bo jutri odpravil državni zbor, ki bo na hitro ob odboru za zunanje zadeve in evropske zadeve ustanovil skupni odbor. Skupni odbor bo začasno nadomestil kup odborov in komisij parlamenta, tudi odbor za zdravje in bo lahko razpravljal, kako s spremembo ureditve zagotoviti dodatne kirurge, ki jih več ni mogoče najti v Sloveniji, državah EU in Švici.  Skupni odbor, ki bo odločal ali dovoliti izjemen uvoz otroških kirurgov, bo vodil poslanec Liste Marjana Šarca, podpredsednik bo iz Levice Luke Meseca.

Bo varnost bolnikov manjša?

Vlada je o tem izjemnem dovoljenju, ki ga predlaga, zapisala, da bi občasno opravljanje zdravniške službe lahko opravljali le tisti zdravniki ki imajo posebno strokovno znanje, jih povabi izvajalec zdravstvene dejavnosti iz terciarne ravni zdravstvene dejavnosti (to je UKC) in za katere glede njihovega strokovnega znanja jamčijo trije zdravniki, in sicer nacionalni koordinator specializacije in dva zdravnika specialista, ki sta imenovana za mentorja.

Za mnenje o rešitvi, ki jo predlaga vlada, ko ji sistem že nekaj časa razpada, sem vprašal nekdanjega vodjo službe za kardiologijo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana, ki je zaradi nemogočih razmer po le nekaj mesecih odstopil s funkcije, Sama Vesela. Tako je povedal:

“Gre za zelo kompleksno vprašanje. Postopki za pridobitev licence, ki jih opredeljuje zakon, so v prvi vrsti namenjeni varnosti bolnikov, zato se je kakršne koli spremembe potrebno lotiti z veliko mero občutka in odgovornosti. Kot sem razbral iz medijev, lahko pride do kavlja 22 v delu postopka, ko naj bi primernost kandidata ocenjevali kompetentni strokovnjaki s subspecialnega področja v Sloveniji. Sprememba zakona pa je namenjena ravno situacijam, kjer kompetentnih strokovnjakov s subspecialnega področja v Sloveniji ni in jih je zato potrebno nadomestiti po izrednem postopku! Pravilna se mi zdi določba, če razumem prav, da je takšno dovoljenje za delo začasno in da je potrebno po preteku 12 mesecev licenco pridobiti po predpisanem rednem postopku.”

Med odzivi na spletnih omrežjih na dogajanje je bil tudi ta:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu