Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Milijoni za stranke: Podvojili so si dotacije iz proračuna, Svoboda potrojila

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2024, 08:13 pop

Vladajoči lani niso povišali plač zdravnikom, sodnikom ali drugim funkcionarjem, so pa zagotovili veliko več denarja svojim strankam. Proračunska dotacija Svobodi se bo letos skoraj potrojila v primerjavi s tistim, kar so dobivali najprej po rezultatu volitev. Več denarja pa bodo dobile čisto vse stranke. Tudi tiste, ki niso v državnem zboru, a jih je volil več kot odstotek volivcev. To je poslancem, precej po tihem, uspelo doseči tako, da so močno povišali vsoto, ki jo letno razdelijo svojim strankam. Namesto 2,5 milijona evrov lani, so za letos strankam iz proračuna dodeli 4,8 milijona evrov. Poslanci so svoje stranke povsem izmaknili varčevanju državnega proračuna, da bi država pomagala odpravljati škodo po poplavah. Postavka zanje, ki je skrita v proračunu državnega zbora, se je od lani na letos povečalo tako:

Enako visok priliv iz državnega proračuna je za stranke načrtovan tudi leta 2025. Svoboda in druge stranke, ki imajo poslance, so si zagotovile še dodatno krepko povišanje, ker so spremenili način delitve denarja v zakonu v prid večjih strank, dodelili so si dodaten denar za podmladke strank. Nakazila iz državnega proračuna Svobodi in SDS pa so po volitvah povečala tudi združevanja.

V preračunih, ko prikazujem spremembo višine dotacij, je za letos upoštevano, da sta se k Svobodi pripojila Stranka Alenke Bratušek (SAB) in Lista Marjana Šarca (LMŠ), Svoboda je s tem dobila tudi dotacije teh majhnih strank, ki jima ni uspelo priti v državni zbor. Dotacije dobivajo vse stranke, ki jih je volil vsaj odstotek volivcev. Podobno je pri SDS upoštevana združitev s stranko Franca Kanglerja, ki je državno dotacijo prejemala zaradi nastopa na volitvah poslancev v koaliciji več strank. Vsota za lani je brez upoštevanja teh združevanj.

Podrobneje, kako je sestavljena proračunska dotacija za različne stranke, kaže grafika, ki vsebuje podatke o sestavi mesečnih dotacij. Desetina denarja se med stranke deli v enakem znesku, kar mesečno vsaki prinese 2.876 evrov. Preostanek se deli glede na število volivcev. Ker je imela največ volivcev, bo največ vsak mesec, po 129.777 evrov, padlo na račun Svobode. Po rezultatu volitev se deli tudi še dodatno določen denar za podmladke. Največ, 6.198 za delo podmladkov bo mesečno dobila Svoboda, še 29.661 ji vsak mesec prinese združitev z LMŠ in SAB. Za vse stranke so podatki (s klikom lahko pregled povečate) takšni:

Letošnje leto, ko bodo evropske volitve, bo za stranke še bolj donosno, ker so poslanci s spremembo zakona tudi sprostili pravila za nakazovanje denarja za strokovno pomoč poslancem iz parlamenta na račune njihovih strank. Kakšni bodo točni zneski teh dodatnih nakazil, je težko oceniti.

Celoten spremenjen finančni načrt delitve denarja strank za letošnje leto (enak bo tudi po sedanjih načrtih za prihodnje leto) je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu