Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Iz DZ denar za strokovno pomoč še najbolj vlečeta SMC in DeSUS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2019, 05:27 pop

Zaradi pritožb bralcev, da ne prikazujem dovolj pošteno podatkov, kako so šefi poslanskih skupin po lanskih volitvah denar za strokovno pomoč svojim poslancem pošiljali na račune svojih stranke, objavljam še podrobnejše podatke. Kaj se je lani dogajalo, sem preveril, ker so v državnem zboru danes finančnemu ministrstvu predlagali dodelitev dodatnih 91.341 evrov za ta namen z rebalansom. Tudi strokovna pomoč se je zaradi splošnega vladnega povišanja plač uradnikov podražila.

Odločajo šefi poslanskih skupin

Za pomoč za vsakega poslanca poslanska skupine dobi 2.114 evrov mesečno (znesek bruto plače podsekretarja, ki je uvrščen v 41. plačni razred). Največ polovico od tega lahko vodje poslanskih skupin nakažejo strankam. V celoti so bile nakazane vsote na račune strank v letu 2017 in po volitvah 3. junija v lanskem letu, takšne:

Dodaten preračun, ki upošteva, koliko poslancev ima katera od stranka, in ki torej pokaže, koliko so za vsakega od poslancev v dobrega pol leta nakazali svoji stranki, pa je tak:

Preračun, ki upošteva razlike v velikosti strank pokaže, da sta bila tudi v drugi polovici lanskega leta, kot že leta 2017, po nakazilih na račune strank na vrhu poslanski skupini SMC in DeSUS. Vsakemu poslancu SMC so iz te stranke od junija do decembra lani pomagali za 11.329 evrov. Poslansko skupino SMC vodi Igor Zorčič, Desus pa Franc Jurša.

Vesel: Ni za plačilo kampanj!

Skupna vsota za strokovno pomoč se bo z rebalansom iz slabih 2,3 milijona povišala na slabe 2,4 milijone. Do polovice tega denarja lahko stranke pridejo od reforme sistema financiranja strank, ki jo je leta 2013 vodil nekdanji notranji minister Gregor Virant, obveljala pa je v volilnem letu 2014. Reforma je povečala dotacije malim strankam in jih znižala velikim, večje stranke pa so si za izgubljeno pri dotacijah določile nov vir: njihove poslanske skupine jim od takrat lahko nakazujejo denar za strokovno pomoč poslancem.

Nove možnosti, kako priti do denarja, v volilnem letu 2014 velike stranke niso takoj uporabile. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel jih je takrat namreč opozoril, da bodo kršile zakon, če bodo s tem denarjem plačevale stroške kampanj ali svoje običajne stroške poslovanja. V letu 2017 so stranke iz svojih poslanskih skupin v seštevku dobile 468.268 evrov za “strokovno pomoč”, v drugi polovici letošnjega leta pa 519.833 evrov. To je krepko povišanje. Da stranke od volitev krepko bolj “črpajo” ta denar, je zanesljivo posledica zaporednih volitev, ko so stroški kampanj opustošili proračune strank. Zmanjšanje prelivanja iz SMC in DeSUS, ki pa ostajata na vrhu po izkoriščanju instituta, je posledica volilnega poraza in znižanja vsot, ki tema strankama pripadajo.

V zadnjem desetletju poslanske skupine načrtovanega denarja za strokovno pomoč poslancem praviloma niso porabile, se pa delež izboljšuje po spremembi ureditve, ki omogoča, da konec leta nakažejo “viške” na račune strank. Podatki so do konca leta 2017 takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu