Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rekonstrukcija Šarčeve klinično mrtve koalicije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:06 dop

V manjšinski koaliciji Marjana Šarca (LMŠ) vre po napovedi Karla Erjavca, da bo odstopil kot obrambni minister. To je Erjavec napovedal v soboto po odločnem porazu na kongresu DeSUS, kjer so delegati za predsednico izvolilo Aleksandro Pivec. Pivčeva poskuša Erjavca prepričati, naj si premisli in ne odstopi. Ni še jasno, ali bo Šarec, če Erjavec odstopi, DeSUS pozval, naj mu ponudijo novega kandidata kot je lani Alenko Bratušek (SAB), ki je potem več mesecev urejala slovensko državljanstvo Angeliki Mlinar (SAB). Druga možnost je, da bo premier predlagal večjo rekonstrukcijo vlade. V tem primeru bi obrambo lahko prevzela kakšna druga stranka, zamenjav na vrhu resorjev pa bi bilo lahko še nekaj več. Da se bo o teh možnostih danes pogovarjala s Šarcem, je včeraj v pogovoru za javno televizijo priznala tudi Pivčeva.

Odstop bo usluga Šarcu

Težava v obeh primerih je, da državi vlada manjšinska koalicija, ki brez pomoči opozicijskih strank, največkrat jo zagotovi Levica Luke Meseca, zadnje čase pa SNS Zmaga Jelinčiča, nima večine za izvolitev novega ministra ali rekonstrukcijo vlade. Vlado so namreč sestavile poraženke volitev, ki jih na volitvah v seštevku ni podprla večina volivcev, skupaj pa jih drži predvsem strah pred izgubo oblasti, ki bi jo lahko prevzel relativni zmagovalec volitev SDS Janeza Janše.

Kakšna bo posledica napovedi odstopa ministra, lahko ocenite v anketi:

Kaj bo posledica napovedi odstopa obrambnega ministra Karla Erjavca?

View Results

Loading ... Loading ...

Šarec ministre “odstavlja” hitreje kot jih je v prejšnjem mandatu Miro Cerar (SMC). Skupno število vseh Cerarjevih odstavljenih ministrov bo Šarec, če odstopi še Erjavec, že dosegel. Podatki o času od nastanka vlada do odstavitve ministrov so takšni:

Mandati Klavdije Markež in Iztoka Puriča, ki sta bila izvoljena po odstopih najprej izvoljenih ministrov Stanislave Setnikar Cankar (SMC) in Marka Bandellija (SAB), so bili dejansko še precej krajši kot kaže časovnica v grafiki.

Z odstopom bo Erjavec Šarcu pravzaprav naredil uslugo. Premier, ki vodi po oceni šefa največje parlamentarne stranke Janeza Janše (SDS) koalicijo, “ki je na nek način klinično mrtva že od samega začetka,” Erjavca brez pomoči opozicije Šarec ne more odstaviti. Za to je potrebnih 46 glasov. Njegova koalicija jih ima skupaj z manjšincema, če je povsem složna, 45.

Za imenovanje novega ministra po odstopu zadošča tudi navadna večina, ki je lahko tudi 44 glasov. Toliko je bilo decembra glasov za izvolitev Angelike Mlinar.

Znebil se je Boxerjev in Škerbinca

Erjavec, ki je napovedal, da se celo povsem umika iz politike, je bil doslej edini minister vlade Marjana Šarca, ki ga je doletela interpelacija. SDS je odstavitev Erjavca predlagala, ker je zlorabil obveščevalno službo za preverjanje babjih čenč v vojski, ali je bila načelnica generalštaba Alenka Ermenc res na psihiatriji, da bi se vsega tri mesece po imenovanju znebil prozahodnega poveljnika vojske generala Mihe Škerbinca, ki ga je obtožil, da so zaradi njega Američani na Počku ponoči streljali s 120 milimetrskimi topovi, kar bi naj po Erjavčevem mnenju vlada prepovedala s sklepom, ki pa ni bil nikjer zapisan. Nenavadnosti, da je minister v pogovorih z vojsko ZDA sam dovolil rabo takšnega orožja, da je načelnica generalštaba Alenka Ermenc podpisala poročilo, da pri streljanju ni bilo nobene kršitve vladnih navodil in da je celo ministrova služba za stike z javnost opozorila javnost, da se bo ponoči (po ministrovo prepovedano) streljalo, koalicije niso prepričale, da bi Erjavca odstavili.

Za odstavitev je po interpelaciji lani junija glasovalo 35 opozicijskih poslancev, proti pa le 39 koalicijskih. Poslanci Levice so se držali dogovora s Šarcem in niso podprli interpelacije. Sicer bi bilo glasov za odstavitev celo več kot za to, da Erjavec ostane. 

Le 39 glasov je Erjavec zbral, ker je šest poslancev vladnih strank manjkalo. Pomembnih. Iz SAB Marko Bandelli in Maša Kociper, iz SD Matjaž Han, Milan Brglez in Dejan Židan in iz SMC Monika Gregorčič.

Na opozicijski strani je ob Levici manjkala le Ljudmila Novak (NSi). Razplet glasovanja je bil takšen:

V letu in pol na vrhu obrambnega ministrstva je Erjavec s Šarcem prečrtal nakup osemkolesnikov Boxer, ki je bil za vojsko že dogovorjen v času prejšnje ministrice Andreje Katič (SD) in bi bil nujen za izvedbo zavez v Natu. S tem sta premier in obrambni minister zagotovila glasove Levice Luke Meseca za izvolitev Šarca in pozneje celotne vlade. Na koncu je Erjavec nedavno brez potrebe še umaknil šest naših vojake iz Erbila po Iranskem raketiranju, ko prave nevarnosti več ni bilo. Iz Erbila so se umaknili le slovenski vojaki.

Ko gre za koalicijske stranke je Erjavec drugi od šefov, ki je položaj izgubil. Že pred tem se je z vrha SMC brez boja Zdravku Počivalšku umaknil Miro Cerar.

Marjan Šarec je še predsednik LMŠ, Miro Cerar in Karl Erjavec pa sta že bivša v SMC in DeSUS Foto: P.J.

Erjavec in Cerar sta bila največja poražence zadnjih volitev v DZ, kar je najbrž najpomembnejši razlog za zamenjavi. Volitve so se končale tako:

Volitve poslancev. Primerjava volilnih rezultatov. Največja poraženca SMC in DeSUS.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu