Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Aneksi: Golob Martiću pet milijonov daje mimo državnega proračuna

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2023, 07:45 dop

Šef uprave RTVS Zvezdan Martić in vršilec dolžnosti direktorja Urada za narodnosti Janez Doltar sta popisala več aneksov k pogodbam o sofinanciranju radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost za dodatnih pet milijonov evrov v letošnjem letu. To so včeraj sporočili iz RTV Slovenija. Vlada je odločila, da bo na proračun za narodnosti za letos prerazporedila pet milijonov evrov (še deset jih namerava prihodnje leto), da bi ta denar lahko nakazali novi upravi RTVS, ki ima težave, ker bo leto končala z minusom. V državnem proračunu, ki določa, kaj vlada sme porabiti, ta denar ni načrtovan.

Finančni minister Klemen Boštjančič in premier Robert Golob Foto: Žan Kolman/KPV Zvezdan Martić, Foto: Matija Sušnik/DZ Fotomontaža SČ

Sporočilo, da programi za narodnosti dobijo dodatnih pet milijonov evrov, je tudi neresnično in celo laž. Programsko poslovni načrt RTVS, ki za te programe načrtuje dobrih dvanajst milijonov evrov, bo ostal povsem enak. Ker se leto končuje, je denar večinoma tudi že porabljen. Spremenilo se bo le državno sofinanciranje, ki pa ne bo za narodnosti. Ker na mesec za programe za narodnosti porabijo okoli milijon evrov, v decembru šest milijonov niti ne bo mogoče porabiti. Dogovor je podpisan, čeprav je jasno, da goljufajo. Razlog za to pa je, ker ima Martićeva uprava veliko luknjo v letni bilanci, zakon o RTVS pa iz državnega proračuna ne dovoljuje financiranja česarkoli. Dopustna nakazila so le za narodnosti, manjšine in za posebne projekte, ki pa morajo biti tudi narejeni. Seveda pa so nakazila mogoča le, če so v proračunu tudi načrtovana. Dodatnih pet milijonov ni načrtovanih. Zakon določa:

RTVS, financiranje, proračun

S povečanjem sofinanciranja, ki v državnem proračunu ni načrtovano na postavki, ki jo je potrdil parlament, vlada pomaga svojemu novemu vodstvu s prerazporejanjem. Ker imajo vladajoči v parlamentu odločno večino, težav zaradi kršenja pravil proračunskega poslovanja ni pričakovati.

Za pošiljanje denarja RTVS mimo proračunskih načrtov je lobiral celo levičarski inštitut 8. marec Nike Kovač:

Za letos je v državnem proračunu načrtovano, da bo država RTVS za narodnosti primaknila dva milijona in ne sedem. Tudi za drugo leto v proračunu ni načrtovanih dvanajst milijonov, za kar se je vlada z novim vrhom RTVS mimo v parlamentu potrjenih proračunskih načrtov že dogovorila, da jim bo nakazala. Da bi dobil dodaten denar, se je s premierom Robertom Golobom Zvezdan Martič tudi osebno sestal.

Da bodo na RTVS finančne težave, ker so si tam zelo povečali maso izplačil za plače, prihodki pa ne rastejo enako, je bilo predvidljivo, a so vladajoči v preteklosti, da bi spravili svoje ljudi na poslovni in uredniški vrh, zavračali že pogovore o reševanju finančnih težav na zakonite načine ali o reformah RTVS. Zanimala jih je le oblast in nastavljanje svojih ljudi.

Iz RTVS so podpis aneksov, ki dodeljuje RTVS denar, ki jim ga parlament v državnem proračunu ni dodelil, z izjavo Martića opisovali tako:

“Informacija o dodatnih finančnih sredstvih za delovanje RTV Slovenija je dobra novica za javni zavod. Pred nami je izredno težko leto in ta sredstva pomenijo pomemben korak k ohranjanju pomena javnega medija v Sloveniji. Osnutek PPN, ki je v pripravi, bo žal še vedno jasno odražal finančno stanje, v kakršnem je javni medijski servis. Kljub vsem izzivom pa bo RTV Slovenija še naprej sledila svojemu poslanstvu in zagotavljala vsebine za vse skupine, katerih vključevanje je ključno za vsako demokratično družbo.”

Iz vlade pa so se z dosežkom, da mimo v parlamentu potrjenega proračuna RTVS pošiljajo milijone evrov, pohvalili tako:

“Vlada je 7. decembra 2023 s sklepom prerazporedila pet milijonov evrov za sofinanciranje radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost v okviru Radiotelevizije Slovenija. Janez Doltar, v. d. direktorja Urada Vlade RS za narodnosti, je na podlagi tega sklepa danes, 13. 12. 2023 z RTV Slovenija, ki so ga zastopali predsednik Zvezdan Martić, delavski direktor Franci Pavšer in člana uprave Simon Kardum in Andrej Trček, podpisal štiri anekse za radijske in televizijske programe italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Za radijske programe za italijansko narodno skupnost v letu 2023 aneks v višini 1.379.360,00 evra, za televizijske programe pa 2.348.640,00 evra.

Za radijske programe madžarske narodne skupnosti v letu 2023 681.827,00 evra in za televizijske programe 590.173,00 evra.

Dodatna sredstva so zagotovljena za ustvarjanje in oddajanje radijskih in televizijskih programov za avtohtono italijansko in madžarsko narodno skupnost v letošnjem letu. »Denar, namenjen za manjšine, je investiranje v razvoj kulturnega programa manjšin, ki so most med državami, kar posledično krepi tudi gospodarske povezave. To pomeni, da gre za dobro naložen denar, zato bomo v uradu za narodnosti še naprej konstruktivno sodelovali z našo največjo medijsko ustanovo, ki je posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. Trudili se bomo, da bomo še naprej zagotavljali ustrezna sredstva za delovanje manjšinskih programov, predvsem pa, da se to sistemsko uredi« je ob tem povedal Janez Doltar, v. d. direktorja Urada Vlade RS za narodnosti.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu