Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Patria II: Zdravje Cekute spet preverja posebna komisija

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd februar 2018, 09:11 pop

“Okrožnemu sodišču v Ljubljani je bilo naloženo, da opravi dodatne poizvedbe glede obsojenčevega zdravstvenega stanja in zagotovljenosti ustrezne zdravstvene oskrbe v zavodu za prestajanje kazni zapora,” so mi iz višjega sodišča v Ljubljani ta teden odgovorili, kje je postopek presoj pritožb Jureta Cekute, ki julija lani ni prišel v zapor na Dob, kjer so ga čakali.

Ping pong pojasnjevanj med sodišči

Iz višjega sodišča, ki ga vodi Anton Panjan so mi odgovarjali, ker so me tja po odgovore poslali iz okrožnega sodišča, ki ga vodi  Marjan Pogačnik, s takšnim pojasnilom: “Zadeva je v odločanju na Višjem sodišču v Ljubljani, zato vam predlagamo, da se za odgovor na vaše vprašanje obrnete na omenjeno sodišče.” Po odgovoru z višjega sodišča, da se stvar dejansko dogaja nižje, sem znova zaprosil za pojasnila Pogačnikovo okrožno sodišče, kjer so vztrajali, da o pritožbi na njihovo zavrnitev prošnje za odlog prestajanja zaporne kazni Cekuti odloča višje sodišče, a dodali, da pa bo to višje sodišče o tem res odločilo šele, ko bo od njih prejelo mnenje posebne zdravniške komisije.

Članek, s katerim sem lani razkril, da Cekuta ni prišel v zapor na Dob, in da kaže, da bi lahko bil v BiH

Razlog za ponovno preverjanje, ki poteka, je, ker so Cekuto, ki je v BiH v začetku leta padel v sladkorno komo, prepeljali na zdravljenje v Slovenijo (v Celje). Iz kome se je sicer zbudil že v BiH. Na nek način smo s tem priča ponovitvi že poletnega dogajanja, ko so Cekuto že čakali v zaporih Dob, a tja ni prišel, kar sem razkril v Spletnem časopisu po anonimni informaciji, po kateri bi naj Cekuta tudi zbežal v Bosno in tam zaprosil za azil. Po preverjanjih se je pokazalo, da je hkrati s pobegom zaradi zdravstvenih razlogov zaprosil za odlog prestajanja zaporne kazni. Preverjanje zdravstvenega stanja se je v komisiji ministrstva za zdravje zavleklo čez poletne počitnice. Takrat so mi iz sodišča pojasnili tako:

„Zdravniška komisija izda mnenje najkasneje v desetih delovnih dneh od prejema zahteve sodišča, pri čemer je potrebno upoštevati, da v teh zadevah roki med sodnimi počitnicami ne tečejo“.

Zdaj komisija to delo opravlja še med zimskimi počitnicami. Slovenske oblasti, ko sem lani preverjal, niso bile pripravljene potrditi informacije, da je Cekuta zaprosil za azil v BiH. Odgovarjali so, da nimajo informacij in da naj sam vprašam oblasti v Bosni. Po poročanju medijev pa je lani v BiH Cekuta dobil dovoljenje za začasno bivanje, dokler v BiH ne odločijo o njegovi prošnji za azil. Tam je tudi razstavljal, se udeleževal javnih dogodkov in celo nastopal na televizijah.

Sodba za koruptivno ravnanje v primeru Patria

Članek, v katerem je predstavljena  celotna sodba na zaporno kazen Juretu Cekuti

V zaporu Dob bi se lani poleti Cekuta moral oglasiti, ker je od že upokojenega brigadirja Petra Zupana leta 2005 pridobil informacije in dokumente o nameri države, da do leta 2011 kupi 150 osem kolesnikov. Pridobljeno pri Zupanu je Cekuta po sodbi predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, v več obrokih pa je Cekuta na svoj avstrijski bančni račun od Riedlovega podjetja in finske Patrie pozneje dobil 460.875 evrov. Obsojen je bil zaradi tega na štiri leta in štiri mesece zapora, upokojeni nekdanji vodja službe temeljnih razvojnih programov ministrstva za obrambo Peter Zupan pa na dve leti in pol zapora. Cekuta bi moral vrniti tudi 460.875 evrov. Cekuta je o pravnomočni sodbi marca letos povedal, da gre za konstrukt, da so želeli najti žrtveno jagnje in obsoditi nekoga, ki nima dovolj političnih zvez, ki ne zmore vseh možnih oblik pritiska…

V zaporu je bil Cekuta v preteklosti že zaradi finančne utaje.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu