Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prikrivano pismo: Boštjančič in Asta Vrečko iščeta deset milijonov za Martićev RTVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th november 2023, 09:54 dop

Prihodkov bo za šest milijonov manj od načrtov, poraba pa bo višja za štiri milijone, likvidnostna situacija ni dobra, ker mora RTVS vsak mesec od julija dalje najemati likvidnostna posojila za izplačilo plač. To je v pismu predsedniku vlade pred skoraj že mesecem dni zapisal predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić in predlagal, da bi vlada deset milijonov prispevala za financiranje manjšinskih programov.

Pismo, ki so ga podpisali vsi člani uprave, je bilo, čeprav vsebuje le za javnost pomembno podatke, zelo težko dobiti, na RTVS in v vladi so ga skrivali. Zanj sem zaprosil oboje. Iz vlade so mi najprej odgovorili, da naj vprašam na RTVS. Od tam pa so mi tudi poslali odgovor, ki je bil brez pisma. Pri obeh sem vztrajal, da zahtevam dokument, ker je za javnost pomemben in ni razlogov za tajnost. Vlado sem za dokument znova 24.10. prosil tako:

Spoštovani
Ponovno vas prosim za odgovor vlade.
Prosil sem vas za informacijo, ali ste pisno prejeli dokumente iz Zavoda RTVS za reševanje finančnih težav. Prosim vas, da korektno odgovorite in posredujete dokumente, če obstajajo. Da me usmerjate na RTVS, je izmikanje odgovoru in normalnemu transparentnemu delu vlade. Ne RTVS ne razpolagajo z informacijami, kaj je prejela in ima vlada. To je stvar vlade.
Za vse dokumente sem, seveda, že prejšnji teden prosil tudi zavod RTVS, a to vlade ne odvezuje odgovornosti, da zase sama odgovori, ali je prejela takšne dokumente in jih posreduje javnosti. Zavod RTVS mora pojasniti svojo plat. Ne vladno.
Peter Jančič

Iz vlade so mi ta teden, to je dva tedna po ponovni prošnji, vendarle odgovorili in poslali celotno Martićevo pismo, v katerem uprava RTVS opozarja, da za letos načrtuje 12,6 milijonov stroškov s programi za manjšine, od vlade pa prejme 2,1 milijona. Pismo so pospremili s takšnim dodatnim odgovorom:

“Po sestanku predsednika vlade dr. Roberta Goloba s predsednikom uprave RTV Slovenija Zvezdanom Martićem je vodstvo RTV Slovenija v petek, 13. oktobra, vlado obvestilo o težkem finančnem položaju v javnem zavodu. Vlada skladno z zakonom zagotavlja primerno financiranje javne službe, zato bosta Ministrstvo za finance in Ministrstvo za kulturo na podlagi prejete dokumentacije z Upravo RTV Slovenija preverila možnosti dodatnega financiranja.”

Iz RTVS pa po skoraj mesecu dni še prikrivajo pismo svoje uprave predsedniku vlade Robert Golobu.

Celotno Martićevo pismo, da je RTVS v finančnih težavah in kako bi lahko vlada pomagala, po katerem minister za finance Klemen Boštjančič in ministrica za kulturo Asta Vrečko iščeta deset milijonov, je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu