Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ločitev predsednice in politična posilstva

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd oktober 2023, 06:10 pop

Po premieru Robertu Golobu je ta teden, ko smo ob Prešernovem spomeniku poslušali vpitje čez Izrael in skandiranje, kako je Alah velik, še predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič javnosti razkrila, da se ločuje. Med uradnimi postopki ločevanja se Klakočar Zupančičeva še ne kaže z novim uradnim spremljevalcem in ta v parlamentu ne sodeluje na pogovorih o državnih vprašanjih, denimo, o kmetijstvu in skrbi za živali. Kot se v vladi borka za nutrije Tina Gaber po tem, ko je Golob razkril, da se ločuje z Jano Nemec Golob in da ima tudi uradno novo. Klakočar Zupančičeva zase tudi ni ustanovila posebne varnostne službe, da bi varovala njene družinske skrivnosti in otroke pred menda nadležnimi novinarji, kar je storil Golob, ki policiji ne zaupa. Ko gre za vrh države, je zdaj v zaostanku za trendi le še predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki vztraja s svojim soprogom Alešom Musarjem, ki je tudi njen uradni spremljevalec.

Se bo Golob ločil od Luke Meseca

Tudi Musar je dvignil nekaj prahu, ko se je odločil, da bo za delo, ki ga opravlja kot spremljevalec predsednice, davkoplačevalcem izstavil račun za stroške. 850 evrov mesečno. Po zakonu spremljevalec predsednice republike to sme. Kar je, ker ne velja za revnega, dvignilo nekaj obrvi. Partnerka prejšnjega predsednika Boruta Pahorja Tanja Pečar, ki je tudi poslovno uspešna ženska, je bila bolj skromna. Tudi v smislu, da s Pahorjem nista imela v garaži Rolls Royca Phantom IV, katerega prva lastnica je bila sestrična britanske kraljice. In s Pahorjem tudi nista z državnim denarjem obnovila Ruske dače.

Ločitve in težave z razkošjem in financami pa se dogajajo tudi na ministrski ravni. Robert Golob je po ustanovitvi petih dodatnih ministrstev, s čemer si je naredil najbolj razkošno vlado v zadnjih desetletjih in eno najbolj obilnih v EU, doslej odslovil že pet ministrov. Po novem zdravstvenem ministru, ki ga je iskal tri mesece, trenutno išče ministra za javno upravo in za kmetijstvo. Pri javni upravi je menda možen kandidat minister prejšnje vlade Janeza Janše (SDS) Boštjan Koritnik, ki je bil iz kvote SMC Zdravka Počivalška. To je presenetljivo, ker prejšnja vlada za Golobovo koalicijo in vsaj del njenih simpatizerjev velja za povsem nesprejemljiv vir vsega hudega. A Koritnika rešuje, ker se je iz ministrskega položaja lani preselil na funkcijo podžupana občine Ljubljana Zorana Jankovića. Za Jankovića pa je znano, da je ob Milanu Kučanu in uličnih protestnikih levice, tipa Jaša Jenull in Nika Kovač, glavni stric stranke Svoboda in sedanje vlade. A še bolj kot zadrege premiera, kje najti nove ministre, ko je dosedanje že odstavil, je bil zanimiv konflikt Goloba z ministrom za delo Lukom Mesecem v parlamentu, ki je pokazal, da se je premier zavedel, da državne finance niso tako neskončne, kot se je zdelo, ko so ustanavljali kup novih ministrstev.

Golob se je precej razhudil, ker je poskušala Levica v državnem zboru s spremembo proračuna dobiti več denarja mimo dogovorov v vladi. Nenadoma so v Levici opozicija in skupaj s SDS. Za Goloba je položaj še posebej neprijeten, ker gre za denar za usklajevanje socialnih transferjev. Javni vtis, da je stranka Svoboda tista, ki zavrača pomoč najbolj šibkim, ko bi vsi drugi s SDS Janeza Janše dali več, je pač slab. Premieru pa popularnost že tako ali tako pada. Golob je Meseca, da ne more sedeti na dveh stolih, opozoril tako, da mu je najprej pojasnil, da mora za tisto, kar porabi, od nekod dobiti denar. Ni pa omenjal, da so vsi skupaj preveč zapravljali in so zdaj težave. Potem pa je tako udaril: “Danes priti sem in izigravati sklepe vlade, pri katerih smo bili vsi enotni, je neodgovorno. Pa četudi je boleče. Zaradi tega, ker opažam pri marsikaterem ministru, da je namenoma pustil izven proračuna tiste, ki jih je najtežje zavrniti, in si je s tem olajšal delo. Meni je žal, da je to vaš minister. Verjamem, da ste z njim opravili temeljito razpravo, zakaj je do tega predloga prišlo.”

Golob je po tem, ko je kritiziral Levico in Meseca, napovedal dodatno povišanje davkov in prispevkov. Vendarle bo našel denar. V žepih vseh državljanov. Kar je nadaljevanje že doslej videnega. Višanje davkov in prispevkov je stalnica te vlade. Tako je opisal še dodatno možnost polnjenja države blagajne za Meseca, ki ga je pretental: “Ministrstvo za finance je preučilo dodatne vire z vidika dviga trošarin na tobačne izdelke, na sladke pijače in po možnosti tudi na žgane pijače, da bomo zagotovili sredstva, ki jih vaš minister ni uspel za to, da bomo lahko usklajevali socialne transferje.”

Med političnimi in pravimi posilstvi

Za zdaj Golob odstopne izjave v podpis Mesecu še ni ponudil. Bi pa bilo gotovo smiselno, da bi premier premislil, ali vrata pokazati celotni stranki Levice Aste Vrečko, ker je ta teden v Ljubljani sodelovala na protestih z antisemitsko vsebino, na katerih smo ob spomeniku Francetu Prešernu poslušali ob prostaškem vpitju čez Izrael skandiranje Alah Akbar. Da poskušajo priseljenci iz Palestine in muslimani vplivati na oblasti s protesti, smo lahko spremljali v številnih državah. Da bi se protestom za interese drugih držav pridružili vladajoči politiki, pa je redko. In to po hudem mednarodnem konfliktu, ki je posledica tega, da so Palestinci, ki jih je vodila teroristična skupina Hamas, načrtovano pomorili velikansko število ljudi v Izraelu, tudi cele družine z otroci, ugrabljali mlade ženske, otroke in celo invalide… Iz Gaze pa po barbarskem pohodu, kakršnih tako načrtovano nismo videli niti pri ISIS, že dva tedna izstreljujejo velikansko število raket na Izrael. Po tem pa v Ljubljani gledamo proteste, na katerih so vladajoči politiki in kjer nam sporočajo, da so Palestinci žrtve terorja. Kot da bi ljudje v mestu, katerega oblast je zagrešila pokol v sosednji državi in že več tednov vsak dan izstreljuje stotine in tisoče izstrelkov, lahko pričakovalo Nobelovo nagrado za mir. Logično je, da nanje padajo izstrelki iz Izraela, ki na mejah zbira množice oklepnikov. In da bo še dolgo groza na obeh straneh. Dogajanje je velika strahota za številne Palestince v Gazi, ki so žrtve svojih norih terorističnih voditeljev in njihove, ko gre za odnos do Judov, ideologije, ki je enaka pogledom Adolfa Hitlerja. Nacistični režim je svoje pomore mednarodno poskušal prikriti. Hamas se z njimi javno hvali. Kot dosežkom.

Za državo je sramotno, da smo na shodu, ki je bil z izkazovanjem sovraštva do države Izrael oblika spodbujanja sovraštva na verski in narodni osnovi, gledali predstavnike vladnih strank: tam je bila podpredsednica državnega zbora Nataša Sukič, poslanec Miha Kordiš, sodelovali pa so, kot so se z leve sami pohvalili, še številni ulični “nevladniki”: Mirovni Inštitut, Glas Ljudstva, Inštitut 8. marec…

Protesti so bili povrhu v času, ko je vlada nenadoma uvedla nadzor na meji proti Hrvaški in Madžarski, ker je po Avstriji, ki ga ima proti nam že dalj časa, nadzor proti nam uvedla še Italija. Razlog za nadzor na meji so seveda migranti, ki jih je le v zadnjih dveh mesecih v našo državo po podatkih policije prišlo za celo mesto Ptuj. Policija jih je popisala 17.880. Koliko jih je čez državo potovalo, ne da bi jih policisti opazili in jim zagotovili prevoz na državne stroške v Ljubljano ali Logatec, ne vemo. Ptuj je mesto, ki je imelo leta 2022 17.880 prebivalcev.

Migranti prihajajo tudi iz Palestine. Na Alah Akbar protestih levice ta teden je bil Mustafa Alnajjar, še ne tridesetletni Palestinec, ki se je pred časom v sodnih mlinih znašel zaradi obtožbe, da je posilil sedemnajst letno dekle, ko je bil ljubimec Faile Pašić. S Pašićevo je bil lani na praznovanju vrha Svobode, ko so zmagali na volitvah. Pašićevi verjetno zaradi “zasebnih” težav Urška Klakočar Zupančič po prevzemu oblasti ni dodelila službe v svojem kabinetu. Zaposlili so jo v Svobodi. Novinarje pa Pašićeva toži, ker so o njej pisali, kako dobro živi na račun velikodušnosti državnega proračuna.

Posilstev povezanih z migranti je po državi še veliko, kar glede na veliko število tujcev iz zelo različnih kulturnih okolij ni nenavadno. Je pa nenavadno, da oblast to dogajanje ljudem prikriva in svojih prebivalk ne opozori, da so lahko v nevarnosti. Razlog ni, ker bi varovali žrtve posilstev, kar nam sporočajo iz policije, ko vprašujemo, zakaj pri obvestilih o dogodkih po državi izpuščajo posilstva. Te so že posiljene. S prikrivanjem varujejo vlado pred kritikami in državno politiko transportiranja migrantov na zahod, za katero je najbolj prav Levica. Težava pa je, ker se je mimo uradnih organov razvedelo za celo serijo posilstev na Metelkovi, nedavno za skupinsko posilstvo mladenke ob železniški postaji v Ljubljani. Prikrivali pa so že prej tudi, kako je 17 letni migrant iz Palestine posilil 78 letno starko…

Ker policija sistematično ljudem prikriva te dogodke in izvemo le za manjši del, ki uide v javnost, je mogoče sklepati, da je teh dogodkov še veliko več. Še posebej, ker je znano, da pogosto spolno nasilje sploh ni prijavljeno policiji.

Z nadzorom na meji bo vlada velik tok migrantov in vse težave, ki jih je sama sprožila z javnim razglašenjem, kako podira ograje in ima odprta vrata za vse tujce, ki želijo na zahod, zdaj težko ustavila. Kot je težko smer spremeniti, če si najprej razsipaval javni denar z ustanavljanjem kupa dodatnih ministrstev, da bi zaposlil množice funkcionarjev, direktorjev in drugih političnih kadrov vladnih strank, potem pa poskušaš varčevati pri socialnih podporah najbolj revnim, ker je v državnem proračunu luknja.

Ni čudno, da je posledica ločevanje na vseh koncih in tudi kakšno politično posilstvo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu