Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Viktor Orban je problem Marjana Šarca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th november 2018, 08:42 dop

Molčeči so bili ta teden pri pravosodni ministrici Andreji Katič o tem, ali bo vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića predlagala za podpredsednika Damijanu Florjančiču. Đorđeviča je prejšnji pravosodni minister Goran Klemenčič za ta položaj predlagal tik pred volitvami. Đorđevičeva partnerka Tina Brecelj je bila Klemenčičeva država sekretarka. Od volitev pa je Brecljeva tesna sodelavka predsednika vrhovnega sodišča Florjančiča: vodi mu oddelek za odnose z javnostmi. Ta je zaslovel s sporočilom, da ne bodo spoštovali sodbe evropskega sodišča za človekove pravice, da morajo medijem, konkretno POPTV, pošteno soditi, ko se pritožijo čez ravnanje oblasti.

Je za premiera EU tujina?

Evropsko sodišče je s tem udarilo čez sojenje, pri katerem je sodeloval njen partner. Vrhovni sodnik Đorđević. Prehodi med vejami oblasti, družinske povezave in čudna sporočila za javnost kažejo, da z idejo javnosti in poštenosti sojenja, ko gre za ravnanje oblasti do medijev, ne bo enostavno. Klemenčič je pred volitvami naletel na upor poslancev, ki o Đorđeviću kot podpredsedniku vrhovnega sodišča niso bili pripravljeni niti glasovati. Dvakrat. Od Katičeve sem ta teden izvedel le, da me bodo obvestili, ali bo vztrajala pri kandidatu Đorđeviću. Za zdaj še ni. Je pa zato premier Marjan Šarec za Siol.net, ki je v državni lasti, napovedal nov spopad na področju obvladovanja medijev: v parlamentu bo s svojo koalicijo preiskoval, ali iz tujine financirajo kampanje opozicijske SDS Janeza Janše in to s preverjanjem, ali podjetniki iz Madžarske investirajo v nekaj manjših do vlade kritičnih medijev, za čemer bi naj bil Janšev politični zaveznik v evropski ljudski stranki Viktor Orban. Pred tem smo bili že priča obsežni kampanji vladnih aktivistov in javne RTVS, da se v teh medijih ne sme oglaševati. Težava Šarčeve napovedi, ki jo provladni mediji razglašajo za predvolilno obljubo, je, da lastništvo medijev in mediji niso volilna kampanja, čeprav imajo vpliv. In da smo danes v EU in ne v prejšnjem sistemu, kjer je vse medije obvladovala vladajoča partija. Ker smo v EU, lahko podjetniki iz EU investirajo denar, če to želijo, za nakup kakšnega medija pri nas. Ne veljajo za tujce. Madžari, tudi takšni, ki so “blizu” Orbanu, bi lahko mirno pokupili velike medije, ki jih obvladuje levica. Denimo, nekdanje glasilo “delovnega ljudstva” Delo ali bolj lokalno partijsko glasilo Dnevnik. A jih nočejo. Večino madžarskih nekoč “ljudskih” medijev so že pred desetletji pokupili Nemci. Pa tam niso jokali, da je to financiranje volilne kampanje iz tujine. Resnih goljufij pa v tistem, kar so res kampanje, Šarec ne sme preiskovati. Tam namreč naleti na svoje koalicijske partnerje. Del vladajočih strank sploh ne plačuje računov kampanj. Tak ni le župan Maribora Andrej Fištravec, pri katerem je to že ugotovilo tudi sodišče in mu obsodilo organizatorja kampanje. Tudi SD Dejana Židana ne plačuje računov, do letošnjega leta jih ni za več kot sto tisoč evrov. A tu ni bilo nobene preiskave.

Ko Jelinčiča šokira policija

Šarčevi bodo zdaj v državnem zboru pač politično preganjali opozicijo in tistih par medijev v državi, ki jih vladajoči direktno ne upravljajo ali niso provladni. Ne bo težko. V DZ imajo večino. Izglasujejo si lahko karkoli. Je pa sramotno. Če je s kampanjo velike opozicijske stranke ali nakupi medijev res kaj narobe, to v normalni državi preverja računsko sodišče, kriminalisti in sodišča. A tega si stranke na oblasti ne želijo, ker tam so lahko težave. Takšne, kot so se pojavile v postopku policije proti Zmagu Jelinčiču, ko je o Levici na sejmu obrtnikov v Celju dejal, da so “idioti”, ki bi jih poslal v Venezuelo. Policisti so po prijavi Franca Trčka hitro šli v akcijo v obrambo Levice, ki je Šarčevi vladi zagotovila izvolitev. A se ni izšlo po načrtih. Policisti, tožilci in sodišča niso več kot v prejšnjem sistemu le sredstvo za brezobzirno obračunavanje s političnimi konkurenti in kritiki oblasti. Kot tudi mediji niso več namenjeni temu. Če zakon določa, da lahko poslanci svojo dobro ime branijo le z zasebnimi tožbami, to velja tudi za vladajočo Levico Luke Meseca. Da je bil v ozadju Trček, mi s policije pred tednom najprej celo niso bili pripravljeni razkrili, ko sem spraševal. Varovali so “zasebnost” Trčka.  Kdo je v ozadju, so mi povedali iz Levice. Začasna direktorica policije Tatjana Bobnar pa je reagirala hitro in pametno: uvedla je preiskavo in ustavila postopek. Kar kaže, da imamo spletni mediji in spletna omrežja, kjer je bilo takoj veliko polemik pomembnih pravnikov in tudi politikov, velik vpliv, ki ga tradicionalni tiskani mediji izgubljajo. Ti o Jelinčiču iz političnih razlogov nočejo pisati. Ni njihov. In so se zganili šele, ko je bilo že konec. Policisti so se na koncu ta teden nameravali opravičiti Jelinčiču, ki pa se jim je izmikal in ni hotel slišati zanje. Vso kariero ima težave s policisti. Opravičevali se mu še nikoli niso. Vsaj spomnim se ne. Ni čudno, da je šokiran.

Kaj je novica in kaj propaganda

Šarec si kot glavnega preiskovalca Janeza Janše in Viktorja Orbana gotovo ne želi Bobnarjeve, da bi se Janši in Orbanu že spet opravičevala za zlorabo oblasti. Primernejši je kak Jani Möderndorfer, ki je pod krinko preiskovanja iranske milijarde na NLB letos že “preiskoval” financiranje SDS. Našel je, kar je prej razkril Večer. Kot dober vojščak stranke pa se je izkazal že prej z zahtevami, da je treba Janši z zlorabo oblasti odvzeti mandat, ki mu ga je, ker se to ne sme, vrnilo ustavno sodišče. Ali s političnim projektom Muscolo, s katerim je višal etiko v državi. Edina vsebina pa je bila: onemogočiti Janšo. Ali bo nadomestni poslanec Möderndorfer dobil novo povišico poslanske plače za preiskovanje Janše, SDS in investicij v medije, ki si drznejo kritizirati oblast, še ni gotovo. Bi pa to spominjalo na ravnanje Pahorjeve vlade, ko je njegova koalicijska elita tudi vneto preiskovala nepomembne brezplačnike, spregledala pa, da se ji ruši cel bančni in gospodarski sistem. Ni pa Pahor nič kriv, da so po milijardni sanaciji NLB dve vladi pozneje, ki je bila posledica ukvarjanja z napačnimi stvarmi, največjo banko te dni oblastniki prodali enako katastrofalno kot že prej Mercator za drobiž. Na oblasti so zadnja leta pač demagogi, in to stane. Glavna dilema demagogov, ko vodijo državo, je, kdo financira Novo24TV in Demokracijo in kako ustaviti sovražni govor, torej kritike oblasti po spletnih omrežjih in v gostilnah, ki kar nočejo utihniti in že nevarno ogrožajo njihovo odlično vodenje z razprodajanjem NLB.

Sovražni govor pa je lahko problem. Zato še čakam, da mi iz vrhovnega sodišča pošljejo zapisnik skrajno burnega pogovora vrhovnih sodnikov na Florjančičevem kolegiju o spoštovanju sodb evropskega sodišča in vlogi, ki sta jo pri tem imela Miodrag Đorđevič in nekdanja Klemenčičeva sekretarka Tina Becelj. Dva tedna po prošnji, da mi to pošljejo, ker imajo ljudje pravico vedeti, je le molk. Z vrhovnega sodišča so me vmes obvestili, da kot novinar nimam pravice videti sodbe vrhovnega sodišča v primeru Šiško, ker “gre za zadevo, v kateri je uveden preiskovalni postopek, ki ni odprt za javnost”. Vsebino sodbe in razloge zanjo so pred tem sami objavili na svoji spletni strani. Sodba, ki ni za javnost, a so o njej javnost obveščali, je, da bo v priporu ostal kandidat za župana Maribora. Njegov proti kandidat, zdajšnji župan pa pred štirimi leti ni poravnal polovice računov za svetniško in župansko kampanjo. V sodbi, ki govori o neplačanih računih, je sodišče zaradi varovanja zasebnosti scenzuriralo ime tega župana. Gre seveda za Andreja Fištravca. V Mariboru je sploh zabava. Županskega kandidata SMC Sašo Arsenovića na spletnih omrežjih opisujejo celo kot ljudožerca, ker je v pretepu svojemu natakarju nekoč odgriznil prst.

Celotno sodbo o Šišku sem že pred zavrnilnim odgovorom pridobil od odvetnikov in jo objavil. Kot sem nekoč prej razkril, da Fištravec ne plačuje računov kampanj. Ker je prav, da ljudje vedo. Še posebej tisto, kar jim poskušajo z vrha sodstva ali oblasti prikriti.

Kot je nekoč davno, ko so tiskani časopisi še bili vredni svojega imena, zapisal ustanovitelj londonskega Timesa: “Novica je tisto, kar skuša kdo skriti, vse drugo je propaganda.”

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

V Sloveniji je v medijih skoraj vse propaganda.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu