Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vzpon Toninove NSi po Ninamedii pred SD Tanje Fajon

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th september 2023, 11:56 dop

Precejšen vzpon NSi Mateja Tonina, ki so ji namerili 12,7 odstotno podporo, je pokazala meritev Ninamedie, ki jo je Dnevnik objavil danes. Po meritvi Ninamedie je sicer NSi tradicionalno visoko, že prejšnji mesec je bila med strankami na tretjem mestu z dobrimi desetimi odstotki. Takrat tik pred SD Tanje Fajon. Ta mesec je prednost že višja. Po Mediani, ki meritve opravlja za Delo in POP TV, je NSi nižje, bila je celo že pod Levico, ki jo je od Luke Meseca zadnji mesec prevzela Asta Vrečko. Je pa podoben rezultat kot meritev Nianmedie NSi ta mesec pokazala tudi meritev agencije Parsifal za Novo24TV, po kateri je bila NSi ne tretjem mestu pred SD. SDS Janeza Janše pa je bila po meritvi agencije Parsifal prvič res daleč pred Svobodo Roberta Goloba. A Mediana in Ninamedia kažeta drugače:

Po rezultatih danes objavljene raziskavi Ninamedie je Svoboda pred SDS. Svoboda je na prvem mestu z enakim deležem kot prejšnji mesec, okrepile pa so se vse tri manjše stranke. Bolj dolgoročna nihanja so takšna:

Raziskava Ninamedie je nekoliko posebna, ker anketiranim ponuja v izbiro le pet parlamentarnih strank, Mediana pa vse, ki jih je na volitvah volil vsaj odstotek volivcev in dobivajo državne dotacije. Parsifal pa ob parlamentarnih strankah zadnje mesece meri še doseg potencialne upokojenske stranke Pavla Ruparja.

Razlike med rezultati so velike. Ko gre za vrstni red pa je med Mediano in Ninamedio najbolj očitna v tem, da je NSi po Ninamedii pred SD.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu